Drasztikusan nő a kórházi adósság

Egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal nőtt az intézmények tartozása.

Kuslits Szonja
2017. 05. 27. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi, 45 milliárd forintos adósságkonszolidáció ellenére április végén ismét 28,1 milliárd forintra duzzadt a kórházak tartozása, egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal ugrott meg. A legnagyobb, 1,9 milliárd forintos adóssággal a Honvédkórház küszködik, ezt követi a Békés Megyei Központi Kórház 1,3 és a Szegedi Tudományegyetem közel 1,2 milliárd forintos tartozással – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból. A Szegedi Tudományegyetem klinikája ráadásul egyetlen hónap alatt 821 millió forinttal növelte a tartozását. Adósságaival átlépte az egymilliárd forintos határt a Péterfy Sándor Utcai Kórház, és csaknem a duplájára emelkedett a Semmelweis Egyetem tartozása is.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy ezeket a számokat sajnos nem mindenki veszi figyelembe. Az egészségügyi tárcánál ugyanis azt a tartozást, ami kevesebb mint 30 napja járt le, nem kezelik lejártként. Ez a gyakorlat pedig már évek óta jellemző.

– Hiába mondtuk már 2013-ban, hogy 40 milliárdra duzzadt a kórházak adóssága, ami ebből 30 nap alatti, az nem számított. Pedig ezen a területen alapvetően 60 nap a fizetési határidő, és még erre jön rá az említett 30 nap. Tehát a 90. napig nem is foglalkozik az állam a kórházak tartozásával – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a 2015-ös és a tavalyi adósságkonszolidáció után idén is lehet-e számítani arra, hogy kihúzza az állam a bajból az intézményeket, a főtitkár úgy válaszolt: bíznak benne, de még nem tudni, mi lesz. Tavaly egyébként a 45 milliárd forintos konszolidációnak hála 13 milliárd forintra sikerül csökkenteni a teljes tartozást. Erre azóta nem volt példa, hogy 2012-ben állami fenntartásba kerültek a kórházak.

– Érdekes, hogy 2016-ban egy időre a korábbi havi 4-4,5 milliárdos átlagos adósságnövekedés is visszaesett 2-2,5 milliárdra. Ennek egyik oka az volt, hogy azoknak az orvosi egyetemeknek a tartozása, amelyeknek klinikái is vannak, látványosan visszaesett. Ezekben az intézményekben ugyanis a kancellárok szabadabban kezelték az intézmény összbevételét. Vagyis: az oktatási bevétel egy részét átcsoportosították az egészségügyre – fejtette ki Rásky. Emellett szerinte hatása lehetett a kórházakra annak is, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár figyelmeztette őket: ne tartalékoljanak készpénzt csak azért, hogy nagy adósságállományuk legyen, és az év végén nagyobb szeletet kapjanak az adósságkonszolidációs tortából.

Az adatok alapján azonban a rövid ideig tartó visszaesés után most ismét drasztikusan emelkedik az adósság. Az év első három hónapjában a havi 3 milliárd forintot is meghaladta a teljes tartozásnövekedés, márciusról áprilisra pedig már 5,5 milliárd forinttal ugrott meg a végösszeg.

Úgy tűnik tehát, a kórházak egy része folyamatosan adósságaival küzd, de teljesen soha nem tudják megszüntetni azt. Gilly Gyula egészségügyi szakértő szerint például 150 milliárd forinttal többet kellene az államnak költenie minden évben, hogy a kórházak eladósodása megálljon. Egy kerekasztal-beszélgetésen tavaly arról beszélt: tíz éven át volt egy beszállítócég igazgatója, és ez idő alatt szinte „üzemszerűen” írta alá a kórházigazgatóknak azokat a megállapodásokat, amelyek átütemezik a felgyűlt adósságok kifizetését. Gyakran két-három évvel korábban lejárt tartozásokat kellett újra meg újra átütemezni.

A humánerőforrás-hiány sem könnyíti meg a helyzetet; a kórházak egy része azért kerül egyre szorongatóbb körülmények közé, mert az orvostechnikai eszközökre, gyógyszerekre szánt keretből próbálnak versenyképes fizetést biztosítani a hiányszakmában dolgozó orvosaiknak. Mindezt azért, hogy a szakemberek ne menjenek el más intézményekbe vagy külföldre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.