Hallgat Gyurcsány az Orbánt terhelő iratokról

Minősített adatokat várna Gyurcsánytól a nemzetbiztonsági bizottság az Orbánra nézve terhelő iratok ügyében.

Koncz Tamás
2017. 05. 04. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvásárolta-e már az Orbán Viktorról szóló, állítólag zsarolási pontenciált is jelentő dokumentumokat? Ha igen, mikor hozza ezeket nyilvánosságra? Ha az adatok bizalmasak, és nem hozhatóak nyilvánosságra, mikor keresi fel velük a parlament nemzetbiztonsági bizottságát?

Ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni Gyurcsány Ferenctől, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökétől, aki többször is nyilvánosan beszélt arról, hogy Orbán Viktort bankpapírokkal zsarolhatják az oroszok, és ő látta is, bár még nem vette meg a miniszterelnököt terhelő adatokat.

A DK vezetőjét annak kapcsán is kerestük, hogy Botka László, az MSZP pártelnöke és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön az ATV-ben azt mondta, távoznia kell a politikából Gyurcsány Ferencnek, ha állításával ellentétben nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.

Gyurcsányt azonban nem érhettük el: szóvivője, Gréczy Zsolt visszahívást ígért, ám ez nem történt meg, és később is hiába próbáltuk elérni a DK sajtófőnökét. Végül egy SMS-t kaptunk Wirsching Viktória szóvivőtől: a pártelnök egyelőre nem szeretne többet elmondani az ügyről.

A nagy bejelentés utáni titkolózás magában is gyanús. Nem véletlen, hogy a parlament héttagú nemzetbiztonsági bizottsága is óvatosan kezeli a kijelentéseket – mint több bizottsági tagtól egybehangzóan hallottuk, ha kacsa az egész, ahhoz nem szívesen asszisztálnának, nincs kedvük részt venni egy politikai szappanoperában.

A Magyar Nemzet egy kormánypárti és három ellenzéki tagot szólaltatott meg, több-kevesebb sikerrel:

a fideszes alelnök, Németh Szilárd már kérdéseinket sem hallgatta végig, azzal csapta le a telefont, hogy forduljunk a Fidesz sajtóirodájához – pedig ez (elvileg) nem is pártügy, nemzetbiztonsági témáról lett volna szó.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke pedig azt mondta, hogy eddig senki sem vetette fel náluk Gyurcsány Ferenc meghívásának lehetőségét. „Gyurcsánynak először a közvéleményt kellene tájékoztatnia – a nemzetbiztonsági testület akkor jön szóba, ha minősített adatokat birtokol, amiket nem hozhatna nyilvánosságra, de ilyenekről nem tudunk. Ha a DK elnökének bizalmas információi vannak, akkor készen állunk fogadására, de egyelőre inkább bulvárszaga van a történetnek” – mondta Molnár. Amikor arról kérdeztük, mit gondol arról, hogy Botka László lényegében távozásra szólította fel Gyurcsányt, a szocialista politikus sejtelmesen csak annyit mondott, az MSZP-s kormányfőjelöltnek erre biztosan jó oka volt.

Távolságtartóan nyilatkozott  az LMP-s tag, Szél Bernadett is. „Gyurcsány Ferenc pontosan tudja, hogyan működik a bizottságunk, ha pedig ránk is tartozó adatokat birtokol Orbán Viktorról, akkor kutya kötelessége eljönnie vagy értesítenie a hatóságokat” – mondta a zöldpárt politikusa. Szél azért is bírálta Gyurcsányt, mert egy korábbi nyilatkozatában ahhoz kötötte bizottsági szereplését, hogy Orbán Viktor is jelen lesz meghallgatásán – ilyen feltételes opció azonban nem létezik, jegyezte meg a képviselő, Gyurcsánynak e nélkül is el kellene jönnie a megfelelő adatok birtokában.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja volt az egyedüli, aki hasznosnak tartaná Gyurcsány meghívását. „Vagy kiderül, hogy nettó hazugság, amit állított – vagy tényleg szenzitív adatai vannak, de akkor felmerül a kérdés, miért nem lépett az ügyben, amíg miniszterelnök volt, vagy később miért nem hozta nyilvánosságra az iratokat, már ellenzéki képviselőként” – fejtegette Mirkóczi. Azt ugyanakkor a jobbikos politikus is elismerte, a bizottságban eddig ő sem ajánlotta Gyurcsány Ferenc meghívását.

A DK vezetőjének hallgatása tehát több okból is problémás: ha tényleg tud az Orbán zsarolhatóságát bizonyító dokumentumokról, azokat esetleg meg is szerezte, annak országos, sőt nemzetközi horderejű jelentősége lehet –  és neki állampolgárként, de képviselőként is kötelessége lenne értesíteni a hatóságokat. Ha azonban blöffölt, azzal mintegy előre hitelteleníti az Orbán és az oroszok kapcsolatát feltáró későbbi vizsgálatokat. 

A helyzet abszurditását jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc korábban jogi eljárásra akarta rábírni Orbán Viktort az ellene felhozott vádak miatt, amire a miniszterelnök mindössze egy gúnyos megjegyzéssel válaszolt – a DK elnökének nem jogi segítségre lenne szüksége. A Fidesz aztán készséggel fordította le a reakciót a kormányzati propaganda börtöszlenggel is kevert nyelvére: Gyurcsány Ferenc meghülyült. Ez a sommás vélemény pedig ugyanúgy válasz nélkül maradt Gyurcsány részéről, ahogy az iratok feltárására vonatkozó kérdéseink is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.