Kerüli az ügynökmúltjával kapcsolatos kérdéseket Lehel László

Nem beszél arról, hogy lelkészként milyen volt hazugságban élnie a 80-as évek elejétől egészen bő másfél héttel ezelőttig.

Markotay Csaba
2017. 05. 11. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól kitalált kommunikációs trükknek tartja lapunk munkatársa, Lukács Csaba, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője nem az ügynökmúltjáról beszél a nyilvánosság előtt, hanem azt fejtegeti, miért nem ő volt az, aki feljelentette munkatársunkat az észak-koreai hatóságoknál, amivel igen nagy veszélybe sodorták legutóbbi, 2013 nyarán tett látogatásán. Lukács Csaba szerint e mellékszál helyett inkább arról kellene beszámolnia az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjének, hogy a rendszerváltás óta eltelt 27 évben miért nem állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy „Filozófus” fedőnéven a kommunista állambiztonság titkos megbízottja volt, vagy hogy több mint két évtizeden át valójában egy volt ügynök vezette a segélyszervezetet, és arról sem beszél, hogy lelkészként milyen volt hazugságban élnie a 80-as évek elejétől egészen bő másfél héttel ezelőttig.

– A múlttal kapcsolatos kérdéseket láthatóan kínosan kerüli Lehel László, pedig ezekre kellene válaszokat adnia – fogalmazott. Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője az RTL Klubnak beszélt a többi között a segélyszervezet munkájáról, és arról is, hogy az utóbbi napokban sokkal több bátorítást és szolidaritást kapott, mint bírálatot.

Ügynökmúltjával kapcsolatban viszont jelezte, hogy több részletbe nem szeretne belemenni annál, mint amit egy evangélikus közéleti blognak mondott a múlt héten. (Ebben ismerte el, hogy az állambiztonság beszervezett ügynöke volt.)

Lehel László az interjúban úgy magyarázkodott: „Van az evangélikus egyháznak egy tényfeltáró bizottsága, annak a bizottságnak a rendelkezésére álltam és állok a jövőben is. Az ő dolguk és az egyháznak a dolga ezekben a kérdésekben a további tisztázásokat elvégezni. Én a nyilvánosság előtt ebben a kérdésben nem kívánok továbbmenni.” Azt a kérdést pedig ügyesen kikerülte, hogy a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó – aki az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete – tudott-e ügynökmúltjáról. Úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy mostani nyilatkozata után tisztában lett vele.

Bár cikkünk megjelenése után Lehel László felfüggesztette elnök-igazgatói tevékenységét, ügynökmúltja ellenére is maradna a segélyszervezet élén, és arra számít, rövidesen vezetői munkája folytatására kérik fel. Arról beszélt, hogy a segélyszervezet felügyelőbizottsága már az ügy kirobbanása után ülést tartott, ahol kiálltak mellette. – Lesz egy újabb ülés, meglátjuk, hogy az milyen eredménnyel fog járni. Akkor veszem vissza ezeket a jogköröket, ha látom, hogy a bizalom töretlen – tette hozzá.

Lehel László esetleges észak-koreai kapcsolata az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén is téma volt, ám a zárt ajtók mögött elhangzottakról szóló nyilatkozatok nem egyértelműek. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke tájékoztatójában elhangzott, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nincs információja arról, hogy a segélyszervezet vezetője kapcsolatban állna valamely külföldi állammal. A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint ugyanakkor ezt nem is vizsgálta az elhárítás; arra hivatkoztak, semmilyen törvény nem írja elő a segélyszervezetek átvilágítását. Márpedig ő úgy véli, szükség lenne rá. Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja pedig a történtek után továbbra is az aktanyilvánosságot sürgette.

Észak-Koreával kapcsolatban Lehel László elismerte, hogy írtak levelet az észak-koreai nagykövetségnek Bécsbe, de tagadta, hogy feljelentette volna a Magyar Nemzet újságíróját. Az Ökumenikus Segélyszervezet tegnap közzétette az állításuk szerinti „egyetlen olyan dokumentumot”, amelyet a kommunista diktatúra hatóságainak küldtek. Ez – mint írták – egy segélyprogram előkészítéséhez szükséges vízumkérelem volt, és sem feljelentést, sem utalást nem tartalmazott szervezetek vagy személyek munkájára.

Az viszont bizonyos, hogy valaki korábban feljelentette Lukácsot. Lapunk múlt csütörtöki cikkében – aznap, amikor Lehel László beismerte ügynökmúltját – idézett egy olyan levelet, amelyben az említett bécsi követség egyik hivatalnoka lényegében elismeri, hogy érkezett hozzájuk jelzés munkatársunkkal kapcsolatban. Be is kérették a Lukács Csaba által írt cikkek fordítását, és kilátásba helyezték, ha a jelzések igaznak bizonyulnak, az súlyos következménnyel jár az Észak-Koreával való kapcsolatokra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet jelezte, pert indít lapunk ellen, amire Lukács Csaba úgy reagált: a bíróság majd eldönti, valóban történt-e rágalmazás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.