Nem mindenkivel riogat a kormány, aki keletről jön

Jordániából 400, Kínából és Oroszországból 200-200 hallgatót helyezünk el a magyar felsőoktatásban teljes ellátással.

MN
2017. 05. 05. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a kormány hevesen támadja az amerikai elitképzést nyújtó budapesti CEU-t, más idegen országokba, jellemzően kelet felé drasztikusan nőnek az egyetemi ösztöndíjak keretszámai – írja a 24.hu. Ezek az ösztöndíjak ráadásul a magyar adófizetőknek kerülnek pénzbe.

Mint ismert, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég Iránban járt, hogy aláírja hazánk belépését az iráni atomprogramba, 26 milliárd forintnyi hitelt is nyújtva, „farvízen” pedig 100 magyar egyetemi helyet is felajánlott. Nemrégiben Pakisztánnak többszörözte meg a hasonló tanulmányi lehetőségeit a budapesti kormány – 80 helyett 200 diák jöhet.

A lap összeállítása szerint az Orbán Viktorral személyes jó viszonyban lévő azerbajdzsáni diktátornak hazánk 200 egyetemi-főiskolai férőhelyet ajánlott, de ugyanennyire emelkedik Kazahsztán eddigi 45-ös kvótája is, és ugyanennyi hallgatónk lesz Oroszországból – érdekes kérdés, honnan, hiszen bár az idei tanévre 139 orosz fiatal beiratkozott, a tanulmányokat már csak 71-en kezdték meg. Az akció nyertese Jordánia (400-as kvótával), hozzá képest Kína (200) és Törökország (150) is le van maradva.

Az Emmi a 24.hu kérdésére válaszolva közölte, 14 milliárd forint van elkülönítve erre a nemes célra, ebbe beletartozik az ingyenvízum, a képzési költség, a lakhatás, az ösztöndíjjal összefüggő költségek (havonta és hallgatónként bő 40 ezer forint, doktori esetén 100-140 ezer forint, sikeres fokozatszerzés esetén egyszeri 400 ezer forint), egészségügyi szolgáltatás és biztosítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.