Völner az Európa Tanács mögött is Sorost látja

Az igazságügyi államtitkár szerint nem a civiltörvénnyel, hanem a javaslatot támadó civilekkel van baj.

Koncz Tamás
2017. 05. 12. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát biztosító törvényjavaslatot a bevándorláspárti szervezetek Soros György instrukciói alapján támadják – mondta pénteken Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A politikus ezzel gyakorlatilag Soros háttérmunkájával kapcsolta össze az Európa Tanács határozott figyelmeztetését is: a magyar Országgyűlésnek fel kell függesztenie a civiltörvény parlamenti vitáját, amíg a Velencei Bizottság felül nem vizsgálja a sokat bírált törvényjavaslatot.

Völner Pál elmondta, pénteken a kormány és a Velencei Bizottság képviselői „szigorúan jogi értelmezés alapján” végigvették a törvényjavaslat pontjait, és olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint szabályozás időtartama, hogy milyen felületeken jelenne meg civil szervezetek külföldi támogatását jelző címke, továbbá hogy milyen szankciókat és jogorvoslati lehetőségeket engedne meg a javaslat – a bizottság eddigi álláspontjáról azonban nem beszélt.

Az államtitkár egyben határidőt is szabott az Európa Tanács vizsgálóbizottságának. Mint szavait az MTI idézi, „amennyiben júniusra megszületik a testület állásfoglalása, a parlament „figyelembe tudja venni”.

Völner bizonyítékok említése nélkül arról is beszélt, hogy a civiltörvény elleni, több tízezres tüntetéseket Soros által támogatott csoportok szervezték. Szerinte az alapprobléma nem is a szabályozással van, hanem – mint fogalmazott – azzal, hogy bevándorláspárti szervezetek Soros György instrukciói alapján „mindenféle jogcímen támadják Magyarországot, és ez az egyik olyan felület, amit ők hasznosnak tartanak”.

Ehhez képest az Európa Tanács közgyűlése április végén egyértelmű aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány nyilvános konzultáció nélkül kíván életbe léptetni súlyos következményekkel járó szabályozásokat – és arra kérte Magyarországot, hogy folytasson nyílt párbeszédet a testülettel és más nemzetközi szervezetekkel, illetve a civil társadalommal.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa pedig egyenesen arra szólította fel Kövér Lászlónak címzett levelében az országgyűlési képviselőket, hogy utasítsák el a civil szervezetek megbélyegzését is lehetővé tévő törvény vitáját. „A törvénytervezet széles körű korlátozásokat vezet be az egyesülési szabadságra vonatkozóan, amely nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban, ezért ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal” – figyelmeztetett.

Völner Pál már korábban is kemény vádakat fogalmazott meg a civil szervezetekkel kapcsolatban: azt állította például, hogy a törvényjavaslatot bíráló civilek nem az ország érdekeit tartják szem előtt, ráadásul csak a migrációpárti csoportoknak van bajuk a törvény tervével.

Ezzel szemben a tervezetet bíráló petíciót március óta már 262 egyesület és alapítvány képviselői írták alá – közöttük a környezetvédő Greenpeace is, amelynek a migrációhoz nincs sok köze, ott van továbbá az aláírók között a Bibó István Közéleti Társaság, a Bohócok a Láthatáron, a Befogad-Lak Erdőkertesi Állatvédő Alapítvány és a Magyar Cserkészleány Szövetség is. Kérdés, hogy ők milyen idegen érdekeket szolgálhatnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.