Gyermekjóllét: Magyarország a mezőny utolsó negyedében

Az UNICEF friss felmérése szerint a 15–19 évesek 6,8 százaléka nem tanul, és nem is dolgozik.

Kuslits Szonja
2017. 06. 16. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a gyermekek egészségét tekintve a rosszul teljesítő országok között van, a 30. helyen szerepel azon a 41 államot tartalmazó listán, amelyen az európai uniós és OECD-tagországok teljesítményét rangsorolták. Az UNICEF által kiadott gyermekjóllétet vizsgáló jelentés szerint a legsúlyosabb problémákat a kamaszok – 11–15 éves korosztály – túlzott alkoholfogyasztása okozza, ebben a tekintetben a negyedik legrosszabb eredmény hazánké, de a korai gyermekvállalás gyakorisága is rontja a statisztikánkat.

A megfelelő munka és gazdasági növekedés tekintetében a 33. helyen végeztünk, amit az magyaráz, hogy a 15–19 évesek 6,8 százaléka nem tanul és nem is dolgozik, a 18 évesnél fiatalabbak 16 százaléka pedig olyan háztartásban él, ahol egyetlen felnőttnek sincs munkája. Vizsgálták azt is, hogy a gyermekek iskolai teljesítményére milyen hatást gyakorolnak a jövedelmi egyenlőtlenségek és a szülők társadalmi státusa, ezen a területen szintén rossz eredményt értünk el.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója arról beszélt: azt, hogy milyen fejlett az ország, a gyerekek jólléte tükrözi igazán; a magasabb jövedelem és GDP önmagában még nem feltétlenül jelenti, hogy ott jobban is élnek a gyerekek. Sőt, akár növelheti is az egyenlőtlenségeket. Az igazgató kitért arra is: vizsgálták azt is, hogy milyen az úgynevezett többszörösen megfosztott gyermekek aránya. A mérőszám kialakításában a lakhatás, az oktatáshoz való hozzáférés, a társas kapcsolatok és a szabadidős tevékenységek játszottak szerepet. Akik a felsoroltak közül legalább kettő esetében szükséget szenvednek, azokat többszörösen megfosztott gyermekeknek nevezik. Ezen a területen az Európai Unióban a harmadik legrosszabb eredmény Magyarországé, a gyerekek 58 százaléka él ilyen körülmények között. Annak ellenére is, hogy hazánkban a különféle szociális juttatások jelentősen csökkentik a szegénység arányát – mondta el Tausz Katalin. A gyerekszegénység aránya Dániában, Izlandon és Norvégiában a legkisebb, míg Izraelben, illetve Romániában a legnagyobb.

Óriási egyenlőtlenségek vannak az oktatás terén is, még a legjobban teljesítő országokban, így Japánban és Finnországban sem éri el a 15 évesek ötöde a minimális kompetenciaszintet az olvasásban, a matematikában és a természettudományokban. Magyarország ebben rangsorban a harmincadik.

A gyermekgyilkosságok és a kortársbántalmazás, a bullying aránya viszont átlag alatti nálunk, a lánygyermekek elleni fizikai erőszak pedig átlag körül fordul elő, ezzel Magyarország a középmezőnyben, a 17. helyen végzett.

Kiderült az is: a vizsgált magas jövedelmű országokban minden ötödik gyermek relatív jövedelmi szegénységben él, és átlagosan minden nyolcadik egészséges táplálkozása veszélyeztetett. Hazánk az éhínség felszámolása tekintetében a 22. helyet foglalja el.

Ha a gyerekek jóllétét vizsgáló valamennyi mutatót összesítjük, Magyarország a 32. helyen áll, azaz az országok alsó harmadában végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.