Ki nem találná, mi az új hungarikum

A huszár és a tanya – jelentette be Fazekas Sándor fölművelési miniszter.

MTI
2017. 06. 20. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori ferences kolostor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetében megtartott sajtótájékoztatón Fazekas Sándor azt mondta, hogy a gyűjteménybe és az értéktárba kerülő tételeket a csúcsteljesítmény, a magyar életérzés köti össze.

A miniszter arról beszélt, a magyar huszár a világon mindenhol ismert, egyedülálló fegyvernem, amely a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.

A jövőben a gyűjteményt gazdagítja „az Európában egyedülálló települési-gazdálkodási forma, a magyar tanya is”. Fazekas szerint a tanyai életmód újra egyre népszerűbb. A tárcavezető méltatta Erdély történelmi városának, Torockónak „ízig-vérig” magyar épített örökségét is.

A Magyar Értéktárba vette a Hungarikum Bizottság az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrendet, a pálos rendet és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszközt és fegyvert, a hortobágyi karikás ostort.

Az értéktárba került továbbá az egyik legsikeresebb magyar sportág, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a Felvidéken mintegy 250 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelán.

Frissítés: Egy órával a cikk megjelenése után kiderült, hogy a Hungarikum Bizottság listája még ennél is hosszabb. Ugyanis az MTI elfelejtette megemlíteni, hogy az értéktárba került \"az egyik legsikeresebb magyar sportág egyike, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a mintegy 250 éves múltra visszatekintő Hollóházi porcelán\" is. Ezért utólag pontosították a korábbi hírt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.