Lázár a plakáttörvény megszavazásáról: Nem számítunk sikerre

A bevándorlás nem megoldás Európa problémáira, hanem maga a probléma – mondta el többször Lázár János a kormányinfón.

Koncz Tamás
2017. 06. 22. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény kérdésekre készülhetett Lázár János a csütörtöki, szám szerint 93. kormányinfón: a hét egyik meghatározó eseménye, hogy az amerikai oktatási miniszter leveléből kiderült, a magyar kormány már szövetségi tagállamokkal is tárgyal a lex CEU-ról, miközben korábban kizárólag a Trump vezette szövetségi kormánnyal akart csak szóba állni a felsőoktatási törvény módosításáról.

A kancelláriaminiszternek nemcsak erre a hozzáállásbeli változásra kellett volna magyarázatot adnia, hanem arra is, 2010-ben miért nem tekintették patás ördögnek a CEU-t alapító Soros Györgyöt – a milliárdos pénzember akkor egymillió dollárral támogatta a kolontári iszapkatasztrófa utáni újjáépítést, 60 millió forinttal pedig egy Hódmezővásárhelyen futó roma integrációs programot, Orbán Viktor mellett pedig Lázár Jánossal is egyeztetett.

Végül azonban a CEU-törvény került terítékre, igaz, ez többféle megközelítésben. Lázár János először is megköszönte, hogy a nagy meleg ellenére ennyien eljöttek. Két rossz hírrel indított: Orbán Viktornak Helmut Kohl özvegyének kellett részvétet nyilvánítania, Magyarország nagy barátját, igazi európai vezetőt veszítettünk el a volt német kancellárral, mondta Lázár. Egyúttal megemlékezett a szerdán elhunyt Ruboszky György KDNP-s politikustól, akit kiváló képviselőnek nevezett.

A legfontosabb heti esemény Lázár János szerint, hogy július elsejétől Orbán Viktor veszi át a V4-ek elnöki tisztségét a lengyel kormányfőtől. Ez Orbán számára is több nemzetközi feladatot jelent majd – akkor, amikor Európa a jövője a tét a migrációs válság közepén, és akkor amikor a következő hét éves uniós költségvetés sorsa dőlhet el a közeljövőben – összegzett a kancelláriaminiszter.

Az EU miniszterelnökeinek jelenleg is zajló találkozóját tartotta a második legfontosabb témának Lázár János: mint megjegyezte, most is hatalmas vita zajlik a menekültek elhelyezéséhez, és egy zöldpárti képviselő azt javasolta, hogy egész szíriai falvak lakosságát kellene Közép-Európába, így Magyarországra is áttelepíteni. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk: jogunk van eldönteni, hogy ki élhet hazánk területén – mondta a kancelláriaminiszter. Emlékeztetett arra is, hogy amíg Helmut Kohl idején Európában béke honolt, addig ma mindennaposak a véres merényletek – a terrorizmus pedig elválaszthatatlan az első- és másodgenerációs bevándorlásról. 

Lázár hozzátette, Magyarország álláspontja az, hogy külön kell választani a politikai és legális menekülteket az illegális, gazdasági bevándorlóktól, és ezt a szétválasztást Európa határán kívül kell megtenni. A legális bevándorlók csak ezután léphetnének be európai területekre.

A miniszer szerint tárgyalni kell a Brexit-döntés következményeiről és ránk vetített hatásairól: százezres nagyságrendben élnek magyar állampolgárok az Egyesült Királyság területén, az ő érdekeiket is képviselni kell – de ezt nem tagállami szinten, csak az Európai Bizottság képviseletével kezelheti a magyar kormány. Abban vagyunk érdekeltek, hogy egy fair Brexit menjen végbe; emellett arra is kell gondolnunk, hogy a kiválás után az Egyesült Királyság Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnere lesz.

Ezután, Lázár ismét visszatért a migráció témájához: szerinte a pillanatnyi béke csak annak köszönhető, hogy Törökország nem engedi tovább a területére lépő menekülteket, a Balkán országai pedig lezárták migrációs útvonalaikat. A kancelláriaminiszter szerint mindez téma volt a V4-ek hétfői ülésén is, bár arról megoszlottak a vélemények, hogy a bevándorlás megoldást jelent Európa problémáira vagy maga a probléma. Lázár úgy látja, térségünk már így is változott, és nem előnyére.

Közben, az európai szervezetek ostrom alatt tartanak minket: az Európa Tanács meghirdette az EU-ba érkező menekültek családegyesítési programját, itt – mondta a politikus. Lázár János szerint a magyar kabinet is támogatja az egyesítést, csak éppen a kiindulási országban, a bevándorlók hazájában kell ez megtörténjen.

Július 27-én életbe lép a civiltörvény: Lázár János szerint ezzel kapcsolatban a Velencei Bizottság váratlanul tett egy politikai tartalmú megjegyzést , amire Trócsányi László válaszolt. Lázár egyúttal kért minden érintettet, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó törvényt. 

A kancelláriaminiszter a NAV korszerűsítésére is kitért: mint mondta, Magyarország versenyképessége sokak szerint azért romlik, mert túl nagy a bürokrácia, így az adóbürokrácia is: a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak túl sok adminisztratív terhet kell vállalniuk. Ezen változtatott az adóhivatal, amikor 3,8 millió adózó szja-bevallását maga készítette el, közel kétmillió személyt pedig mentesített az adóbevallás kötelezettsége alól, mert minden adat rendelkezésre állt. A következő lépésben pedig a vállalkozások terheit enyhítik.

A bérek reálértéke 2,9 százalékkal nőtt idén, áprilisban pedig bruttó 300 ezer forint felett volt az átlagkereset, sorolta az eredményeket Lázár János: a politikus szerint ez az elmúlt 27 év legnagyobb növekedése. Hozzátette, a közszférában dolgozók fizetése 13-14 százalékkal nőtt, míg munkáltatók fizetése 10 százalékkal emelkedett – eközben a fogyasztói árak 1,7 százalékkal nőttek.

Lázár szerint 2018-2019-ben már egymillió gyerek részesülhet ingyenes tankönyvellátásban, ez 85 százaléka a köznevelésben részesülőknek, minderre pedig 12 milliárdot költene a kormány. A közétkeztetésről szólva miniszter arról beszélt, hogy idén 208 ezer bölcsődés-óvodás-iskolás napi étkeztetését biztosítják, miközben 2010-ban 138 ezer gyereket láttak el így. A nyári táborokban 100 ezer diák pihenhet, a határtalanul program keretében pedig 35 ezer diákot visznek tanulmányi útra a Kárpát-medencében, sorolta az eredményeket Lázár János. 

A Heti Tévé munkatársa felvetette, a Maccabbi-játékok sajtóértesülések szerint 30 milliárd forintba kerül majd (ezt német szervezésben a töredékéből oldották meg). Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy ez nem zsidó szervezetek zsebébe kerül-e majd. Lázár János erre a 25 nap múlva kezdődő vizes világbajnokság ügyével válaszolt, ami szerinte jelenleg sokkal fontosabb.

A Maccabbi-játékok költségvetésének nagy része beruházásra, sportfejlesztésre megy majd, és mintegy 2 milliárdból szervezik magát az eseményt – tette azért hozzá válaszként Lázár, aki szerint a nagy sportrendezvények után megmaradó létesítmények gyerekek százainak biztosítanak majd sportolási lehetőséget, mozgásteret. Lázár szerint abban sincs semmi kivetnivaló, ha a Maccabbi-játékok után az MTK egy új sportlétesítményt kap.

Lázárt Orbán egyiptomi tervezett látogatásáról és az izraeli kormányfő tervezett budapesti útjáról kérdezték – Egyiptomban is jelentős számú menekült él, emlékeztetett az újságíró. Most, amikor az európai polgárok fele számára a migráció veszélyt jelent, egyértelmű, hogy a bevándorlás magát a problémát jelenti. „A magyar államtól kapott segély is több, mint amit munkával valamelyik közép-afrikai országban valaki megkereshet” – magyarázta a kockázatot Lázár János, hozzátéve, hogy az ENSZ becslése szerint akár 60 millió menekült is megindulhat a közeljövőben.  

Lázár János szerint nem az a megoldás a gazdasági-népesedési problémájára, hogy Soros-módszerével évente egymillió menekültet hívunk be, ehelyett munkát és perspektívát kell ajánlani az európai fiatalok számára.

Az Origo arra emlékeztetett, hogy a hazai halálesetek mögött 15 százaléka kórházi fertőzések állnak: Lázár elismerte, ez egy nagyon fontos ügy, de 30-40 év kimaradását nem lehet pár év alatt rendezni. A politikus szerint ettől függetlenül a kormány az elmúlt hét évben sokat tett az egészségügyért, de a kórházi fertőzések visszaszorítására legalább 5-10 év kell még. A kancelláriaminiszter hozzátette, komoly lépés az is, hogy eddig 500 milliárd forintos plusz (uniós) forrást biztosítottak a vidéki kórházak fejlesztésével, és a jövőben 700 milliárdot szánnak a fővárosi intézmények rendbetételére. 

Hozzátette, négy ellátási centrumot hoznának létre Budapesten, és felfejlesztenék a Semmelweis Egyetemet is: idén 40 pedig milliárdból tucatnyi meglévő kórházat tudnak fejlesztési forrásokkal segíteni. Lázár szerint, a dél-budai szuperkórházat idén már nem kezdik el építeni, viszont legalább 120 milliárdos beruházási tervvel számolnak a későbbekben.

Lázár János kérdésre válaszolva, megerősítette: a román-magyar határzár bármikor felhúzható, erre már vannak előzetes tervek, de egyelőre a román hatóságokkal együttműködve próbálják megállítani az embercsempészeket és az illegális bevándorlókat. Kritikus tömeg esetén azonban mindenképp felhúzzák a kerítést – állította a kancelláriaminiszter. 

A kormányinfón lapunk értesülése is elhangzott, miszerint egy új szabályozás szerint egy napon belül kiengedhetik a kórházból szülés után a kismamákat. Lázár János szerint erre vonatkozóan nincs új érvényes szabályozás, legfeljebb egyeztetések – szerinte nyugati mintára sokan próbálják elérni itthon is, hogy bevezethető legyen az ambuláns szülés, „főként a budai oldalon\". Erről azonban Lázár szerint nem a kormánynak kell döntenie, hanem a szakértőknek, vagyis az orvosoknak.

Gond van Baján a vízellátással – vetette fel az RTL Klub munkatársa, aki megoldás mellett a jogi következményekre is rákérdezett. Magyarországon ma 3300 település van, ezek közül kevés az olyan, ahol sáros az utca – ha minden jól megy, a 2000 fő feletti településeken kiépül év végéig az ivóvíz és a szennyvízhálózat, mondta Lázár. A kancelláriaminiszter szerint május 15-én 45 olyan település volt, ahol az új hálózat rosszabb minőségű vízellátást nyújtott volna, mint a régi rendszer – Lázár a makói esetről úgy tudja, hogy az építés idején kerülhetett baktérium a vízhálózatba, és most milliárdokat költenek a településen szűrőberendezésre, fertőtlenítésre. A politikus nem zárta ki, hogy a bűncselekmény gyanúja is felmerülhet a makói vízszennyezés és a problémás hálózati fejlesztés ügyében.

A politikus meglepően erős kijelentést tett (a főként a Jobbik plakátszerződéseit érintő) törvénytervezetről. Mint mondta, a Fidesz átláthatóbb pártfinanszírozást szeretne, ennek része volt a választási törvény tervezett módosítása.

Mivel nincs kétharmadunk, a pénteki szavazáson nem számítunk váratlan fordulatra vagy sikerre, bár tárgyalunk a frakciókkal. Ezért inkább feles törvényekkel próbálunk rendet vágni az átláthatatlan pártfinanszírozásban – fogalmazott Lázár János, aki szerint Orbán Viktor nem tér majd haza Brüsszelből a szavazásra.

A politikus emellett olyan nagyvállalkozókra is utalt, akik kedvezményes árszabással próbálják befolyásolni egy-egy pár kampányát és elősegíteni választási sikerét. Mindig voltak és lesznek ilyen kísérletek, a lényeg azonban az, hogy a pártfinanszírozás látható legyen. A Pesti Srácok kérdésére később Lázár még egyértelműbben fogalmazott: szerinte egyértelmű befolyásolási kísérlet, hogy Simicska Lajos cégénél 250 forintos darabáron rendelhet plakátot a Jobbik.

Lázár hozzátette, a kormány hirdetéseit a közbeszerzési eljárások keretében lehet vizsgálni: ha valaki egy közbeszerzésben kedvezményt biztosít, az a verseny része, és a nyilvánosság előtt zajlik. A kormány nem tud titkos szerződéseket kötni, erre csak a pártok képesek, mondta a politikus. A kérdésre, hogy akkor a Fidesz is köthetett titkos szerződéseket, Lázár azt mondta, nem hiszi – arra a kérdésre, pedig, hogy a kormánypárt 2010 előtt kapott-e árkedvezményt a plakátkampányra, Lázár azt ajánlotta, hogy kérdezzék meg magát a Fideszt.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, ő maga is jelentős államférfinak és magyar hazafinak tartja Horthy Miklóst. 

Az amerikai kormány Lázár szerint tudomásul vette a lex CEU megszületését, és kijelölte, hogy kikkel – vagyis a tagállamokkal – tárgyalhat minderről a magyar kormány. Remélem, hogy New York állam is rugalmas lesz a CEU sorsáról szóló tárgyalások során – mondta Lázár János. Meglátjuk, hogy reagálnak a tagállamok, tette hozzá.  A miniszter szerint a magyar kormány mindig hajlandó tárgyalni – ez igaz volt a civiltörvény módosításakor is.

A közép-európaiakat könnyebb orrba rúgni, ha nem akarnak menekülteket átvenni, a haveri államokat már nem bünteti Brüsszel – mondta újságírói kérdésre reagálva Lázár János, azzal kapcsolatban, hogy a menekültkvóták megtagadása miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A politikus szerint egy ország sem teljesítette teljes mértékben a kvótakötelezettségeket, mégsem indult mindenki ellen eljárás.

A Vas Népe-lap arra volt kíváncsi, hogy kiket gyanúsítanak és pontosan miért a Czeglédy-ügyben: Lázár nagy vonalakban ismertette a sajtóból egyébként tökéletesen megismerhető bűnügyet, kitért a hárommilliárdos károkozásra, az iskolaszövetkezeteknél talált és lefoglalt fiktív számlákra. Mint mondta, úgy tudja, hogy az ügy fő gyanúsítottja Botka László MSZP-s kormányfő-jelölt ügyvédje, de mint hozzátette, sok hozzá hasonló személy és ehhez mérhető ügy lehet vidéki MSZP-s körökben.

A Magyar Idők szerint korábban felmerült a gyanú, hogy az amerikai CEU alkalmazottai EU-s pénzeket használhattak fel – Lázárnak erről nincs információja, de hangsúlyozta, hogy a külföldi fenntartású egyetemeket nem akarják elüldözni Magyarországról, csak átláthatóbbá tennék üzleti modelljüket. A politikus szerint eddig majdnem minden ilyen intézménnyel sikerült megállapodni, vagy legalábbis közel járnak a megegyezéshez – egyedül a CEU-nál megy „a habverés”. 

Lázár János a Hír TV-nek úgy fogalmazott, semmi akadálya annak, hogy az állami cégek nyilvánosságra hozzák a támogatási szerződéseiket. Azt pedig nem tudta megmagyarázni, hogy az ellenzéki újságok közül miért egyedül a Népszava jutott állami hirdetésekhez – de állítása szerint arról sem hallott, hogy Puch László cégéhez került volna a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.