Miniszteri biztosa már van a 2018-as választásoknak

Orbán elégedetlen volt a népszavazáson a határon túliak részvételével, ezt a hibát nem követik el újra.

Kósa András
2017. 06. 01. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem verte nagydobra a kormányzati kommunikáció, de már a 2018-as választásokkal foglalkozó miniszteri biztos is dolgozik az apparátusban. Szijjártó Péter ugyanis – mint az a külügy honlapjáról kiderül – még februárban „a külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztossá” nevezte ki András Pált. Megbízása „kinevezés visszavonásáig – de legfeljebb 6 hónap időtartamra” szól, vagyis a nyár végén lejár, ha nem hosszabbítják meg. (Ez mondjuk rendszeresen elő szokott fordulni kormánybiztosok esetében.)

Sikerült utolérnünk András Pált, de azt mondta, csak a külügyminisztérium engedélyével nyilatkozhat, a minisztériumi sajtóosztály pedig cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésünkre. Elsősorban arra lettünk volna kíváncsiak, hogy konkrétan mi a feladata a megbízottnak, milyen segítséget kap a munkájához, és mely külképviseleteken segíti a jövő évi választások lebonyolítását, elsősorban a környező országokban vagy esetleg Nyugat-Európában is azokon a helyeken, ahol mára jelentősebb számban élnek magyarok, leginkább Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában. Elsőre az is furcsának tűnik, és kérdést vet fel, hogy a 2018-as, tavasszal tartandó parlamenti választásokkal foglalkozó miniszteri biztos mandátuma idén augusztusban lejár.

Válaszok hiányában kénytelenek voltunk két, a kormányzati külpolitikára rálátó forrásunkhoz fordulni. Egyikük szerint a miniszteri biztos elsődleges feladata, hogy elérje, minél többen regisztráljanak majd a 2018-as választásokra, és kevesebb legyen az érvénytelen szavazat.

Ezzel egybecseng, amit másik informátorunk mondott: ezek szerint „Orbán Viktor kifejezetten elégedetlen volt a tavalyi kvótanépszavazáson a határon túli magyarok szavazási aktivitásával és azzal is, hogy nagyon sok volt az érvénytelen voks, ezt a hibát úgymond nem szeretné a kormány még egyszer elkövetni, ezért jó előre fel akarja készíteni a határon túli magyar szervezeteket arra, hogy eredményesebben kampányoljanak majd a részvétel mellett.” Abban ugyanis nagyjából biztosak a kormányban, hogy azoknak a túlnyomó része, akik elmennek voksolni, a Fidesz mellé húzzák majd be az ikszet.

Ha a tavalyi kvótanépszavazás számait nézzük, akkor valóban van ok az „elégedetlenségre”. A 274 627 regisztrált választóból csak 130 356-an szavaztak is végül, ami 47,7 százalékos arányt jelent. Ez magasabb ugyan a magyarországi 43,9 százaléknál, de így sem érte el az 50 százalékos küszöböt. Ráadásul a 2014-es parlamenti választásokon jóval magasabb volt a részvétel, és mivel azóta a határon túli szavazók száma is jelentősen nőtt (2014-ben még csak 193 793-an szerepeltek a névjegyzékben, közülük 128 712-en szavaztak, ami 66,42 százalékot jelent, ebből viszont 122 ezren a Fideszre voksoltak), a tét is nagyobb. A parlamenti ellenzék évek óta követeli, hogy ne csak a határon túli magyarok, de a külföldön dolgozók is levélben szavazhassanak, hiszen nekik személyesen kell elmenni egy-egy nagykövetségre, konzulátusra. A külképviseleteken 2016-ban 11 231-en regisztráltatták magukat, ebből 83 százaléknyian, 9360-an szavaztak végül, közülük 7984-en érvényesen. Levélben voksolni egyébként elég bonyolult volt tavaly: lezárt borítékba kellett tenni a személyi azonosítót, mellette szintén lezárt borítékban kellett elhelyezni a szavazólapot. Bármilyen eltérés esetén a levélszavazat érvénytelennek minősült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.