Pénzt venne el a kórházaktól az Emmi új javaslata

Nem kérhetnének az intézmények térítési díjat az egynapos sebészetek betegei után.

MN
2017. 06. 21. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárságán olyan jogszabálytervezet készül, amely forrást venne el a kórházaktól – írja a 444.hu.

A tervezet szerint „az aktív fekvőbeteg-hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény az egynapos ellátást végző járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbetegháttér biztosításáért térítési díjat nem kérhet”.

Az „egynapos ellátást végző járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények” az egynapos sebészetek, ahol olyan betegeket operálnak, akiket nem szükséges a műtétet követően 24 óránál tovább kórházban ápolni. Egy-egy állami kórház osztályaként Magyarországon több egynapos sebészet is működik, vannak azonban magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen beavatkozásokat.

A hatályos magyar jogszabályok kötelezik az egynapos sebészeteket, hogy kössenek szerződést „aktív fekvőbeteghátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézménnyel”, azaz egy olyan kórházzal, amely fel tudja venni a betegeket, ha a műtéteik után szövődmény lépne fel.

A kórházaknak eddig bevételi forrást jelentett, hogy az ilyen szerződésekben a fekvőbetegháttér biztosításáért pénzt kértek a magánklinikáktól. Ezt a lehetőséget szüntetné meg az Emmi tervezete, és gyakorlatilag kötelezné a kórházakat, hogy ezt a fekvőbeteghátteret a jövőben ingyen szolgáltassák. Ráadásul az előterjesztés úgy vonná el ezeket a bevételeket a kórházaktól, hogy nem juttat nekik többlettámogatást sem.

A tárca a 444.hu megkeresésére közölte, a javaslatuk társadalmi egyeztetése csak most zárult le, amint összesítik a beérkezett észrevételeket, akkor alakul ki a tervezet végleges tartalma, csak ezután tudnak tájékoztatni a javaslatról.

Úgy tűnik, a kormányzat nem akarja meglátni a magyar egészségügy bajait, a kórházak egy része forráshiánnyal küzd, az intézmények felújításra szorulnak, valamint eszközhiánnyal küzdenek. Ezzel szemben a Fidesz–KDNP nem lát kivetnivalót a magyar egészségügy helyzetében: legutóbb Rétvári Bence közölte, hogy a magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik Kína és a közép-, valamint kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát. Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a miniszterek gálavacsoráján azt mondta, hogy a magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, amit az is bizonyít, hogy Magyarországon évről évre növekszik azok száma, akik életmentő új szervhez jutnak. A rendezvény keretében Semjén Zsolt hétfőn azt mondta: „Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemre méltó és más országoknak is hasznos példát nyújthat”. Balog Zoltán pedig azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat feladata, hogy szembenézzen az egészségügy mindenkori helyzetével, „bátran beszéljünk a problémákról”, de ejtsünk szót az eredményekről is. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nemrég kiadott jelentése egyáltalán nem ad okot optimizmusra: eszerint 2014-ben több mint 32 ezer ember halála elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.