Újraindul a Kocsis posztja miatt kezdődött zaklatási per

A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést.

MN
2017. 06. 23. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőfokú ítélet érdemi felülbírálatra alkalmatlan, ezért új tárgyalás és új elsőfokú határozat lesz a Magyar Helsinki Bizottság kontra VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté perben – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Felidézik, hogy Kocsis Máté Facebook-oldalán 2015. augusztus 5-én egyebek mellett azt írta, a II. János Pál pápa téren a „népvándorlók [ ] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”. Eközben a helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás a téren – teszik hozzá.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű igényérvényesítésre jogosult szervezetként beperelte Kocsist és az általa irányított önkormányzatot. Az egyenlő bánásmód törvény ugyanis más hivatalosságok mellett a polgármestereknek is tiltja, hogy védett kisebbségi csoportokra megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentéseket tegyenek nyilvánosan. Az ilyen megnyilatkozásokat a törvény zaklatásnak minősíti – olvasható a közleményben.

Kocsis arra hivatkozott, hogy nem polgármesterként nyilvánult meg. Ezt már az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék sem fogadta el, abban viszont egyetértett az alperessel, hogy mivel a „népvándorlók” (migránsok, menekülők) ellátása nem tartozik a polgármester és az önkormányzat feladatköréhez, így a Facebook-bejegyzés nem tartozott az egyenlő bánásmód törvény tárgyi hatálya alá. Ezért tavaly novemberben az első fokú ítélet a zaklatás érdemi vizsgálata nélkül elutasította a Helsinki Bizottság keresetét, a civil szervezet viszont fellebbezett.

„A most kézbesített végzésből kiderül, hogy a másodfokú bíróság megállapította: a Facebookon Kocsis polgármesterként nyilvánult meg, és bejegyzései pontosan arra utaltak, hogy az önkormányzati törvényben biztosított rendelkezési jogosultsága alapján milyen intézkedéseket tett a migránsok vonatkozásában. A polgármester eleve reprezentatív, protokolláris feladatot lát el akkor, amikor ilyen minőségben a sajtóban, más médiumban publikál, nyilatkozik, interjút ad. Tehát az egyenlő bánásmód törvény alapján az első fokú bíróságnak igenis vizsgálnia kellett volna érdemben a zaklatás kérdését” – írja a Magyar Helsinki Bizottság. A Fővárosi Ítélőtábla így hatályon kívül helyezte az első fokú döntést, és a per újraindul. Az első tárgyalási nap augusztus 31-én lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.