Vécépapír már van, de a túlórapénz sokszor késik

A legjobb, amit erről a tanévről el lehet mondani, hogy véget ért – nyilatkozta a PDSZ elnöke.

Hutter Marianna
2017. 06. 16. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap véget ért a 2016–2017-es tanév, vagyis a mai napon megkezdődik a nyári szünet közel 1,2 millió diák számára. A tanulók hetvenhét napon át élvezhetik a szabadságot.

– Ez nyugodtabb hangulatú tanév volt, mint az előző, a költségvetési források a legfontosabb kiadásokat fedezték – értékelte az évet lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Elmondta, az NPK szerint az intézményfenntartó központ átalakítása jó lépés volt. – Az iskolák fenntartása javult, reményeim szerint pedig a működtetés esetleges problémáit folyamatosan felülvizsgálják – mondta. Más tekintetben viszont nagyobb előrelépésre számítottak a pedagógusok, akár az előmeneteli rendszert, akár a Nemzeti alaptantervet (NAT) tekintve. – Ezek döntő mértékben határozhatják meg, hogy az iskolából kikerülő diákok mennyire tudnak helytállni az életben, illetve hogy lesznek-e olyan tanulók, akik a jövőben a pedagóguspályát választják – magyarázta Horváth. A NAT koncepciójáról azt is megjegyezte: bár úgy tűnhet, mintha már lenne róla előterjesztés, írásos anyag még nincs, pedig sokan várják, hogy láthassák. – A jövő tanévben is nagyon sok teendő lesz még – összegezte.

– A legjobb, amit erről a tanévről el lehet mondani, hogy véget ért. Idén is olyan dolgokat kellett tanítaniuk a pedagógusoknak, amik nem feltétlenül szolgálják a diákok érdekét, elég a PISA-felmérés kudarcos eredményeire gondolni – nyilatkozta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a kormány felismerte, új NAT-ra van szükség, és felkérték Csépe Valéria professzort, hogy koordinálja a kidolgozását. Igaz, az eddigi beszámolókból úgy tűnik, hogy nem lesz tananyagcsökkentés, és az is kérdés, hogy elmozdul-e a közoktatás a kompetenciafejlesztés irányába. Mendrey szerint egyébként megkérdőjelezi a NAT-tal kapcsolatos szakmai munka mélységét, hogy nagyon rövid határidőt szabtak a bevezetésére. Ugyancsak pozitívumként értékelte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felszámolását, bár megjegyezte: a tankerületi központok új rendszere a központosítás tényén nem változtatott. – Kréta és vécépapír már mindenütt van, az biztos, de például a túlórák kifizetése vagy az iskolák eszközigényének kielégítése még mindig nehezen megy – mondta Mendrey.

Az új tanév szeptember elsején kezdődik majd, ami pénteki napra esik, és 2018. június 15-én végződik, az ugyancsak pénteki nap lesz. Addig érdemes arra is odafigyelni, hogy a Budapesti Közlekedési Központ járatai a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint fognak közlekedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.