A fideszesek szerint is pénzkidobás a kormányzati plakátkampány

A többség úgy véli, a magyarok külföldre vándorlása nagyobb probléma, mint a menekültek érkezése.

MN
2017. 07. 23. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen gondolják úgy, hogy a magyarok külföldre vándorlása nagyobb probléma, mint a menekültek érkezése (54 százalék, 39 ellenében) – derül ki az MSZP-közeli Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, melyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A kérdésben egyébként a Fidesz-szavazók másként gondolkodnak, mint a többiek: körükben többségben vannak azok, akik szerint a menekültek érkezése nagyobb gond (60 százalék, 34 ellenében), míg a többi párt támogatói körében a kivándorlást tartják nagyobb problémának.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek leginkább

Eközben a megkérdezetteknek csupán egyharmada szerint valószínű (34 százalék), hogy hazánk komolyan elszigetelődne Európában, míg csupán minden tíz megkérdezettből egy fél attól (11 százalék), hogy rakétatámadás érkezne Észak-Koreából.

A közvélemény-kutatás szerint háromszor annyian gondolják azt, hogy Soros György tevékenysége az utóbbi években káros Magyarország számára, mint akik szerint hasznos (47 százalék, 15 ellenében), és ebben az MSZP szavazóit leszámítva minden vizsgált társadalmi csoport egyetért. Soros rendszerváltás utáni időszakban végzett tevékenységének megítélése ennél sokkal kiegyensúlyozottabb, közel ugyanannyian gondolják károsnak, mint hasznosnak (27 százalék, 21 ellenében). Itt is az MSZP-szavazók körében vannak legtöbben, akik hasznosnak gondolják a tevékenységét (41 százalék, 10 ellenében), ám hasznosnak gondolják még a diplomások (37 százalék, 20 ellenében), a 60 év felettiek (32 százalék, 31 ellenében) és a bizonytalan szavazók (23 százalék, 16 ellenében) is.

Összességében tíz válaszadóból négy (43 százalék) szerint Soros György veszélyt jelent Magyarországra, míg a megkérdezettek egyharmada (35 százalék) szerint ez nincs így.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede (75 százalék) szerint túl sok a hirdetés Sorossal kapcsolatban. Ebben a kérdésben az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, még a Fidesz-szavazók kétharmada (64 százalék) szerint is túl sok a hirdetés, és csak 28 százalék szerint van ennyire szükség. Leginkább azonban az MSZP- és a Jobbik-szavazók (87 és 83 százalék) gondolják úgy, hogy túl sok a hirdetés.

A megkérdezettek háromnegyede (73 százalék) felesleges pénzkidobásnak tartja a kormányzati plakátkampányt, míg ötödük (20 százalék) szerint szükség van ennyi plakátra. Egyedül a Fidesz-szavazók körében azonosítható egy nagyobb csoport (40 százalék), akik szerint szükséges ez a plakátkampány, ám körükben is többségben (54 százalék) vannak, akik szerint felesleges pénzkidobás.

A reprezentatív közvélemény-kutatást június 13. és 18. között, 1001 fő megkérdezésével készítette a Publicus Intézet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.