Áfacsalási ügy: Gyurcsány felelősségét firtatja a Fidesz

A válaszok elmaradása mögött Gyurcsány Ferenc esetében az állhat, hogy vagy „takargatnivalója van”, vagy „ő is nyakig benne van” – mondta Budai Gyula.

MN
2017. 07. 02. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét, hogy tisztázza, milyen szerepe volt a korábban jogi képviseletét ellátó Czeglédy Csaba hárommilliárd forintos áfacsalási ügyében, mit tud az eltűnt összegről – erről Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján. 

Budai szerint Czeglédy Csaba – azon túl, hogy a DK szombathelyi képviselője is volt – Gyurcsány Ferenc bizalmi köréhez is tartozott, amit az is mutat, hogy a DK elnöke családi cégének, az Altusnak a jogi képviseletét is ellátta. Megjegyezte továbbá, hogy egy Gyurcsány Ferenc által ellene indított személyiségi jogi perben is Czeglédy Csaba védte a volt kormányfőt, idézi nyilatkozatát az MTI.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta, az ügyben többször kérdezték az MSZP-t és a DK-t is, például arról, hogy hol lehetnek a bűncselekményben eltűnt pénzek, azonban szavai szerint az ellenzéki pártok eddig nem válaszoltak, csak mentegették Czeglédy Csabát, és politikai megrendelésre indult eljárásról beszéltek.

Budai Gyula azt mondta, a válaszok elmaradása mögött Gyurcsány Ferenc esetében az állhat, hogy vagy „takargatnivalója van”, vagy „ő is nyakig benne van”. Gyurcsány Ferencnél sokasodnak a megválaszolatlan kérdések – mondta, hozzátéve, a DK vezetője legutóbb az előző uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelős projekt ügyében nem adott választ, amelyben a kár 18 milliárd forintos lehet.

A kormánypárti képviselő közölte, „Czeglédy Csaba bűnszervezete” a jelenlegi információk alapján több ezer diákot csapott be és használt ki. Emellett kitért arra is, hogy Czeglédy korábban Gyurcsány Ferenc mellett Botka László jogi képviseletét is ellátta, 2002-ben pedig egy mostanihoz hasonló ügyben ítélte el a bíróság.

Budai Gyulától nem idegen a számonkérés szerepe, 2010-ben a második Orbán-kormányban miniszterelnöki biztosként, 2012-ben pedig elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosként dolgozott.

Megbízatásai során több tucat feljelentést tett az elherdált állami tulajdonú földek, illetve a szocialista vezetésű kormányok privatizációs ügyei után nyomozva. Budai annak ellenére is élvezhette a kormány bizalmát, hogy kiderült: ügyvédi irodája évekkel korábban magánokirat-hamisítási ügybe is keveredett, előnytelen földtulajdon-adásvételi csereszerződések miatt.

Az ATV által megszerzett dokumentumok szerint a színlelt szerződéseket Budai ellenjegyezte – az ügyből mégsem lett semmi, mivel a Pest Megyei Főügyészség az esetek elévülése miatt nem emelt vádat 2010-ben. 

Budai Gyula vasárnapi sajtótájékoztatóján több, aktuális témában is válaszolt az újságírók kérdéseire: kijelentette, a magyar kormány továbbra is zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és úgy gondolják, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatában a valóságnak megfelelően értékelte Horthy Miklós történelmi szerepét.

Senkinek semmi köze, hogy egy miniszter a magánprogramját hétvégén hol tölti” – válaszolta azokra a sajtóértesülésekre, amelyek arról szóltak, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal egy római luxusszállóban étkezett, illetve szállt meg.

Budai Gyula szintén kérdésre reagálva azt mondta, a Jobbik megalakulása óta azon igyekszik, hogy valamilyen törvényt kikerüljön, ezért most önmérsékletet kér az ellenzéki párttól, továbbá azt is, hogy részletesen számoljon el korábbi plakátkampányával.

A Fidesz politikusa egy másik kérdésre közölte, nem tud arról, hogy a kormány előterjesztést készített volna a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.