Álhírt emleget az egészségbiztosító

Legfrissebb adataikkal nem foglalkoznak, de megpróbálják magyarázni a bizonyítványt.

Kuslits Szonja
2017. 07. 06. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álhírnek minősítette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a lapunk által nemrég közölt tényeket a várólisták alakulásával kapcsolatban, miközben valójában saját adatait próbálja kozmetikázni. A honlapjukon a napokban megjelent közlemény ugyanis azt írja: lapunk június 29-i cikke, amelyben azzal foglalkoztunk, hogy a nyilvánosan elérhető, legfrissebb NEAK-adatok alapján egyes műtéteknél csökkent a várakozók száma, mégis hosszabb a várakozási idő, valójában cáfolandó.

Lapunkat egy felháborodott háziorvos – aki szintén olvasta a közleményt – azzal kereste meg, nem jártunk el kellő gondossággal a várólistákkal kapcsolatos cikk megírásakor. Habár az alapkezelő hozzánk nem küldte el, miért tartja problémásnak a leírtakat, utánajártunk, mi az álláspontjuk, amit, úgy tűnik, a sajtó negligálásával kommunikáltak a szakmának.

Szerintük „jelentős mértékben csökkent a műtétre várakozók száma, és nagymértékben rövidültek a várakozási idők is”. Mint írták, a „sajtóhírekben közöltek nem felelnek meg a NEAK hivatalos honlapján az intézményi országos várólista-nyilvántartás szerint közzétett adatoknak”. Csakhogy mindezt a saját honlapjukon elérhető, hivatalos, folyamatosan frissülő adatok nem támasztják alá. Idézett közleményében ugyanis az alapkezelő a május 2-i adatokra hivatkozott; ezek alapján állítják, hogy a lapunk által közölt adatok tévesek. Nem tudni, hogy a friss adatokkal szándékosan nem foglalkoznak-e, vagy csak nincsenek tisztában a saját honlapjukon elérhető, a várólisták hosszáról tájékoztató újabb mutatókkal. Arra alapoznak, hogy május 2-án 368 nap volt a tervezett átlagos várakozási idő a térdprotézisműtétre, szemben az egy évvel korábban publikált állapottal, amikor ez az időtartam még 388 nap volt. Ám tegnapi adataik szerint valójában 406 nap az átlagos várakozási idő erre a beavatkozásra. Tavaly júliusban pedig ugyanezen az oldalon még 387 nap volt megadva. Ez idő alatt pedig mintegy 300 beteggel rövidült a lista. Ebből következik a Magyar Nemzetben korábban megjelent állítás, amely szerint kevesebb a beteg, mégis hosszabb a várakozási idő.

Közleményükben kitértek arra is: a szürkehályog-műtét tervezett várakozási ideje mindössze 94 nap, szemben a 2016. évi azonos időpontra közölt 103 tervezett várakozási nappal. Csakhogy a friss adatok szerint ez 105 nap – tavaly júliusban még 104 nap volt –, miközben mostanra a rászoruló betegek száma 11 377-ről 10 471-re csökkent.

Érdekes, hogy az adatok ellenére a NEAK közleményében azt írta: az elvégzett műtétek adatainak elemzése szerint szürkehályog-műtétre mindössze 53 napot, gerincstabilizáló műtétekre pedig átlagosan 37 napot vártak a betegek. Utóbbi esetében a nyilvános és friss számok szerint egyébként az átlagos várakozási idő 478 nap. Ellentmondás tehát akad bőven, csak győzze követni a laikus olvasó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.