Különös kórházi paradoxon: rövidebbek a várólisták, mégis többet kell várni

Gerincstabilizáló műtétig például egy éve átlagosan 354 nap telt el, ez idén már 467 nap is lehet.

Kuslits Szonja
2017. 06. 29. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyhoz képest sokat romlott a várólistán szereplő betegek helyzete, gerincstabilizáló műtétre például tavaly júliusban 354 nap volt az átlagos, tervezett várakozási idő, míg ez tegnap már 467 nap volt. A páciensek így sokkal többet szenvednek, mielőtt a beavatkozás nyomán csökkenhetnek az állapotukkal járó fájdalmak. Emelkedett az érintettek száma is, 611-ről 686-ra – tudta meg lapunk.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai szerint a térdprotézist igénylők sem járnak jobban idén, esetükben ugyanis 387-ről 407 napra emelkedett az átlagos várakozási idő. Itt már jóval magasabb az érintettek száma, jelenleg több mint 6000 ember szorulna rá a beavatkozásra, és nekik úgy is többet kell várniuk, hogy közben mintegy 300 beteggel rövidült a lista.

Legtöbben most is szürkehályog-műtétre várakoznak. Érdekes, hogy ennél a beavatkozásnál pontosan ugyanannyit kell várni, mint tavaly júliusban: 104 napot. Ez azonban távolról sem jó eredmény, főként ha figyelembe vesszük, hogy a rászoruló betegek száma a vizsgált időszakban 11 377-ről 10 581-ra csökkent.

Úgy tűnik tehát, hiába kevesebb a beteg, várhatóan nem kerülnek sorra hamarabb a páciensek, az elmúlt egy évben ugyanis a számok alapján megtorpant az a javulás, ami 2013-tól jellemező volt. Hosszú távon ugyanis igen szép eredményeket produkáltak az intézmények; a 2013-as mutatókhoz képest például most átlagosan 243 nappal hamarabb végzik el a szürkehályog-műtéteket, és közel 14 000-rel csökkent a listán szereplő betegek száma is. Ez a csípő- és térdprotézis-beavatkozások esetében is megfigyelhető. A mutatók alapján előbbinél 2013-hoz képest most 429, utóbbinál 293 nappal rövidebb az átlagos várakozási idő, és 3000-4000-rel csökkent a betegek száma is. Hosszú távon tehát jók az eredmények, de ez az utóbbi egy év romló mutatóin és az ezt megszenvedő betegeken akkor sem segít. Már a tavalyi, közel egyéves várakozás sem volt kevés egy gerincstabilizáló műtétre, ez most még három hónappal lett hosszabb.

Távolról sem mindegy egyébként, hogy a várólisták esetében az ország melyik régiójáról van szó: a NEAK adatai alapján például gerincstabilizáló beavatkozásra a Dél-Alföldön átlagosan két, Nyugat-Közép-Magyarországon 199, míg a Dél-Dunántúlon 779 napot kell várniuk a betegeknek. Az is jelentősen különbözik, hol hány beteg vár a műtétre. Nyugat-Közép-Magyarországon például 332, míg a Dél-Alföldön mindössze nyolc ember szerepel a listán, ott valószínűleg ezért csak két nap az átlagos várakozási idő. Ezek a régiós különbségek egyébként több műtét esetében is tapasztalhatók, ilyen például a szív elektrofiziológiai vizsgálata (egyfajta katéteres beavatkozás), az implantátumos hasfali, a lágyéksérv- és a szürkehályog-műtét is.

Egyébként a várakozási idő nem egyedül a listán szereplők számától függ. Mint korábban már fölhívtuk rá a figyelmet, befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok, a finanszírozási problémák is.

Jelenleg a várólista-nyilvántartás adatai alapján 27 590 beteg vár műtéti ellátásra, ami lényeges javulás ahhoz képest, hogy ez a szám öt évvel korábban még több mint 70 000 volt. Arról, hogy valójában az elmúlt egy évben bizonyos műtétek esetében nőtt a várakozók száma és a várakozási idő is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként másképp kommunikál. Májusban ugyanis Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt hangsúlyozta: nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években. Mint mondta: a kormány 2013-ban indította el a várólista-csökkentési programot, amelyre 2017-ig összesen 17,2 milliárd forint többletforrást nyújtottak, idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A várólista-csökkentő program egyik fontos eleme, hogy azok a kórházak, amelyeknek nagyobb stábjuk és műtői kapacitásuk van, költségnövekedés nélkül átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető intézményektől, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség olyan gyorsan elvégezni a beavatkozásokat. A betegek is jól járhatnak, hiszen a NEAK nemcsak a kórházakat segíti, hanem az utazást vállaló betegeket is. Ha ugyanis a műtétet egy lakhelytől távol eső intézményben végzik, akkor utazási támogatás jár, sőt ha indokolt, akár a kísérő utazási költségeit is megtérítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.