Civiltörvény: az Ab-hoz fordul a Jobbik

Összejött az ötven képviselői aláírás – jelentette be Gyöngyösi Márton.

MN
2017. 07. 14. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összejött az ötven képviselői aláírás, alkotmánybírósági normakontrollra küldi a Jobbik a civiltörvényt – jelentette be a párt országgyűlési képviselője a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Gyöngyösi Márton szerint a folyamat a nyári szabadságolások miatt a szokásosnál lassabban haladt.

„Összegyűlt az a szükséges ötven aláírás a magyar országgyűlési képviselők körében, akiknek a támogatása kell ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk ennek a törvénynek a felülvizsgálatáért, a civiltörvénynek a felülvizsgálatáért. Én úgy tudom, ez összegyűlt, és a mai napon fog képviselőtársam, Staudt Gábor sajtótájékoztatót tartani ennek menetéről, és hogy pontosan hány aláírás gyűlt össze, kik támogatták a Jobbiknak a kezdeményezését” – ismertette Gyöngyösi. Az ellenzéki politikus hozzátette: a plakáttörvény aláírása miatt Áder János ellen kezdeményezett megfosztási eljáráshoz egyelőre gyűjtik az aláírásokat.

Korábban a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az LMP beadványában, amelyet a párt társelnöke nyújtott be a testülethez. Hadházy Ákos a hatvan képviselői aláírással támogatott kérelem beadása előtt azt mondta, a jogszabály nem az átláthatóságot segíti, hanem „narancssárga csillaggal jelöl meg bizonyos szervezeteket”. A politikus szerint a törvény nem teljesíti a jogbiztonság feltételeit, mert nem határozza meg egyértelműen, hogy mit jelent a külföldről érkező támogatás.

Ismeretes, az évente legalább 7,2 millió forintos külföldi támogatással bíró civil szervezeteknek az Országgyűlés kormánypárti többsége írta elő, hogy külön regisztrálniuk kell magukat, azt pedig a kiadványaikon is fel kell tüntetniük, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), illetve a Magyar Helsinki Bizottság már jelezte, hogy a polgári engedetlenség eszközéhez nyúl, és nem fogja nyilvántartásba vetetni magát. Az itthon és nemzetközi szinten is vitákat kavaró szabályozást vizsgálja az Európai Bizottság. Azt elemzi, hogy összhangban van-e az unió belső piaci szabályaival és alapjogi chartájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.