Kvótaper: az unió bíróságának főtanácsnoka alaptalannak tartja a magyar–szlovák keresetet

A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja a bíráknak Yves Bot, az Európai Unió Bírósága főtanácsnoka.

Arató László
2017. 07. 26. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága főtanácsnoka azt javasolta a bíróságnak, hogy utasítsák el a magyar és a szlovák kormány keresetét, amellyel a két állam a menedékkérők kötelező áthelyezésének megsemmisítését szeretné elérni.

Az uniós belügyminiszterek tanácsa 2015 szeptemberében döntött arról, hogy 120 ezer menedékkérőt olasz és görög táborokból szétoszt a tagállamok között, és egy kvóta alapján minden állam saját hatáskörben folytatja le a menekültügyi eljárást. Magyarország esetében ez 1294 menedékkérő kérelmének elbírálását jelentette volna. A főtanácsnok tulajdonképpen minden magyar (és szlovák) érvelést alaptalannak minősített.

A perben a felperesek oldalán Lengyelország, míg az Európai Tanács mellett Belgium, Németország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Svédország, valamint az Európai Bizottság szállt be.

A francia Yves Bot főtanácsnok érvelése szerint a tanácsi döntés egy úgynevezett nem jogalkotási aktus keretében meghozott határozat, erre azonban az uniós alapszerződés lehetőséget biztosít. Emiatt ugyanakkor a keresetben felhozott eljárásjogi érvek sem állhatták meg a helyüket, vagyis a döntés meghozatala során nem kerülték meg a jogalkotási eljárást.

A főtanácsnok ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapszerződés értelmében, szükséghelyzet esetében, a kifejezetten menekültügyi tárgyú jogalkotás során el lehet térni a szokásos jogi eljárástól. Mindezek miatt nem volt szükség sem arra, hogy a nemzeti törvényhozásokkal, sem arra, hogy az Európai Parlamenttel konzultációkat folytassanak le. Mivel az Európai Bizottság nem ellenezte a javaslatot azt követően sem, hogy módosítottak az általuk beterjesztett szövegen, a tanácsnak elegendő volt minősített többséggel elfogadni a határozatot, nem volt szükség egyhangúságra.

A főtanácsnok szerint az sem megfelelő érv, hogy az áthelyezés nem eléggé hatékony. Egyrészt erre már csak utólag lehet következtetni, másrészt éppen a magyar és szlovák magatartás, vagyis a menedékérők elutasítása miatt csökkent a vártnál kisebb mértékben az olasz és görög táborok zsúfoltsága.

Yves Bot hozzátette, mindez „ellentétes a szolidaritással és a terhek igazságos megosztásával kapcsolatos azon kötelezettséggel, amely a tagállamokra a menekültügyi politika területén vonatkozik.” Itt jegyezte meg a főtanácsnok azt is, hogy az adott helyzetben ez a határozat igenis segítséget jelentett a túlterhelt görög és az olasz menekültügyi rendszer számára, az Európai Tanács pedig nem hozott olyan döntést, ami meghaladja az adott helyzetben nyilvánvalóan szükséges és hatékony megoldás kereteit.

A főtanácsnoki indítvány semmiben sem köti a bíróságot, a tapasztalatok szerint azonban az indítvány és az ítélet sok esetben találkozik. Az Európai Bíróság várhatóan még idén ítéletet hirdet a kvótaperben.

Völner: Az Európai Bíróság a Soros-terv végrehajtásán dolgozik

Völner Pál szerint minden uniós intézmény, így az Európai Unió Bírósága is a Soros-terv végrehajtásán dolgozik. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: sajnos a legrosszabb feltételezéseiket igazolta a főtanácsnok indítványa, Yves Bot mintha a Soros-terv részeként csatlakozott volna az előtte felszólalókhoz, az Európai Bizottsághoz, az Európai Tanácshoz. Hiszen a nyilatkozat fő elemei politikai tartalmúak, és gyakorlatilag ezekkel akarja elfedni a jogi érvek hiányát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.