Nem mutogatják az oroszoknál javított helikoptereket

Szolnokon nem láthatta a sajtó a forgószárnyasokat, pedig már repültek a Dunántúl felett.

Zord Gábor László
2017. 07. 12. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem büszkélkedett el Oroszországban frissen nagyjavított Mi–17-es helikoptereivel a honvédelmi tárca szerdán, amikor sort kerítettek a hazánkban egy hónapon át zajló, Fekete Hattyú fedőnevű nemzetközi kommandós hadgyakorlat bemutató napjára a szolnoki bázison. A rendezvényen, melyet Áder János köztársasági elnök is megtekintett, négy amerikai Black Hawk, valamint egy szlovén és két magyar felségjelzésű forgószárnyas szállította a különleges műveleti katonákat, akik a képzeletbeli ellenség által megszállt repülőtér ellen hajtottak végre rajtaütést.

A bemutatóról hiányzó, a repülőtér egyik távoli szegletében leponyvázva parkoló harmincéves gépek azok, melyekről lapunk írta meg, hogy a milliárdos munkálatok ellenére továbbra sem váltak túlélőképessé valós harci körülmények közepette, és csak néhányuk alkalmas éjjellátós repülésre, a még szocialista kormány idején, 2007–2008-ban végrehajtott modernizációnak köszönhetően.

A Honvédelmi Minisztérium annak ellenére nem mutogatta a Novoszibirszkből májusban hazaszállított gépeket, hogy értesülésünk szerint már lezajlott berepülésük és átvételük az orosz javítócégtől, és több helyütt – ironikus módon szerdán is, a Dunántúl felett – látták repülni ezeket. A gépek modernizációjának, illetve új nyugati gépek korábban ígért beszerzésének elmaradása azért is érthetetlen, mert Simicskó István honvédelmi miniszter épp a rendezvényen jelentette be, hogy a szolnoki 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezredet a jövőben dandárrá fejlesztik. Egy ilyen típusú alakulat eredményes alkalmazásának ugyanis a korszerű, különleges képességekkel rendelkező helikopterflotta a kulcsa, ennek hiányában más nemzetekre, jelen esetben az Egyesült Államok segítségére szorul a honvédség. Erre a közelmúltban volt már példa.

Az amerikai bábáskodással létrehozott szolnoki alakulat bővítéséről annak parancsnoka, Sándor Tamás ezredes válaszolt lapunk kérdésére. Eszerint „szeptember 1-i kezdéssel számolnak”, és a dandár egy speciális szervezeti struktúrában jönne létre, ami a hagyományos zászlóalj-század szervezeti felépítéssel való szakítást és a haderőnemhez jobban illő osztagok és kötelékek bevezetését jelenti. A lépés létszámban nem jelent radikális növelést: háromszáz fővel lesznek többen, velük olyan képességeket erősítenek meg, melyek feltétlenül szükségesek a sikeres feladat-végrehajtáshoz, például a műveletek felderítő támogatását.   

 

A bővítés bejelentése azért is meglepő, mert a szolnoki ezredet alig két éve hozták létre két előd alakulatból, a 34. Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóaljból és a 88. Könnyű Vegyes Zászlóaljból. Szakmai körökből már akkor arra hívták fel a figyelmünket, hogy hadvezetés nincs tisztában az ehhez szükséges erőforrások nagyságával. A kérdés most is a levegőben lóg, hiszen nehéz elképzelni, hogy az 5-8 ezer fős létszámhiánnyal küzdő honvédségből hogyan lehet feltölteni egy még nagyobb különleges alakulatot, melyre kizárólag belső toborzás jöhet csak szóba. Az utcáról ide nem lehet felvenni szerződéses katonákat, mint a normál lövészalakulatoknál.

A Fekete Hattyú fedőnevű különleges hadműveleti gyakorlat a Európában állomásozó amerikai erők Saber Guardian hadgyakorlatának az egyik kísérő rendezvénye, és ez az első alkalom, hogy magyar vezetéssel – a komponensparancsnok szintén Sándor ezredes – kerül rá sor, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában és Bulgáriában is. Ezek azok az Afganisztánban már élesben bevetett erők, melyeknek a NATO jelenlegi háborús tervei szerint helyt kellene állniuk az Ukrajnában is megtapasztalt orosz hibrid hadviseléssel szemben. Ezt szimbolizálja a gyakorlat forgatókönyvében helyett kapott Vörös kígyó, illetve Vörös hajnal néven emlegetett képzeletbeli ellenséges paramilitáris-terrorista szervezet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.