Pákh nem adná el a Munkácsy-festményt, de attól még jöhetnek vevők

Lekerül a lepel a Golgotáról, de a festmény már nem védett, és tulajdonosa akár gyűjtőknek is eladhatja a művet.

MN
2017. 07. 13. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állandó jelleggel látható lesz a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja, a Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet, és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott nekünk a bíróság – idézi az MTI Pákh Imre Magyar Időknek adott nyilatkozatát.

A lap csütörtöki számában az Egyesült Államokban élő műgyűjtő üzletember leszögezte: nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen magántulajdonban lévő képét, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni vevőként.

„A Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent, és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel” – jegyezte meg.

Elmondta, a kép állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával jelenleg nincs semmilyen kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más szervével nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról.

A Kúria kedden bejelentett döntéséről megjegyezte, jogászai vizsgálják a határozatot és annak várható következményeit.

A lap emlékeztet: a Kúria hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét, és döntésében új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az új bírósági ítélet azt jelenti, hogy Pákh Imre kiviheti az országból a művet.

A festményt 2003-ban vásárolta meg az amerikai állampolgárságú műgyűjtő. Pákh és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról 2015-ben folytak tárgyalások, eredmény nélkül. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatmillió dollárt kínált a képért, míg Pákh kilencmilliót kért, s állította, Lázár Jánossal még államtitkársága idején ebben az összegben állapodtak meg előzetesen.

Később a kép korábbi tulajdonosa úgy nyilatkozott: Pákh hétmillió dollárért vette meg tőle a képet. Pákh pedig arról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: a kilencmillió dollárért a Golgota eladásán túl további 52 Munkácsy-képet helyezett volna letétbe Magyarországon 12 évre, az MNB-t azonban nem érdekelte ez a csomagajánlat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.