Petíció indult a Szinyei gimnázium igazgatójáért, Balog gyorsan hosszabbított

A szülők és a pedagógusok is kiállnak Tóth Gáborért, akit leváltott volna tisztségéből a humántárca. A miniszter inkább lépett.

Hutter Marianna
2017. 07. 17. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online petíciót indítottak a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójáért, Tóth Gáborért, aki bár egyedüliként indult az iskola igazgatói pozíciójára kiírt pályázaton, jelentkezését mégsem fogadta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma – tudta meg a Magyar Nemzet. Nem sokkal később az MTI-vel azt közölte a tárca: miniszteri utasításra legalább egy évvel meghosszabbítják a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának megbízatását.

A közleményben az áll: bár az iskolaigazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán tárcavezető a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László oktatási államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását.

A fővárosi gimnázium iskolavezetése sajtóhírekre reagálva az intézmény honlapján vasárnap erősítette meg, hogy Tóth Gábor jelenlegi igazgató egyetlen pályázóként beadott intézményvezetői pályázatát az oktatási államtitkárság elutasította.

Mint ismert, a Szinyei volt az az iskola, melynek diákjai és tanárai buszbalesetet szenvedtek Veronánál január 20-án, a tragédiában 17-en haltak meg. Először az Esti Újság nevű hírportál írt arról, hogy az intézményt 10 éve vezető Tóthtal e-mailben közölték, hogy nem támogatják igazgatói pályázatát, ráadásul a döntést még csak nem is indokolták.

Úgy tudjuk, Tóth menesztése miatt a pedagógusok és a szülői munkaközösség vezetői a mai napon gyűlést tartottak, ennek eredményeképpen indítottak online petíciót a szülők az igazgatóért. Bár a petíció csak néhány órája indult, eddig is már több mint 250-en írták alá.

„Az elutasító döntés indoklás nélkül született meg, így mind a szülői munkaközösség, mind a Szinyei Merse Pál Gimnázium volt és jelenlegi diákjai és az intézmény összes dolgozója értetlenül áll az események előtt. Várjuk az Emmi felelős döntéshozójának az állásfoglalását” – írják.

Lapunknak egy iskolai forrás arról beszélt: a tanárok és a szülők is értetlenül állnak az igazgató elküldése előtt. „Mélységesen támogatjuk őt, azt szeretnénk, ha továbbra is ő maradna az iskola igazgatója” – mondta forrásunk, hozzátéve, hogy az iskola közössége úgy érzi, olyan döntést hoztak a fejük felett, ami nem korrekt. Mint elmondta, az intézményvezető a veronai tragédiát is jól kezelte: gondoskodott arról, legyen helye a gyásznak is, de azért folyjon tovább az élet az intézményben. „Emberségesen bánt a gyerekekkel, szülőkkel és pedagógusokkal egyaránt” – tette hozzá. 

Tóth menesztésével kapcsolatban az Esti Újság nevű lap arról is írt, hogy az igazgatói pozícióért indult egy hölgy is, „aki épp a pályázatot elbíráló államtitkárságon volt valaki jó imerőse”. Utóbbit forrásunk is megerősítette; szerinte a pályázati határidő leadásának napjáig „mindenki úgy tudta, hogy lesz még egy jelentkező, akit ide akarnak rakni”, ám végül mégiscsak Tóth jelentkezett a posztra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.