Polgárjogot nyerhet-e a melegházasság?

A szocialista és fideszes szavazók utasítják el leginkább a homoszexuálisokat, a jobbikosok elfogadóbbak.

Kósa András
2017. 07. 08. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német parlament június végén igent mondott a melegházasságra. Bár hazánkban a kérdés ilyen formában nincs napirenden, a Budapest Pride évről évre vitatémát szolgáltat. Elég a bejegyzett élettársi kapcsolat. Minek akarnak még esküvőt is!? Avagy a meleg házasok is családot alkotnak, így a konzervatív értékszemléletűek számára is az egyetlen logikus válasz annak támogatása? De akkor mi lesz a gyermekvállalással? Valóban negatívan befolyásolná a gyerekek fejlődését, ha nem „hagyományos” körülmények között nevelkednek? Netán túl sok támadás, cikizés éri majd őket, mert – hogy mondják sokan – a társadalom még nem elég érett erre? Mi lesz így azokkal a gyerekekkel, akiket édesanyjuk vagy édesapjuk egy hetero-párkapcsolat után azonos nemű kapcsolatba visz magával, és nevel tovább?

Megannyi kérdés, amiről Európa-szerte heves viták folynak – jóllehet magának a melegházasságnak az intézménye egyre elfogadottabb, mind intézményileg, mind a társadalomban. Utóbbi tendencia ránk, magyarokra is igaz, legalábbis a felmérések szerint.

Kérdés, mit vállal hosszabb távon ebből a mindenkori kormány, szembe mer-e menni a szigorúbb és a valóban nőből és férfiból kiinduló családmodell mellett elkötelezett, egyben politikailag aktívabb idősebb generációkkal. Vagy idővel tudatosul, hogy a fiatalok számára a melegházasság ügye nem is akkora dolog, illetve nem találnak benne elítélendőt, és még csak azt sem gondolják, hogy a legálissá tétele miatt fogyna tovább a magyar? Ma tartják a Pride nevű felvonulást Budapest belvárosában. A résztvevők számára ez a meleg büszkeség napja, mások szerint azonban a hagyományos értékek megsértése, provokáció – ami ráadásul teljesen félreviszi az ügyet.

A Medián még áprilisban végzett nagymintás kutatást a Háttér – Társaság a Melegekért megbízásából arról, hogy mely pártok szavazói hogyan viszonyulnak az azonos nemű párok gyermekvállalásához. Az adatokat a Medián és a Háttér hozzájárulásával most először a Magyar Nemzet közli.

A legelutasítóbbak a Fidesz–KDNP szavazói: csak harminc százalékuk ért azzal egyet, hogy azonos nemű pár tagjai is lehetnek jó szülők; 33 százalékuk pedig azzal, hogy a gyermeknek jobb helye van egy azonos nemű párnál, mint a gyermekvédelmi rendszerben. A partner gyermekének örökbefogadását is csak 32 százalékuk tenné lehetővé az azonos nemű pároknak. Érdekes módon a Jobbik szavazói elfogadóbbak, ugyanezekre a kérdésekre 39, 39, 45 százaléknyian válaszoltak támogatóan. Ennek hátterében valószínűleg a jobbikos szavazók alacsonyabb életkora áll. A többi párt közül a legelfogadóbbak a Momentum (94, 82, 69 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (86, 88, 79) szavazói, majd az Együtt (63, 87, 38 százalék), az LMP (57, 61, 54), és kissé lemaradva tőlük a DK (52, 60, 52), illetve jelentősen hátrébb az MSZP szavazói (25, 36, 36) következnek. Ennek hátterében szintén az életkori összefüggés állhat.

Így gondolja ezt, vagyis támogatóinak alacsonyabb életkorával magyarázza elfogadóbb mivoltukat Vona Gábor is. A Jobbik elnöke abban egyetért a kormánnyal, hogy vannak biztos „cölöpök” a társadalmunkban – ilyen az is, hogy házasság csak egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugodhat. – Túl nagy a csatazaj a kérdés körül – mondta –, ahhoz képest, amennyire a társadalmat a téma valóban érinti és foglalkoztatja.

Tudakozódtunk afelől is, devianciának tartja-e a homoszexualitást, válaszában Vona Gábor úgy fogalmazott, szerinte szexuálisidentitás-beli kisebbségről van szó, a Pride azonban a legkevésbé sem segíti ennek a közösségnek az elfogadását, sőt inkább ellenérzéseket szül a többségben. – Soha nem vonulnék fel ilyen rendezvényen, de nem állnék be a hangos ellentüntetők közé sem – szögezte le.

A Jobbik elnöke kérdésünkre elmondta azt is, nem érte a hétköznapokban semmilyen negatív élmény azóta, hogy a kormányzati propagandasajtó melegnek titulálta őt, emlékezetes férfiszoknyázós felszólalásakor pedig még a miniszterelnök is beállt a sorba. Vona Gábor ugyanakkor gyalázatosnak tartja, hogy a magát keresztény-konzervatívnak nevező nemzeti együttműködés rendszerének vezetője a társadalomban esetleg meglévő homofóbiára próbált rájátszani pártpolitikai érdekből. – Arra lőnek, akitől félnek – tette hozzá. 

Sok bírálat éri a magyarokat, amiért állítólag nem elfogadók, de a társadalmi közeg érezhetően változik, így egyre kevésbé kockázatos politikailag vállalni „melegügyeket”. – Ma úgy látszik, hogy nagyon erős az elutasítás a saját nemükhöz vonzódó emberek iránt, de ez egyre inkább csak azért van így, mert egy hangos kisebbség hallatja minden lehetséges fórumon a maga homofób nézeteit, a társadalomban nő az elfogadás irántunk – ezt Kristófy Mária, a Labrisz Leszbikus Egyesület képviselője fejtette ki lapunknak. – A melegeknek éppen az a problémájuk, hogy még ma is láthatatlanok a társadalom túlnyomó többsége számára. Pedig a személyes ismertség az egyik legfontosabb tényező az elfogadáshoz. Ha valaki ismer egy meleget, leszbikust, transzneműt, ha nap mint nap együtt dolgozik vele, akkor látja, ugyanolyan ember, mint ő – fogalmazott az aktivista.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint épp az egyes melegjogi szervezetek erőszakos lobbitevékenysége viszi el rossz irányba a közbeszédet, amihez erős hátszelet ad számukra a média egy része és számos nagy multicég. Törcsi Péter hangsúlyozta, a kormány az alaptörvényben rögzítette, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatából létrejövő, szabad akaraton nyugvó életközösség lehet. Utópisztikus gondolat is – teszi hozzá –, hogy bármi mást annak nevezzünk, a természet rendje ellen való. A család, a házasság fő célja pedig mégiscsak az, hogy utódok szülessenek.

Az örökbefogadás sem elfogadható Törcsi Péter szerint homoszexuális párok esetében, hiszen a gyermek számára a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha rendes anya- és apaképet lát otthon. Felvetődik viszont a kérdés, mi történik akkor, ha az egyik szülő heteroszexuális kapcsolatát elhagyva homoszexuális kapcsolatba kezd, és viszi magával gyermekét, gyermekeit is. A kutatási igazgató azt gondolja erről, hogy a biológiai szülő értelemszerűen megmarad a gyermek anyja vagy apja, gyakorolhatja szülői jogait, ám az új kapcsolat másik résztvevője nem. – De gondoljunk csak bele – mondja Törcsi Péter –, mekkora törést jelent egy kisgyermek személyiségfejlődésében, ha hagyományos családból valamelyik szülője révén olyan közösségbe kerül, ahol két nő vagy két férfi próbálja eljátszani a családszerepet.

Dombos Tamás, a Háttér ügyvivője aligha meglepő módon épp az alaptörvény rendelkezéseit tartja megalázónak. Pedig szerinte a rendszerváltás óta eltelt időszak távlatában nagyon sok pozitív változás következett be a jogszabályokban is. – Ma már az egyik legnagyobb probléma a meleg közösség jogtudatosságának a gyengesége. Sokan egyszerűen nincsenek például tisztában azzal, ha együtt élnek és akár gyermeket is nevelnek, éppen azok a juttatások illetik meg őket, mint a különnemű párokat. Igaz, a kormányzat nem is tesz sokat azért, hogy ezzel tisztában legyenek – jegyezte meg. 

Az egynemű párok helyzetének ügyét a legkorábban az SZDSZ kezdte nyíltan képviselni a magyar politikában. – Számunkra mint alapvető liberális érték ez sosem volt kérdés – nyilatkozta lapunknak Horn Gábor, a párt volt országgyűlési képviselője, hozzátéve: azért a párton belül is voltak ellenvélemények, elsősorban a kistelepülési SZDSZ-es polgármesterek részéről. Ezek általában úgy hangzottak, hogy „ha nekem nem kell, akkor rendben van”. Kuncze Gábor volt pártelnök a neki feltett kérdésre („Ha ön lesz a belügyminiszter, házasodhatnak-e majd a melegek”) úgy válaszolt: „Velem biztosan nem” – aztán végül mással sem.

Horn Gábor szerint – amikor ez, illetve az örökbefogadás ügye felvetődött – az MSZP-ben amiatt ellenezték a témát, hogy „a társadalom még nem érett meg rá”. Az SZDSZ egykori ügyvivője úgy véli, a Fideszt is kettősség jellemezte minden hasonló ügyben. – Hivatalosan ilyen kérdésekről nem egyeztettünk velük, de természetesen informálisan szóba kerültek néha. A Fideszből mindig azt mondták, hogy nekik nincs ugyan elvi kifogásuk, de tiszteletben kell tartaniuk a „stratégiai szövetséges” KDNP véleményét – emlékezett vissza Horn.

Dombos Tamás úgy tapasztalta, ez a fajta kettősség máig nem veszett el a Fideszt illetően, csak „átalakult”. A Háttér ugyanis tagja a kormány Emberi Jogi Kerekasztalának, és így legalább félévente egyszer részt vesz kormányzati egyeztetéseken. – Rendszeresen vitatunk meg a hazai LMBTQ-közösséget (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) is érintő témákat. Általában jellemző, hogy főosztályvezetői, helyettes államtitkári, államtitkári szinten sokszor teljesen nyitottak a kezdeményezéseinkre, de a megbeszélések egy bizonyos pontján mindig jelzik, hogy „felül” ez politikailag úgysem menne át, így nem tudják támogatni – mesélte. A Háttér ügyvivője szerint például az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi államtitkárával, Répássy Róberttel kifejezetten jó volt a kapcsolatuk, de „rendszeresen előfordult, hogy jelezte: ő szakmailag semmi kivetnivalót nem lát ugyan a céljainkban, de politikailag nem fogja tudni átvinni őket a kormányon”. Utódja, Völner Pál szintén nem elzárkózó, de Dombos Tamás valószínűnek tartja, ő is hasonló korlátok között végzi a munkáját.

Megosztottság az MSZP-n belül is létezik az ügyben. Maga a bejegyzett élettársi kapcsolat még 2009-ben, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején valósult meg, több jogi, alkotmánybírósági forduló után. – Természetesen erről is volt nagy frakcióvita, ahogy az nálunk szokás, de úgy emlékezem vissza, jelentős ellenállás nem volt a törvénytervezettel kapcsolatban – mondta a Magyar Nemzetnek Lendvai Ildikó, aki abban az időben a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője volt. Mint fogalmazott, „néhány mélyen hívő képviselőtársa” ellenezte elvből a javaslatot, végül lelkiismereti szavazást rendeltek el, de a képviselőcsoport túlnyomó többsége támogatta az előterjesztést. A melegházasság ügye már az MSZP-ben is érzékenyebb téma volt. – Nekem személy szerint a „miért ne?” volt az álláspontom mindig is – jelentette ki a politikus. Az MSZP egyébként régóta támogatója a Budapest Pride-nak, amelyen rendszeresen megjelennek vezető politikusai. 

A melegházasság ügyében ma valami ahhoz hasonló tapasztalható, mint tíz éve a cigánysággal kapcsolatos vitákban. Hamar rákerül a bélyeg a megszólalókra, az arrogáns hangok minden oldalról erőteljesek: nemcsak a jogvédők válnak könnyedén „hülye buzikká”, hanem a konzervatív álláspontot képviselők is ok nélkül homofóbbá. A kérdésben – hiába ér el az immár politikai szintet – a gyakorló kormánypárti politikusok többsége nem szívesen nyilatkozik, illetve próbálja azzal elütni a kérdést, hogy az álprobléma, vagy csupán a liberálisok újabb, a társadalom megosztását célzó kísérlete. Kormányzati körökből úgy tudjuk, a Fidesz és a KDNP politikusai tudatosan próbálják kerülni, hogy beleálljanak az ügybe, a Pride körüli felhajtást pedig jórészt provokációnak tartják. A nyilatkozásra általunk felkért konzervatív közéleti személyiségek közül is többen azzal hárították a megkeresésünket, hogy kaptak már a nyakukba eleget, nem hiányzik nekik az újabb homofób bélyeg.

Összességében az mondható, hogy bár a lakosság körében az elfogadás valamelyest emelkedik, belátható időn belül nem várható, hogy a kormány változtatna álláspontján, és Magyarország beállna a melegházasságot jogilag elismerő európai államok sorába.

Vonulás szivárványszínű zászlók alatt – kis magyar Pride-történet

A legelső Budapest Pride-ot – még vonulás nélkül – 1993-ban tartották (Gay Pride-dal már 1992-ben is próbálkoztak néhányan, de érdeklődés hiányában egyszerűen elmaradt), majd 1997-ben jött az első sétálós demonstráció. Sokáig békésen zajlottak a rendezvények, a budapestiek inkább rácsodálkozással, mint elutasítással, és főleg nem agresszióval kezelték a meglehetősen sajátos kinézetű menetet. 2001-ben még csak vita kerekedett abból, hogy a felvonulás résztvevői a Hősök terét is érintsék. A Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége mellett a Magyar Katolikus Püspöki Kar is kérte akkor a BRFK-t, hogy ezt „tiltsák meg” a résztvevőknek. 2002-ben Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg a Pride-ot, majd 2004-ben még hírértékű volt, hogy Polgár Tamás, azaz Tomcat, a „hivatásos” provokátor „ÉN NEM” feliratú táblájával megjelent egyszemélyes ellentüntetőként. Ugyanő egy évvel később saját készítésű „tojásbombákkal” akarta megsorozni a Pride-ot, de erőszakra még mindig nem került sor. A 2007-es Pride Gyurcsány Ferenc személyügyi államtitkárának, Szetey Gábornak a coming outjáról volt híres („Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél És meleg” – hangzott el tőle). És arról is, hogy ekkor már jelentős atrocitások történtek szélsőjobboldali csoportok részéről. Egy évvel később a felvonulókat tömegesen támadták meg szélsőjobboldaliak, a rendőri védelem gyakorlatilag csődöt mondott, többek között Horn Gábort, az MSZP–SZDSZ-kormány államtitkárát is bántalmazták a Hősök terénél, valamint több külföldi résztvevőt. Ironikus, hogy míg 2008-ban egy „fontos államtitkárt” sem tudott a rendőrség megvédeni, az utóbbi években kétségtelen profizmussal végzi a feladatát az utcai rendbontások megelőzése terén – ezt már maga Horn Gábor mondta lapunknak. 2010 óta a Pride szervezőinek másfajta nehézségekkel kellett szembenézniük, ugyanis 2011-ben és 2012-ben a rendőrség egyszerűen nem is akarta engedélyezni a felvonulást. Végül mindkét esetben jogerős bírósági határozat nyomán tarthatták meg. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.