Tízből négy baba császármetszéssel jön a világra

A veleszületett agykárosodás előfordulása ennek ellenére sem csökkent.

MN
2017. 07. 28. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több császármetszést végeznek Magyarországon: a szülések közel 40 százalékánál alkalmazzák ezt a módszert, míg mintegy fél évszázada mindössze az öt százalékában éltek vele – írta a kormánypárti Magyar Idők pénteken.

Száz élveszülésre 2015-ben 38,7 császármetszés jutott; a magyarországi császármetszési arányok 8,5 százalékponttal haladják meg az EU- és 7,3 százalékponttal az OECD-tagországok átlagát – idéz a lap A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése című kiadványt, amely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gondozásában jelent meg.

A műtétek aránya 12 százalékkal nőtt 2011 és 2015 között, és a hátrányos helyzetű településeken 9,5 százalékponttal kisebb arányban szülnek császármetszéssel a nők, így az ÁEEK szerint „feltételezhető, hogy a császármetszések előfordulását az anya gazdasági státusza és kifejezetten a császármetszés iránti kérelme is befolyásolhatja”.

Miközben e műtét leggyakoribb indikációja a fenyegető méhen belüli oxigénhiány, az elmúlt 40 évben a veleszületett agykárosodás előfordulása annak ellenére sem csökkent, hogy a császármetszések aránya a sokszorosára nőtt – emelik ki a kiadványban, amely szerint szakmailag a beavatkozást a szülések 15-25 százalékánál tartják indokolhatónak.

Az egészségügyi államtitkár szakmai tanácsadó testületének számító szakmai kollégium titkára szerint Írországban például a nemzetközi átlagnál ritkábban segítik világra ily módon az újszülötteket, az ugyancsak erősen katolikusnak mondott Olaszországban, Spanyolországban vagy Portugáliában viszont szintén magas a beavatkozások aránya. Észak-Európában jellemzően a természetes szülést preferálják, Brazíliában viszont vannak olyan szülészetek, ahol gyakorlatilag a babák száz százaléka császármetszéssel születik – mondta a lapnak Csákány M. György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.