A kormány üzent az Európai Bizottságnak: nem enged kvótaügyben

Válaszukban a kettős mérce és a szokatlanul rövid határidők alkalmazását kifogásolták.

MN
2017. 08. 23. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nem enged kvótaügyben, és ezt egyértelművé tette az Európai Bizottsághoz eljuttatott válaszában is – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kecsmár Krisztián kiemelte: Magyarország korábban megtámadta a kvótahatározatot az EU bírósága előtt, ebben az eljárásban szeptember elején lesz ítélet, ezért kérdéses, hogy miért kellett elindítania a bizottságnak a kötelezettségszegési eljárást a kvótahatározat be nem tartása miatt az ítélet bevárása nélkül.

Az államtitkár azt mondta: a bizottság véleményére adott válaszában a kormány kifogásolta a kettős mérce és a szokatlanul rövid határidők alkalmazását. Kifejtette: a kettős mércét azért említette válaszában a kormány, mert annak ellenére, hogy szinte egyetlen tagállam sem tartja be a kvótahatározatot, csak hárommal szemben indult eljárás. Azok a tagállamok sem hajtják végre a határozatot, amelyek megszavazták azt, vagy a kvótaperben ellenérdekű félként léptek be, ellenük mégsem indul semmilyen eljárás – mutatott rá.

Az államtitkár kitért arra: a kormány kifogásolja továbbá, hogy sürgősségi eljárással folyik a kötelezettségszegési eljárás, és bár egy lassan két éve elfogadott, két évig alkalmazandó határozatról van szó, csak most indult eljárás a be nem tartása miatt.

Kecsmár Krisztián hangsúlyozta: a kormány elkötelezett, hogy a választók akaratát érvényesítse. Közölte, hogy a nemzeti identitás, szuverenitás vagy az egyenlő elbánás elve pedig olyan alapértékek, amelyekre az unió építkezik – írja az MTI.

A brüsszeli testület júniusban jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság (EB) Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos strasbourgi sajtóértekezletén közölte: úgynevezett hivatalos felszólítólevelet küldenek Budapestnek, Varsónak és Prágának, és így megindul az eljárás a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében.

Kijelentette, őszintén reméli, hogy a jogi eljárások megindítása nyomán az érintett országok kormányai felülvizsgálják majd az álláspontjukat, és végül „a józan ész mellett az európai szellem is felülkerekedik”. Hozzátette, ugyan ez nem büntetés, „nem ő most a legboldogabb ember a földön”, de már minden más módszert bevetettek a tanácsi döntés végrehajtatásáért.

Az Európai Unió Bírósága főtanácsnoka júliusban a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta a bíráknak szerdán közzétett állásfoglalásában a menedékkérők kötelező áthelyezésére vonatkozó európai uniós mechanizmus ellen indított perben.

Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében fordult az Európai Unió Bíróságához, miután az EU bel- és igazságügyi tanácsa szeptember 22-én elfogadott határozata 120 ezer plusz 40 ezer menedékkérő szétosztásáról rendelkezett, akik közül kötelező kvóták alapján 120 ezer embert kellene szétosztani a tagállamok között. A minősített többséggel hozott határozat értelmében Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene átvennie Görögországból és Olaszországból. A magyar fél elsősorban arra hivatkozik, hogy a szóban forgó határozatból hiányzik a felhatalmazás, az uniós szabályok alapján nem is lehetett volna elfogadni, továbbá hogy a mechanizmus alkalmatlan a bevándorlási válság kezelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.