Visszaküldtük a rabot, akire leszámolás várhat Kazahsztánban

A volt banki vezetőt koncepciós perben ítélheti el a kazah diktatúra, a magyar döntéshozókat ez kevéssé érdekelte.

MN
2017. 08. 10. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július végén a magyar kormány hazaküldte azt a Jerzan Kadesov nevű rabot, akire jogvédők szerint koncepciós per vár Kazahsztánban: a hazájában üldözöttnek és árulónak számító volt banki vezetőről azóta sincs hír – írja az Index az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) információira hivatkozva.

Kadesov mondhatni mellékszereplője a kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev és volt politikai riválisa, a BTA bankot irányító Muhtar Abljazov országokon átívelő csatájának: a férfi a BTA hitelezési részlegét vezette, és az Abljazov ellen indított leszámolás során kollégáihoz hasonlóan ő is elmenekült hazájából, 2012-ben pedig egy Ukrajnában tett kitérő után Magyarországra költözött családjával.

A BTA vezetőségét egy ötmilliárd dolláros sikkasztási üggyel vádolta meg a kazah állam, és 2014-ben Interpol segítségét is kérte elfogásukhoz: az egyebek között Franciaországban, Angliában és Spanyolországban menedéket találó kazah bankárok közel jártak a kiadásukhoz, de a menedéket kínáló államok felismerték az ügy politikai hátterét és azt, hogy a gyanúsítottakat otthon megkínozhatják vagy akár ki is végezhetik.

Az érintetteket a nemzetközi jognak megfelelően végül nem küldték haza, bár helyi letartóztatásuk továbbra is érvényben maradt.

Nem tett így a magyar kormány: a nálunk menedéket kereső Kadesovot az Interpol-körözés alapján letartóztatták, és nemzetbiztonsági ok miatt visszautasították menekültkérelmét – végül pedig két év után hazaküldték.

Az ügyet bonyolítja, hogy a férfi június közepén maga kérte hazaszállítását, de az Open Dialogue Foundation szerint ezt nyomás, megfélemlítés hatása alatt tehette. A Kadesov jogi képviseletével megbízott ODF munkatársait ugyanis a rab közelébe sem engedték a magyar hatóságok, a kazah kormány emberi viszont meglátogathatták, sőt hangfelvételeket is játszottak le neki.

Az esetről beszámoló Index többször is megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot, de az nem válaszolt a kiadatással kapcsolatos kérdésekre.

Ha Kadesovot a kockázatok ellenére visszaküldték Kazahsztánba, azzal Magyarország egy második baltás ügyet vállalhatott magára – 2012-ben a kormány hazaengedte a Gurgen Margarjan örmény katonatiszt lemészárlása miatt akkor már nyolc éve rács mögött tartott azeri baltás gyilkost, Ramil Safarovot. Tették ezt úgy, hogy már a döntés időpontjában is egyértelmű volt: Azerbajdzsánban nem gyilkosként, hanem hősként tekintenek majd a férfira. Otthon azonnal elnöki kegyelemben részesítették, sőt szobrot is állítottak neki. Ráadásul borítékolható volt Örményország reakciója is, a gesztus hatására megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

A magyar kormány jelenleg is baráti, bár kevéssé gyümölcsöző viszonyt ápol Kazahsztánnal és Azerbajdzsánnal: idén márciusban például Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is személyesen gratulált az azeri alelnöknek, Mehriban Aliyevának – akit férje, az azeri elnök nevezett ki erre a pozícióra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.