Beer Miklós: Több nyüzsgő férfira volna szüksége az egyháznak

A katolikus püspököt viszont zavarja, ha egy nyüzsgő nő megjelenik a közösségben, és átveszi a vezetést.

MN
2017. 09. 07. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ne a nőtlenség, hanem a normális életvitel döntse el, hogy alkalmas-e valaki, hogy merjük-e pappá szentelni a közösség érdekében” – mondta Beer Miklós katolikus püspök, a Váci egyházmegye vezetője a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Két alternatíváról beszélt a nős férfiak pappá szentelésével kapcsolatban: „vagy feladjuk az egyházközségeinket, mert nincs papunk, vagy az egyházközségeink életben tartásához keresünk megoldást”. A lap felidézte, Beer Miklós levelet írt a pápának a nős férfiak pappá szentelése miatt, a püspök kapott is választ az egyházfői hivataltól. Mint mondta, azt írták, hogy az állandó diakónusokat, a civil segítőket nem lehet pappá szentelni. „Ezt mi is tudjuk. Épp ezért kértem ennek megváltoztatását” – magyarázta Beer Miklós.

A Váci egyházmegye vezetője konzervatívnak nevezte magát, amikor a nők katolikus egyházban betöltött szerepéről kérdezték. Az egyházi szolgálattevőkkel kapcsolatban az álláspontja az, hogy a szerepeket nem szerencsés összekeverni. Ugyan nem akarja megbántani a nőket, az mindig zavarja, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést. Mint mondta, több nyüzsgő férfinak jobban örülne, a női hivatásnak megvannak a sajátos területei, a család, az anyaság és a gyereknevelés. Azt sokkal inkább el tudja képzelni, hogy egy nő karitatív szolgálatot végez, mint lelki vezetőit.

Beer Miklós egyetért Veres András győri megyéspüspök lombikprogrammal kapcsolatos gondolataival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az egyház tanítása szerint beszélt, hozzátéve: „katolikus püspökként nem is mondhatunk mást”. Beer hangsúlyozta, „az egyház mélyen átérzi a gyermektelenség fájdalmát, különösen ma, amikor egyre nő a meddő, gyerekre vágyó párok száma”, de mint mondta, hívő emberként világos irányokat kell megfogalmazni számukra, ez esetben az irány az, hogy „az élet a teremtő Isten ajándéka”. Azzal nem ért egyet, hogy a kormány elhatárolódott Veres András gondolataitól, de elfogadja az álláspontot.

A legtöbb támadást Beer Miklós a menekültválságról való gondolkodása miatt kapta.

„Mérgezett a levegő. Az emberek végig sem gondolják, miről van szó. Ha meghallják, hogy menekültek befogadása, akkor már hazaárulóznak, és hasonló” – közölte, hozzátéve, egyetért a kerítés megépítésével, de akiről kimondják, hogy oltalmazotti státusú, függetlenül, hogy muszlim vagy keresztény, nem kérdés, hogy segíteni kell. Úgy véli, menekültügyben most normalizálódni látszik a helyzet: „Hála Istennek, úgy látom, a plakátoktól és a hivatalos kormánypropagandától függetlenül egy normál, járható út már kialakult.” A Váci egyházmegyénél két menekültet is befogadtak, akik jól beilleszkedtek.

A KDNP-vel kapcsolatban Beer Miklós az interjúban azt mondta, szokott találkozni Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel, de nem nagyon érintik a kényes témákat, mert őket sem akarja kellemetlen helyzetbe hozni, „de azért kellene, hogy legyen a KDNP-nek egy saját arculata”. 

Annak kapcsán, hogy Lázár János korábban azt mondta, az oktatás feladata jó keresztényeket nevelni, közölte: „jobb lenne, ha a politikusok az egyházi vezetőkre hagynák a vallási fogalmak használatát”. Szerinte ugyanis nem lehet bárkit kereszténnyé nevelni; aki ezt állítja, az az isteni kegyelem kizárólagosságát vonja kétségbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.