Félrevezető az új konzultáció Sorosról és tervéről

November elejéig az összes háztartásba eljutnak az új kérdőívek. Nem lesz olcsó.

Markotay Csaba
2017. 09. 28. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November elejéig az összes háztartásba eljutnak az új nemzeti konzultációs kérdőívek, amelyek a kormány által csak Soros-tervnek nevezett koncepcióról, azaz a bevándorlókkal és menekültekkel kapcsolatos elképzelésekről kérik ki a választók véleményét. A kérdőíven összesen hét állítás szerepel, a válaszadóknak pedig azt kell eldönteniük, hogy támogatják-e az adott törekvést vagy sem.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudta megmondani a csütörtöki kormányinfón, hogy mennyibe kerül majd összesen az újabb konzultáció, állítása szerint ugyanis majd csak a levelek beérkezése után rendelkezik pontos számokkal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi tájékoztatása szerint az idén év elején lezajlott konzultáció nettó 949,6 millió forintba került. Ebben azonban nem szerepelnek az „Állítsuk meg Brüsszelt!”, valamint a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” szlogenű reklámköltések. Ezekre a kampányokra – mint ahogyan az Átlátszó.hu közérdekű adatigénylés útján megtudta – összesen 7,2 milliárd forintot költött a kormány. 

A Soros-terv elleni nemzeti konzultáció kérdéssora egyébként nem feltétlenül van összhangban, sőt, néha ellentétes azzal, ami Soros György különböző nyilatkozataiból, terveiből kiolvasható. Azaz bár a konzultációs kérdések részben valóságot tartalmaznak, erősen félrevezetőek, céljuk – a korábbi hasonló konzultációkhoz hasonlóan – nyilván a válaszok irányítása a Fidesz szándékainak megfelelően.

Soros György 2015-ben és tavaly is pontokba szedve írt arról, hogyan kellene megoldani a migrációs válságot. Két éve valóban felvetette, hogy egymillió bevándorló betelepítésére lenne szükség évente, utána azonban finomított ezen. A menekültkáosz, az uniós viták, illetve az EU–török egyezség nyomán fél millió, tavaly nyáron pedig már csak évi 300 ezer ember befogadását vetette fel, méghozzá „rendezett és biztonságos” módon. A 2015-ös, 6 pontos tervben azt is írta: fontos, hogy a tagállamok és a menedékkérők is kifejezhessék, mit akarnak, vagyis oda kell tenni őket, ahová akarnak menni, és ahol őket is akarják, „ez a siker elengedhetetlen feltétele” – fogalmazott. 

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat idén tavasszal közzétett adatai szerint egyébként 2015-ben 4,7 millió bevándorló érkezett az EU 28 tagállamába. Ennek nagyjából a fele, 2,4 millió volt az, akik harmadik országból, azaz unión kívülről érkeztek. Vagyis a konzultációban említett egymilliós bevándorlólétszám mindenféle Soros-terv nélkül is bőven teljesült. 

határzár lebontásával kapcsolatban a napokban az Index is felhívta a figyelmet arra, hogy bár Soros György írt arról, hogy a menekülteket támogatását tekinti célnak és a határokat akadálynak, ám tavaly szeptemberben azt is kifejtette, lényeges, hogy az EU visszaszerezze a kontrollt a határai felett. Soros közös EU-s határvédelmet is követelt, a menedékkérők áthelyezésében pedig (a 2016 őszi írásában) önkéntes részvételt – ahogy egyébként azt a magyar kormány is szorgalmazza.

A napokban megindult sorosozós reklámokban központi elem az az állítás, miszerint „a Soros-terv alapján Brüsszelnek arra kellene köteleznie minden tagállamot, így Magyarországot is, hogy minden bevándorlónak fizessen 9 millió forint állami segélyt”. Soros 2015-ben felvetette, hogy az EU-nak 15 ezer eurót kellene biztosítania menekültenként két éven át, hogy ez idő alatt a lakhatásukat, egészségügyi ellátásukat és oktatásukat fedezzék. Ám a „Soros-tervben” az országok, nem a menedékkérők kapnák a pénzt. Soros későbbi írásaiban ez már nincs is benne, csak az, hogy évi 30 milliárd euró kell az egész menekültügyi rendszerre. Vagyis nem a konzultáció 7. pontjában szereplő kemény büntetésekről, hanem a befogadóknak szánt pénzügyi ösztönzőkről írt. A kérdőíven szerepel két olyan állítás is – az egyik szerint kisebb büntetéssel kellene sújtani a bevándorlókat az általuk elkövetett bűncselekmények után, míg a másik szerint háttérbe kellene szorítani az európai országok nyelvét és kultúráját az illegális bevándorlók integrációja érdekében –, amelyek egyáltalán nem szerepelnek a Soros György által megjelentetett pontok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.