Járványtól rettegtek a menekültek miatt, ezért oltási könyvet kértek tőlük

Csak akkor kaphattak volna szállást a menekültek Esztergályhorvátiban, ha bizonyítják, hogy be vannak oltva.

MN
2017. 09. 13. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeletben kötelezte a Zala megyei Esztergályhorváti önkormányzata a helyi szállásadókat, hogy ellenőrizzék, megvannak-e a faluban megszállni szándékozó menekültek kötelező oltásai. Szálláshelyet csak annak adhattak volna, aki igazolja, hogy be van oltva – hívta fel a figyelmet a rendeletre az Index.

A rendelet azonban mindössze egy napig, szeptember 6-ig volt hatályban, amit kimondottan a menekültek tervezett érkezésére időzítettek. Az ügyről elsőként lapunk számolt be, egy osztrák szemészorvos ugyanis felajánlotta az esztergályhorváti nyaralóját a Migration Aidnek, hogy ott menekülteket üdültethessenek. A falu polgármestere és több helybeli már korábban tiltakozott, mert nem látják szívesen a menekülteket.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint azonban a rendelet három szempontból is aggályos, mivel szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel – mondta a portálnak Léderer András. A menedékjogról szóló törvény ugyanis kimondja: csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. Helyi önkormányzati rendeletben nem hozhatnak ilyen megszorításokat – tette hozzá a szakértő.

Másrészt a Helsinki jogásza szerint a rendelet az alaptörvényt is sérti. Léderer rámutatott: az első cikk 3. bekezdése ugyanis rögzíti, hogy az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. A rendelet tehát sérti a jogforrás-hierarchiát, mivel rendeletben korlátoz olyan adatokkal kapcsolatos szabályokat, amilyeneket csak törvényben lehet.

Ugyanakkor a rendelet diszkriminatív is, mivel észszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár közt. Léderer szerint bizarr vonzata a jogszabálynak, hogy még a külföldiek közt is ok nélkül differenciál, hiszen a turistákra és az oltalmazottakra nem vonatkozik a megszorítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.