Lengyelországban reklámozta a bérunió ötletét Vona Gábor

A kétsebességes Európa nem a jövő, hanem a múlt és a jelen – mondta a Jobbik elnöke.

MN
2017. 09. 07. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétsebességes Európa nem a jövő, hanem a múlt és a jelen – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtökön a lengyelországi Krynicában, a „közép-európai Davosnak” is nevezett gazdasági fórumon, ahol a pártja által indított „Bérunió” európai kezdeményezésről beszélt. Bérunió nélkül szerinte Európa kétsebességes is marad, majd darabokra esik szét.

Vona angolul elmondott rövid beszédében kitért arra, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok gazdasága nem tudott igazán integrálódni a kontinens vérkeringésébe. Kettős gazdaság alakult ki, két külön világot alkotnak az exportképes, zömmel multinacionális cégek, illetve a tőkeszegény és kevésbé versenyképes helyi vállalkozások.

Az emberek számára a legnagyobb csalódást mégis a bérek okozták – mondta Vona. A termékek és az árak ugyanis nagyjából azonosak szerte Európában, de a keleti régióban az emberek kétszer-háromszor kevesebbet keresnek, mint nyugaton, és a szakadék nem csökkent 13 év alatt, sőt néhány államban még nőtt is. 

Ez okozta, hogy a keleti tagállamokból nagyon sokan elvándoroltak – mondta Vona. Ez nem a szabad mozgás lehetősége volt, hanem szociális kényszer, és számos országban ez már nem is visszafordítható problémákat okozott. Ez azt jelzi, hogy a kohéziós politika nem működik, vagyis az EU-ban rendszerhiba van.

A megoldás pedig egy valódi kohéziós politika lehetne, ami valódi esélyt ad a felzárkózásra. Vona szerint első hallásra jogos lenne a kérdés, hogy mit csináltak az eddig kifizetett eurómilliárdokkal, de ennek nagyobb része valójában visszavándorolt a nyugati országokba, és valójában azok gazdaságát erősítette – ahogy arról korábban Günther Oettinger német EU-biztos is beszélt.

A változáshoz Vona szerint három oldalról is változásra van szükség: a brüsszeli vezetésnek világossá kell tennie, hogy az egységes Európában érdekelt; a nyugati államoknak meg kell érteniük, hogy nekik is érdekük a változás, ha meg akarják állítani a keleti munkaerő beáramlását; és a keleti államokban is alapvető változásra van szükség, fel kell számolni a korrupciót és hatékonnyá kell tenni a források felhasználását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.