Ötpárti javaslat ítélné el az ukrán oktatási törvényt

Megvalósult a nemzeti egység, legalábbis a magyar iskolákat ellehetetlenítő törvényt mindenki elítéli.

MN
2017. 09. 18. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtották az Országgyűlésnek azt az ötpárti határozati javaslatot, amellyel a parlament „a jogtipró ukrán oktatási törvényt” ítélné el, illetve az ellene való fellépésről döntene. Az előterjesztést Pánczél Károly és Németh Zsolt (Fidesz), Hoffmann Rózsa (KDNP), Mesterházy Attila (MSZP), Szávay István és Gyöngyösi Márton (Jobbik), illetve Szél Bernadett (LMP) jegyzi.

A határozat szerint a szeptember 5-én elfogadott ukrán oktatási törvény „súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat”, illetve „ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken folyó anyanyelvi oktatást, és bezárásra ítél valamennyi, az ukrántól eltérő nyelven működő alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményt”.

Az elfogadott törvénymódosítás a határozati javaslat szerint sért egy sor nemzetközi szerződést, egyebek közt a Magyarország és Ukrajna közötti jószomszédsági szerződést, és az EU-s társulási megállapodást is, nem mellékesen pedig ellentétes magával az ukrán alkotmánnyal is. Az Országgyűlés a javaslat szerint „felhívja Ukrajna felelős vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit”, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy „ítélje el a jogsértést”.

Az Országgyűlés ugyanakkor a javaslat szerint felhívja a kormányt, hogy „minden szükséges lépést tegyen meg a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében, és erről adjon rendszeres tájékoztatást az Országgyűlés illetékes bizottságainak”.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.