Civilek likvidálására buzdított a kormánykedvenc

Nagyot ment Mészáros Lőrinc tévéjében Földi László úgynevezett biztonságpolitikai szakértő (volt III/I-es).

Fokasz Oresztész
2017. 10. 05. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most háború van. Ezek az emberek kollaboránsok, háborús bűnösök, hazaárulók, és így tovább. Ez egy egészen más fogalmi rendszer. Embercsempész a háborúban nem embercsempész, hanem egy olyan, gyakorlatilag szabotőr, akinek nincs jogállása. Magyarul ő szabadon likvidálható. Ugye ezt írja a háborús törvény: kémeket, szabotőröket nem viszünk bíróságra, hanem azonnal kiiktatjuk” – hangzott el a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks tulajdonában álló Echo TV műsorában, amit a Hír TV szúrt ki.

Ezt a biztonságpolitikai szakértőként bemutatott Földi László mondta, aki a Kádár-rendszer alatt a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje és az MSZMP tagja volt, majd a rendszerváltás után a hírszerzés tényleges operatív tevékenységének közvetlen irányítója lett, 2015 óta pedig sűrűn szerepel a kormánypárti médiában, általában a migrációval kapcsolatban nyilatkozik.

A volt pártállami hírszerzőtiszt kijelentése jól rímel Orbán Viktornak az őcsényi eset kapcsán elmondott véleményére. Az önbíráskodásba torkolló tiltakozásról a miniszterelnök úgy nyilatkozott, nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket az őcsényiek.

A mostani kirohanása apropója az volt, hogy az Echo TV állítása szerint a „Soroshoz köthető” szervezetek tolmácsként akarnak segíteni illegális bevándorlóknak, hogy menedékjogot szerezzenek. Amit a kerítésnél előállítanak egy a határon átjutó csoportot – hallható a riportban –, a jogvédők tolmácsai „azonnal megjelennek”. A narrátor azzal vádolja a menedékkérők mellett dolgozó tolmácsokat, hogy az embercsempészekkel együttműködve az illegális migrációt segítik. Konkrétan két „Soros-szervezetet” nevez meg, akik szerintük „döntő befolyást” szereznek a tolmácsolásban: a Magyar Helsinki Bizottságot és a „milliárdos kedvenc szervezeteként” említett Migration Aidet. Erre licitál rá Földi a hazaárulós, likvidálós megjegyzésekkel.

A Hír TV azt is hozzáteszi: mindebből szinte semmi sem igaz. A Migration Aid alapítványa sem közvetve, sem közvetlenül nem kapott támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványtól, és nem foglalkozik tolmácsolással vagy tolmácsok képzésével, szervezésével – az állításnak annyi alapja van, hogy a csoport egyik tagja a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál dolgozik tolmácsként. Évek óta nincs tolmácsképző programja a Helsinki Bizottságnak sem, és nincsenek is a Helsinki Bizottságnak saját tolmácsai. Ehelyett, ha szükségük van rá, ők is ugyanazokat a magánvállalkozóként dolgozó tolmácsokat kéri fel, akiket időnként a hatóságok is szoktak (mivel Magyarországon igen kevesen vannak az urdu, pastu vagy más egzotikus nyelveken jól beszélő tolmácsok). Szó sincs a valóságban arról, hogy a Helsinki Bizottság vagy a Migration Aid „döntő befolyást” szerezne a hatósági tolmácsolásban. Az sem igaz, hogy a civil szervezetek tolmácsai hirtelen előbukkannának, amikor illegális határátlépőket állítanak elő: egy rendőrségi eljárás nem úgy működik, hogy egy harmadik személy csak úgy odamehet, és elkezdhet közvetíteni a rendőr és a gyanúsított között. Ehelyett a hatósági tolmácsok úgy kerülnek képbe, hogy a rendőrség vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felkéri őket. Felmerül, hogy ha menekülteknek tolmácsolni hazaárulás, Földi László vajon a belügyi szerveket is bűnrészesnek tartja-e? (Cikkünk előző verziójában az utolsó mondatban tévedésből Földes László szerepelt - a szerk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.