El kell mondania a CÖF-nek, hogy kitől kapott pénzt, és mire költötte azt

A bíróság szerint a szervezet köteles adatigényléseket teljesíteni, mivel közfeladatot ellátó szerv.

MN
2017. 10. 02. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság első fokú ítélete szerint a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közfeladatot ellátó szervként köteles adatigényléseket teljesíteni az általa kezelt, személyes adatnak nem minősülő adatokról, így a jogi személyektől kapott támogatásairól is el kell számolnia a nyilvánosság előtt – írja az Átlátszó.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítéletében az oknyomozó portál újságírójának keresetére arra kötelezte a CÖKA-t, hogy az adja ki az elmúlt hét évben jogi személyektől kapott támogatásainak listáját.

A bíróság szóbeli indoklásában kiemelte: aki közfeladatot lát el, annak az adatai – a személyes adatok kivételével – közérdekű adatok. A CÖKA közhasznú alapítvány. A civiltörvény pedig úgy definiálja a közhasznú tevékenységet, hogy civil szervezet létesítő okiratában megjelölt minden, a közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgáló tevékenységet jelent.

Az ügy előzménye, hogy az Átlátszó egyik újságírója a Civil Összefogás Fórum (CÖF), illetve az annak szervezeti hátterét adó CÖKA 508 milliós MVM-támogatásáról szóló információn felbuzdulva még április végén nyújtott be adatigénylést, amelyben a 2010. 01. 01. és 2017. 04. 27. között a CÖKA által jogi személyektől kapott támogatások listáját kérte ki, feltüntetve azon a támogatók nevét, a támogatások összegét, célját és dátumát. Ám az igénylésre a CÖF-CÖKA nem válaszolt, azzal érveltek, hogy az MVM támogatását a megkötött szerződésük szerint előzetesen csak a donorszerv hozhatta nyilvánosságra.

Ez pedig a portál szerint közpénz volt, az adatigénylés pedig magánszervezetek adományait is érinthette. Ezért aztán pert indítottak az adatok kiadása miatt. Azzal érveltek, hogy az igényelt adatok egy része – legalább a CÖF-CÖKA MVM-es, illetve a fideszes pártalapítványtól kapott támogatásai – közpénzből folyósított támogatások, amelyekről szervezeti formától függetlenül bárkinek el kellene számolnia. Az ügy kommunikációja később elindult egy olyan irányba, mint amivel a jegybanki alapítványok pénzét próbálták titkolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis azt közölte, hogy az MVM a „társadalmi felelősségvállalási aktivitását” nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. Azt viszont nem magyarázták meg, hogy az állami tulajdonú villamos művek saját forrása miért ne lenne közpénz.

A minap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke minősítette közpénznek a CÖKA MVM-től kapott támogatását, és felszólította a céget, hogy 15 napon belül adja ki neki a támogatással kapcsolatos dokumentumok másolatát – a hírt vasárnap Szávay István jobbikos képviselő jelentette be.

Hétfőn cáfolta a CÖKA, hogy az MVM támogatását politikai plakátolásra használta volna fel. A szervezet vezetősége a jobbikos Szávay István vasárnapi sajtótájékoztatóra reagált. Az ellenzéki képviselő „kamuindokoknak” nevezte a 2016 végi kifizetésre korábban adott magyarázatokat, hozzátéve, biztosak abban, hogy a tavaly téli „bohócos”, a Jobbikot és Vona Gábor pártelnököt lejáratni hivatott plakátkampány finanszírozására kapta a szervezet ezt az összeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.