Induljon a kampány: hatvanmilliárdot ígérnek a nyugdíjasoknak

Lázár János nyugdíjkorrekciót, prémiumot ígért az időseknek. Kiderült, hogy Orbán Viktor találkozott az EB elnökével, de nem kérdezett Sorosról.

Koncz Tamás
2017. 10. 19. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délután 101. kormányinfóját tartotta Lázár János kancelláriaminiszter. Köszöntője után rögtön az október 23-i ünnepségre tért rá: az állami megemlékezésekre invitált mindenkit, így a kilenc órakor a Kossuth téren várható zászlófelvonásra és Orbán Viktor Terror Háza előtti, délután háromkor kezdődő beszédére.

Lázár ezután értékelte a V4 aktuális találkozóját is: szerinte a megbeszélés eredményes volt, és az Európai Bizottság küldöttségének is bizonyították, hogy sikeres, gazdaságilag eredményes régióról van szó. „Orbán Viktor azt is jelezte Jean-Claude Junckernek, hogy nem lehet kettős mérce Magyarország és a nyugat-európai uniós tagállamok között – amit a Nyugatnak szabad, az Közép-Európának sem lehet tilos, legyen szó az egyforma  élelmiszer-minőség biztosításáról vagy a kötelezettségszegési eljárások megítéléséről” – mondta a miniszter.

Lázár emlékeztetett: Orbán az ukrán oktatási törvény kapcsán is kérte az Európai Bizottság elnökétől, segítsen abban, hogy minden, a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő szabályozást vonjanak vissza – a miniszterelnök szeretne védelmet nyújtani a helyi magyarságnak.

Lázár János a kormány időspolitikájára is kitért: mint mondta, egy többgenerációs családi házként képzeli el a magyar társadalmat, ahol az időseket is támogatni kell.

A támogatás ebben az értelemben egy újabb nyugdíjemelés lesz – 0,8 százalékos emelésre számíthatnak az idősek (27 milliárd forint értékben), ami a korábbi, 1,6 százalékos emeléssel együtt már kompenzálja a 2,4 százalékos inflációt.

Emellett nyugdíjprémiumot is fizet a kormány az idén: ez 20-23 ezer forintot jelent majd (újabb 30 milliárdos ráfordítással), az emelést pedig fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány egészíti ki. A kormány így 60 milliárd forintot ad a nyugdíjasoknak fél évvel az országgyűlési választás előtt.

A menekültválsággal kapcsolatban Lázár ismét hangsúlyozta, a közép-európai kormányok elutasítják a betelepítést és a migráció megszervezését. Szerinte emiatt óriási a nyomás a régiós kormányokon az Európai Parlament részéről, és már van olyan terv is, amelynek értelmében Törökországból 50 ezer bevándorlót hoznának át Európába.

A kancelláriaminiszter szerint a betelepítési célt szolgálja a Soros-terv is, a tervre pedig van pénz, hiszen az amerikai üzletember központi alapítványának adta 18 milliárdos magánvagyonát. 

Mint Lázár János fogalmazott, „beleakadt” abba a hírbe, hogy Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc pénzbeli támogatását élvezte; ráadásul Gyurcsány cége, az Altus révén EU-források is érintettek lehettek az ügyben.

Lázár emiatt bejelentette, hogy az Európai Bizottság segítségét szeretné kérni, „kifogásolva, hogy egy aktív politikus milyen alapon kap támogatást”. Lázár szerint az EU-s pénzek zavaros hálózaton keresztül pártpolitikai célokra is fordítódtak.

Az Európai Bizottság paksi bővítéssel kapcsolatos álláspontját is ismertette Lázár János: szerinte egyértelműen pozitív az értékelés, amely elismeri, hogy 7–9 százalékos megtérüléssel működhet majd az orosz közreműködéssel bővített erőmű, a folyamat pedig minden szempontból szabályos és törvényes – így már nincs uniós akadály a beruházás előtt.

A kancelláriaminiszter ismertette, hogy az Alkotmánybíróság törvényesnek találta az állami földeladások folyamatát. Lázár János emlékeztetett, hogy a Nemzeti Földalap földkeretéből  200 ezer hektár került állami tulajdonból magántulajdonba, 30 ezer gazdálkodó jutott így földhöz, és ez 270 milliárdos bevételt jelentett az államnak. Az Alkotmánybíróság pedig úgy döntött, hogy a Földet a gazdáknak program jogszerűen zajlott le. Az AB viszont pontosítást is kért: tisztázni kell, hogy a földeladásból származó állami bevételeket milyen célokra csatornázzák be.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy az AB a Natura 2000-es földek értékesítését is jogszerűnek találta azzal a feltétellel, hogy a védett besorolású földek az értékesítés után is megőrzik minősítésüket. 

Lázár János ezután rátért a CEU ügyére: szerinte a kormány a felsőoktatási törvény módosításával épphogy időt és lehetőséget nyújtott a Közép-európai Egyetemnek jogi helyzete rendezésére, épp ezért nem érti, hogy az intézmény miért tiltakozik az ellen, hogy a kormány egy évvel kitolta a lex CEU végrehajtási határidejét.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a CEU már megfelel a magyar kormányzati elvárásoknak, és felsőoktatási képzést indít majd New York állam területén is, Lázár azt mondta, a cél az, hogy valós oktatás induljon, ne papírforma szerint próbáljanak megállapodni.

A kéményseprők ügyéről Lázár János kiemelte: a kötelező ellenőrzés bürokratikus folyamat volt, ami rengetegbe került – ezért törölték el. Aki viszont kéri, annak továbbra is ingyen biztosítják az ellenőrzést, ígérte. A miniszter szerint ezentúl eltekintenek az új építésű házak kötelező kéményellenőrzésétől is. 

A kancelláriaminiszter szerint az amerikai ügyvivő „tücsök és bogár” kategóriájú kijelentéseket tesz a hazai politikai ügyekben, és valószínűleg a magyar ügyekről csak az angol nyelvű sajtót olvassa. Lázár János szerint David Kostelanciknek érdemes lenne megtanulnia magyarul, ha már a magyar sajtószabadságot félti – ekkor látná, hogy mennyi kormánykritikus cikk jelenik meg napról napra a sajtóban.

Lázár János a kabinetülések eredményét is összegezte: mint mondta, állami elővásárlási jogot fognak adni a világörökségi területeken, így előnybe kerülnének a kereskedelmi ingatlanvásárlókkal szemben. A fúrt kutak témájában a kormány ugyanakkor nem döntött még arról, hogy milyen mélységben lehet kutat fúrni Magyarországon, de a 80 métert már egyértelműen soknak tartják a szakértők.

Az uniós források kapcsán Lázár János arról beszélt, hogy 9700 milliárd forintos keretösszegből már 6700 milliárdot lekötöttek – ebből 1000 kilométeres autóútrendszert terveznek és egy 2500 milliárdos vasúti fejlesztési projektet. Közlekedésfejlesztésre tehát 4000 milliárd forint jut a következő években részben állami forrásbevonással is – ígérte Lázár János.

A kancelláriaminiszter szerint a kormány következő hetekben hat oltás ingyenessé tételéről vagy kiemelt támogatásáról is dönt, ilyen lesz a bárányhimlő elleni oltás is. 

Lázár János nem akarta véleményezni Tarlós István keddi döntését a római-parti népszavazás elkaszálásáról: mint mondta, a főpolgármesterrel sok kérdésben van vitája, de Tarlós szerinte ebben az esetben valamilyen észszerű megoldásra törekedett.

A csoktámogatások ellenőrzése kapcsán Lázár bürokráciamentesítést ígért: – Hozzánk is eljutnak a lakossági panaszok arról, hogy sok pénzintézet túl bürokratikusan jár el, a bankszövetséggel együttműködve ezt az akadályt is szeretnénk elhárítani. 

Lázár a használt lakások ügyére is kitért: szerinte 300 ezer üres lakás található Magyarországon, ebből 250 ezer lakható lenne – és állami támogatással ezen ingatlanokat is újra használhatóvá tehetik majd.

Az Mfor kérdésére a miniszter megerősítette: a kormány jövőre 2,5 százalékos inflációval számol. Azt is hozzátette, hogy a posta fogja kiszállítani az Erzsébet-utalványt az időseknek.

– Scheer Sándor hülyeségeket beszél, bár más téren jó szakembernek tartom – így reagált a kancelláriaminiszter arra, hogy a Market Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak azt mondta: hamarosan vietnámi és pakisztáni vendégmunkásokat kell hívni, hogy feltöltsék a magyar építőipar munkaerőhiányát. Lázár János hangsúlyozta, arra kell törekedni, hogy hazai munkaerővel oldják meg a hiányt.

A Hír TV-nek válaszolva Lázár a feneketlen-tavi ingatlaneladás ügyében azt mondta: a sajtóértesülések olyan részleteket is tartalmaztak, amelyek miatt ki kellett vizsgálni az értékesítést – a Kehinek pedig tisztáznia kell, hogy történt-e bűncselekmény az értékesítés során. „Mindenkit elkaszáltunk, akit kellett a vezetőségből” – tette hozzá arra a felvetésre, hogy lesznek-e további személyi változások az újbudai ingatlant áron alul eladó cégnél.

A veronai buszbalesetről Lázár azt mondta, családos emberként  őt is mélyen megrázta a tragédia, és a felelősségre vonást egyetlen érintett sem kerülheti majd el. – Arra pedig törekedni fogunk, és rendeletet is hoztunk, hogy minimalizáljuk a buszos iskolai túrák kockázatát – tette hozzá.

Lázár János arra az egyszerű kérdésre, hogy szerinte van-e sajtószabadság vagy nincs, meglepően bonyolultan válaszolt: politikusként nem tudja megítélni az egyre mélyülő szakmai vitát, az viszont egyértelmű, hogy a médiatevékenységet és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkáját is törvények szabályozzák. Az NMHH munkáját viszont attól függetlenül is pártatlannak tartja, hogy a hatóság többnyire egyszerűsített eljárásban hagyja jóvá a Mészáros- és Vajna-médiabirodalmak bevásárlásait, terjeszkedését.

Meg lehetne védeni az atrocitásoktól a három nemzeti ünnepet? – tolmácsolta egy olvasó kérdését a Pannon Lapok újságírója. Lázár János szerint a véleménynyilvánítás joga is demokratikus alapjog, a rendőrség pedig 2010 óta civilizáltan lép fel a rendezvények biztosításakor, és megakadályozza a rendbontásokat. A tiltakozásnak is helyet kell adni, egy politikus pedig viselje el, hogy kifütyülik – ez a szakmával jár, vélte a kancelláriaminiszter.

Beszélt-e Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor személyesen a szerdai V4-találkozó során, rákérdezett-e arra, hogy az Európai Bizottság tényleg Soros tervét hajtja végre? – érdeklődött az ATV.

Lázár úgy tudja, hogy a találkozón és az azt követő díszvacsorán nem esett szó Soros Györgyről, és úgy érzi, hogy Orbán és Juncker személyes megbeszélése nem rá tartozó téma.

– Azt már elértük, hogy minden 2000 fős településen van zárt csatornarendszer, de a rendszerváltás óta sem tudtunk minden magyar utcát és utat leaszfaltozni, Budapesten is vannak még sáros földutak – mondta a kancelláriaminiszter, aki szerint reális és elvárható, hogy a következő években ezt a problémát is megoldják.

Lázár János szerint hamarosan várható a 3-as és a 4-es főút felújítása is, amelyek foltozgatása eddig is milliárdokat vitt el. 

– Adminisztrációs hiba miatt küldhettek elhunyt személyeknek is konzultációs kérdőívet, ezért elnézést kérünk a hozzátartozóktól – kért bocsánatot a kormányinfón Lázár János. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.