Tüntetnek a kéményseprők, miután eltörölték a kötelező kéményellenőrzést

Veszélyes helyzetet teremtett az állam, állítják. Gulyás Gergely szerint mindenkinek saját felelőssége, hogyan dönt.

Illés József
2017. 10. 17. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október végén tüntetést szerveznek a kéményseprők az Országgyűlés mai döntése miatt, melynek értelmében megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése. – A jogszabály megváltoztatása amellett, hogy veszélybe sodorja a családokat, megadja a kegyelemdöfést a szakmának – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csabát annak kapcsán kérdeztük, hogy a képviselők kora délután – 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett – elfogadták az úgynevezett kéményseprési törvény belügyminiszter által javasolt módosítását.

Ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a kéményseprő-ipari ellenőrzést a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. Az elfogadott javaslat indoklása szerint az eddigi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra.

Vámos Csaba szerint ezzel az indoklással megszűnhetne a gépjárművek kötelező vizsgáztatása is, mert az is jelentős adminisztratív és időbeni terhet rak a lakosságra. A szakember elmondta:

a változtatást követően borítékolható a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezéses balesetek elszaporodása.

Ami viszont a kockázat emelkedése miatt az élet- és lakásbiztosítások díjainak növekedéséhez vezethet. A családok ugyanis megszokták az évi, illetve a gázos fűtési rendszerek esetében a kétévenkénti „automatikus” kötelező ellenőrzést, így kevesen kérik majd maguktól a füstelvezetők felülvizsgálatát. A statisztikák szerint országos átlagban a hazai családoknak csak 4-5 százaléka kérvényezi a fűtési rendszere ellenőrzését. Ám a kérelmezők 85 százaléka nem elővigyázatosságból, hanem valamilyen üzemzavar miatt hívja ki a kéményseprőket.

A szakszervezeti elnök megjegyezte: a kormány ezzel a változtatással több száz kéményseprőtől veszi el a munkalehetőséget. Vagyis több száz családot tesz tönkre. A kötelező ellenőrzések, az úgynevezett sormunkák felszámolása miatt ugyanis számos kéményseprő feleslegessé válik. Emellett – mivel a jogszabály-változtatás már december elején hatályba lép –

a kabinet felmenti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) a kémények idén esedékes kötelező ellenőrzése alól is.

Ezt az OKF amúgy is képtelen lett volna elvégezni, mivel eddig az idei évre előírt ellenőrzések csak mintegy 60-70 százalékát tudta végrehajtani.

Lapunk a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét kérdezte arról, vállalja-e a kormánypárt a felelősséget akkor, ha a kötelező kéményseprés eltörlése miatt nő a szén-monoxid-mérgezések száma. Gulyás Gergely kissé körülményesen fogalmazva, de azt válaszolta, mindenki egyénileg felelős azért, hogy kéri-e a kéménye ellenőrzését vagy sem. 

Az ő verziója szerint: „Mi úgy gondoljuk, hogy az egyéni felelősségnek az a mértéke, amit a törvény megkíván, az abszolút elfogadható, helyes és indokolt.”

Gulyás Gergely szerint ugyanakkor az intézkedés a társadalomnak egy szűk részére vonatkozik, „kizárólag az egylakásos családi házaknál történt annyi, hogy miközben ingyenessé tettük a kéményseprést, nincs időközönkénti kötelező kéményvizsgálat, hanem ki kell hívni a kéményseprőt”. További felvetésünkre, hogy ezt az ombudsmanhelyettes is ellenezte, úgy válaszolt: ezt tudomásul vették, megfontolták, ám vele szemben úgy gondolják, hogy az érintettek „kellően felelősen gondolkodnak” ahhoz, hogy el tudják dönteni, mikor van szükség a kéményseprésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.