Még egy évet kapott a CEU a kormánytól

A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött a határidő meghosszabbításáról.

MN
2017. 10. 17. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett indítvány arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerinti nemzetközi megállapodást eddig csak a McDaniel College Budapesttel kötötte meg Magyarország, a többi intézmény esetében a tárgyalási szakaszban tart. A kormány – részben a Velencei Bizottság véleményére is utalva – a határidő meghosszabbítását tartotta szükségesnek a jogkövetés megkönnyítéséhez.

Trócsányi László korábban azt nyilatkozta: a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezők, még az amerikai Central European Universityre (CEU) is. Emlékeztetett: a Velencei Bizottság világossá tette, hogy a felsőoktatási intézmények szabályozása nemzeti hatáskör – írja az MTI.

Egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes eljárásban kezeljék. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az ATV.hu munkatársának a sürgős döntést azzal indokolta, hogy így egyértelmű lesz, több ideje van az egyetemnek arra, hogy teljesítse a törvényi feltételt. „Ha valóban komolyan gondoljuk, hogy saját oktatási tevékenységet hozzon létre az Egyesült Államokban – ami jelenleg nincs neki –, akkor ehhez több időre van szükség” – közölte. 

A parlament április 4-én fogadta el a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésére vonatkozó szigorításokat. Eszerint a jövőben akkor adhat oklevelet ilyen intézmény, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. További feltétel, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

Velencei Bizottság jelentése szerint ugyan a felsőoktatási törvény alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak, több „rendkívül problematikus” követelményt tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan. Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.