Nemet mondott a parlament az eurócsatlakozás megkezdésére

A Fidesz–KDNP egy emberként utasította el a javaslatot, kivéve egy képviselőt, aki valószínűleg mellényúlt.

Kovács Áron
2017. 10. 17. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden dél körül szavazott az Országgyűlés arról a határozati javaslatról, amelyet Szelényi Zsuzsa független képviselő nyújtott be „Az eurózónához való csatlakozási folyamat megkezdéséről” címmel. Ezzel a parlament kifejezte volna elkötelezettségét az euró bevezetése iránt, kijelentette volna, hogy „az eurózónához való csatlakozás megkezdésére eljött az idő”, illetve felhívta volna a nemzetgazdasági minisztert, hogy kérjen meghívotti státuszt az eurócsoport pénzügyminisztereinek ülésére.

Volt azonban a javaslatban olyan pont is, ami inkább kormánykritikának tekinthető, nem annyira az euróról szólt. Felhívta volna a kormányt, hogy „dolgozzon ki új cselekvési tervet az ország gazdasági és társadalmi felemelésére”, és ha ez még nem lett volna elég, Szelényi ezt részletezte is: „Ennek a cselekvési tervnek alapja a kiszámítható jogállam működésének garantálása, a kormányzathoz közel álló gazdasági vállalkozások monopóliumának megtörése, a korrupció felszámolása, az oktatás és kutatás kiemelt fejlesztése, a nemzetközi piacon versenyképes vállalatok fejlesztése és a fenntartható fejlődésbe való befektetés.”

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a kormánypártok képviselői a nem gombot nyomták meg, kivéve a fideszes Pócs Jánost, aki valószínűleg mellényúlt, azért szavazott igennel. Érdekesebb az ellenzéki voksok megoszlása: a Jobbik képviselői tartózkodtak, az MSZP-sek többsége igennel szavazott, kivéve Gőgös Zoltánt, Harangozó Tamást és Szakács Lászlót, akik a nem gombot nyomták. Az LMP-frakció többsége nem szavazott – részben igazoltan voltak távol, részben csak úgy –, kivéve Demeter Mártát, aki igennel voksolt. A függetlenek közül nem szavazott a DK négy képviselője, a többiek támogatták a javaslatot.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.