Fantommigránsok Kömlőn

Rémült tekintetek az észak-alföldi faluban. Egyesek váltig állítják, látták is a migránsokat, holott a településen egyáltalán nem jártak menekültek. Riport.

Lándori Tamás
2017. 11. 04. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vele ne beszélgessenek, ő migráns! – kiált ránk nevetve egy kerékpáron suhanó asszony a kömlői Fő utcán. – Te vagy a migráns! – replikáz alkalmi interjúalanyunk, Mária.

A Heves megyei község csütörtökön azzal vonta magára az országos média figyelmét, hogy a polgármesteri hivatal a Facebookon csitította a kedélyeket: aggodalomra semmi ok, nincs a faluban migráns, és nem is volt. Pánik Kömlőn – írta aztán több sajtótermék is. Kíváncsiak voltunk, valóban eluralkodott-e a félelem a helyieken, miután elterjedt, hogy bevándorlók jelentek meg az észak-alföldi településen.

Túró Tamás polgármester szívélyesen fogad bennünket. Lényegében megismétli, amit a közösségi oldalon írtak. Elárulja, már tudják, kitől eredt a pletyka – egy közmunkás nőtől, aki ráadásul egy helybéli férfit nézett migránsnak. A mintegy kétezer fős faluban nagyjából háromszázan dolgoznak közfoglalkoztatottként, körükben terjedt el futótűzként a szóbeszéd, aztán a fiatalok az interneten osztották tovább.

A település vezetője arról is beszél, hogy a helység egyébként békés, a hatvanszázaléknyi roma lakosság konfliktus nélkül él együtt a többiekkel. – A bűnözést gyakorlatilag nullára sikerült visszaszorítani – dicsekszik Túró Tamás. Büszke a település egyéb eredményeire is. Például arra, hogy a közelmúltban csaknem száz közmunkásuk szerzett állást magáncégeknél, és hogy májusban a megye vagy talán az ország legnagyobb majálisát tartották mintegy hétezer látogatóval.

A falu első embere úgy látja, a migránsokkal kapcsolatos híresztelés mögött is az áll, hogy az emberek hajlamosak a rosszat meghallani, továbbadni. Úgy véli, egyformán működik ez a bevándorlókkal és a cigánysággal kapcsolatban is: ha ilyen származású ember követ el valamit, annak mindenki nagyobb feneket kerít, mint ha más lenne a tettes. De leszögezi, most hogy már mindenki tudja Kömlőn, nincs migráns a településen, minden visszatért a régi kerékvágásba. Hivatalából kilépve rögtön közmunkásokba botlunk. Egyikük, Burainé Kállai Tímea állítja, ő bizony saját szemével látta az egyik migránst, meg is szólította őt. – Idegen volt, törte a magyart, onnan lehetett tudni, hogy migráns – magyarázza a fiatal asszony. Azt is tudni véli, hogy a falu szélén be is zörgettek több házba a jövevények. Ezt bizonygatja Szántó Krisztina is, ő hármukat is látta. Leírása szerint kettejüknek hálózsák lógott az oldalán, és az út mentén ültek.

Közben egy férfi siet a bolt felé. Nem akar nyilatkozni, mert három perc múlva indul a busza. De annyit azért megjegyez, butaság az egész. „Mit keresnének itt migránsok? Az Orbán Viktort kellene megkérdezni, miért tömi ilyen hülyeségekkel az emberek fejét!”

A templomnál álldogáló idős asszony, Túró Jánosné – a polgármester rokona – tőlünk hall először a falut kísértő migránsokról. Míg vele beszélünk, megjön az unokája, egy iskoláskorú lány; utóbbi már azt mondja, sokfelől hallotta a szóbeszédet, de tudja, hogy nem igaz.

A kocsmával szemben lévő háza kerítésénél nézelődő Marika nénihez ugyancsak nem jutott el a veszélyes látogatók híre. – Pedig most voltam a piacon, de ott se mondták – mondja a meglepett nyugdíjas asszony.

Az italmérésből éppen távozó, ötvenes éveiben járó Móni is csodálkozik a migránsos sztorin, és nagyon kétli, hogy igaz volna. – Ha lennének itt ilyenek, a polgármester szólt volna – érvel. Azért hozzáteszi, nem örülne, ha jönnének a migránsok, de nem azért, mert a jelenlétük zavarná. – Az a baj, hogy előlünk vennék el a pénzt. Mi havi 54 ezret kapunk a közmunkában, nekik meg fejenként kilencmillió jár! – fejtegeti az alapján, amit a Soros-tervről hallott. – Milyen jogon árulta el a hazát a Soros? – tette fel aztán a költői kérdést.

A már említett Mária viszont fél. Hallott a kömlői bevándorlókról, és a családjának azt mondta, zárkózzanak be. Még nem sikerült őt meggyőzni arról, hogy nincs mitől tartania. De azért elneveti magát, amikor vicces kedvű falubelije lemigránsozza.

A kocsmában higgadtabb a közönség, egyikük sem hinné, hogy járt migráns Kömlőn. Csonka Pál még örülne is, ha jönnének, mondván, dolgozhatnának ők is a faluban. Szerinte többségében a menekültek is rendes emberek. Miközben délelőtti kávénkat kavargatjuk a klasszikus üvegpohárban, a vörösbor mellett ücsörgő József és Ferenc csak nevet az egész történeten. Akárcsak János és Sándor, akik viszont azt is megjegyzik, ha migráns tévedne a faluba, „nem sokáig élne”. Utóbbi, az erős testalkatú roma férfi halk határozottsággal jelenteti ki, vannak ők egypáran Kömlőn, akik megállítanák a betolakodókat. Ő is tudni véli, kitől származik a hamis híresztelés: egy férfitól, aki „egy igazi köcsög”. – Már az is nevetséges, hogy nem tudott hihetőbb történetet kitalálni, mint hogy a migránsok bementek egy házba a nánai úton, és a hűtőszekrényből kitörték a jeget – mosolyog. Merthogy állítólag ezt beszélik.

A Tiszanána felé vezető országút említett részén csöngetjük ki Tóth Jánosnét. Elmondja, az ő portájával szemben magányosan álló házba hatoltak be a migránsok, amikor a lakók is bent tartózkodtak. – Ezek a szomszédok csak azért nem értesítették őt azonnal, mert elvesztették a telefonszámát – taglalja az idős hölgy. De nem jeget, hanem fasírtot vittek el a migránsok a fridzsiderből, meg egy szekrényből vasalt gyerekruhát. Tóthné úgy hallotta, a ház ura még egy lapátot is a menekülő betörők után hajított.

Bekiabálunk az említett ütött-kopott ház hiányzó kapujánál. Kisvártatva teltkarcsú, talán húszéves lány dugja ki a fejét. – Jó napot! Hallottuk, hogy ebbe a házba mentek be migránsok – szólítjuk meg. – Ide nem jött be senki. Bocsánat, nem érek rá – válaszol röviden, majd eltűnik.

Még benézünk egy néhány méterre álló, félig összedőlt házba, de az ajtófélfák között feszülő pókhálókból látszik, rég nem járt ott senki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.