Kevés gyermek születik Magyarországon, és várat magára a fordulat

Európában Franciaország áll az élen, és Portugália a sereghajtó. De mi okozhat ekkora eltéréseket? Szakértőket kérdeztünk.

Marosi Adrienn
2017. 11. 24. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő adatokat közölt a napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a 2016-os „kis népszámlálásból” kiderült, hogy az első népszámlálás, vagyis 1870 óta nem volt még olyan alacsony a gyermekkorúak aránya hazánkban, mint tavaly. Ehhez pedig aggodalmat keltő folyamatok társulnak, hiszen egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka, és vélhetőleg folyamatosan nő a külföldön született magyar csecsemők száma.

Az Eurostat legfrissebb, 2015-ös adatai azt mutatják, hogy Magyarország igencsak le van maradva Európában a termékenységi arányszámot (vagyis az egy nőre jutó gyermekek számát) illetően (hazánkban 1,45 volt a mutató). 

Egyébként Franciaország áll az élen (1,96), de kifejezetten magas az arány például

A legrosszabb mutatói Portugáliának vannak (1,31), és szintén le van maradva

A fenti ábrából pedig az is kiderül, hogy – szemben azzal, amit feltételezhetnénk – az egy főre eső GDP szerepe nem minden esetben tűnik jelentősnek a folyamatban. És az a gyakran hangoztatott érv sem feltétlenül állja meg a helyét, hogy főként a bevándorlás dobja meg bizonyos országok mutatóit.

De mitől is függ egy ország termékenységi arányszáma, és milyen irányba várható elmozdulás Magyarországon? Szakértőkkel kerestük a választ.

Valóban nem egyértelmű, miként függ össze az egy főre jutó GDP azzal, hogy hány gyermek születik az adott országban – mondta lapunknak Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos titkára. Jó példa Svájc, amely köztudomásúan az egyik leggazdagabb ország, mégis alacsony a termékenységi arányszáma. Ebben sok minden játszhat szerepet, például a gazdagabb országokban vélhetőleg magukra a gyermekekre, illetve az oktatásukra is több pénzt fordítanak.

A demográfus szerint inkább az intézményes megoldások és a társadalmi normák határozzák meg a születések számát. Franciaországban például – amely ebből a szempontból az élen áll Európában – háromgyerekes családmodell van, vagyis viszonylag ritka eset, hogy valaki csak egy gyereket vállal. Ennek családpolitikai okai is vannak: évtizedek óta segítik – például adókedvezménnyel és magas támogatással – a háromgyerekes családokat. „Demográfiai szempontból ahhoz, hogy a népesség reprodukálja önmagát, átlagosan 2,1 gyereket kell vállalnia egy nőnek, vagyis a harmadik gyermek mindig egy plusz, ami nagyon jól meg tudja dobni a mutatókat” – emelte ki. Ráadásul a bébiszitter-hálózat is kap állami támogatást, és a rendszert „kifehérítették” – úgy alkották meg, hogy mindenképpen érdeke legyen a családnak bejelenteni azt, ha ily módon munkáltatóvá válik.

Hozzátette, hogy Franciaországban más a hozzáállás a munkaerőpiaci részvétel és a gyermekvállalás összeegyeztetéséhez is. A nők általában csak rövid ideig maradnak otthon a gyerekekkel, a szülési szabadság 16 hét, így nem esnek ki olyan hosszú időre a munkából. Ez pedig nem csupán csökkenti a nőkkel szembeni diszkriminációt, de a gyermekvállalás anyagilag sem lesz annyira megterhelő a családnak. Nyilván ehhez a társadalmi normának is társulnia kell: Franciaországban – szemben a kelet-közép-európai országokkal – nem az a szemlélet dominál, hogy az a legjobb a gyerekeknek, ha hároméves korukig otthon gondozza őket az édesanyjuk.

Arra a felvetésre, hogy miért éppen Portugáliában, Olaszországban, Görögországban vagy éppen Lengyelországban születik kevés gyermek, a szakember azt mondta: ezen országokban közös, hogy nehéz összeegyeztetni a gyermekvállalást és a munkaerőpiaci részvételt. „Olaszországban például sokáig általános volt, hogy a nagycsalád is belefolyt a gyermekfelügyeletbe, ezért nem épültek ki a bölcsődék és az intézményes keretek. A munkaerőpiac azonban átalakult: a nagymamák egyre hosszabb ideig dolgoznak, a fiatalok pedig eközben jobban próbálnak függetlenedni tőlük” – magyarázta. Több országban, például Svájcban az okoz problémát, hogy alacsony az állami támogatás a gyermekfelügyeleti intézményeknek, tehát – bár magas az életszínvonal – szinte csak magánintézmények vannak. Németországban pedig a legújabb kutatások szerint egyre inkább jellemző, hogy sok fiatal egyáltalán nem szeretne gyereket – vagyis kezdenek kialakulni olyan országok Európában, ahol megjelenik a „direkt gyermektelenség”.

A magyar családtámogatási rendszerről is kérdeztük a demográfust. Makay Zsuzsanna kiemelte: az, hogy bevezették a gyed extrát, fontos változás volt. Korábban ugyanis azok az anyák, akik akár csak néhány órát is dolgoztak, elestek a gyedtől, 2014 óta viszont a gyermek féléves korától bármilyen munka mellett igényelhető a gyermekgondozási díj. „Rugalmasságot vittek a rendszerbe: megvan a lehetőség arra, hogy továbbra is otthon maradhasson az, aki szeretne” – magyarázta. Egyébként a magyar társadalmi normákkal valószínűleg nem is lehet összeegyeztetni, hogy a nők korán visszamenjenek a munkaerőpiacra, hiszen 2016-os kutatási adatok is azt mutatják: a hagyományos vélemények tartják magukat, és legalább két, de általában három évig továbbra is otthon maradnak az anyák.

„A családpolitikai intézkedés szép lassan hozzájárul majd a vélemények rugalmasabbá válásához. Ez pedig azért fontos, mert azt látni, hogy Európában ott születik több gyermek, ahol rugalmasabban kezelik a gyermekvállalás és a munkaerő összeegyeztetésének kérdését” – vélekedett a szakember.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté a párt közérdekűadat-igénylés útján szerzett és a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáival összehasonlított elemzését bemutatva még júliusban közölte: 2010 óta 81 ezer külföldön született magyar gyereket anyakönyveztettek, ami megközelíti az évi átlagos magyarországi születésszámot. Ezzel kapcsolatban Makay Zsuzsanna kiemelte: az, hogy mit mutat az adat, nem egyértelmű, mert nem feltétlenül újszülöttekről van szó – attól, hogy egy gyermek például húsz éve külföldön született, még bármikor anyakönyveztetheti magát.

„Vitathatatlan, hogy megnőtt a külföldön születő magyar gyermekek száma az utóbbi öt-hat évben, de a pontos számokat nem ismerjük” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a kérdéssel korábban ők is foglalkoztak: 2011-ben a népszámlálási adatok segítségével összevetették, hány magyar tartózkodik Nagy-Britanniában, és nekik hány gyermekük született. Érdekes eredmény jött ki: az adatokból kiderült, hogy több gyermeket vállaltak a magyar nők ott, mint hazánkban (Magyarországon 1,24, Nagy-Britanniában 1,63 volt a magyar nők teljes termékenységi arányszáma).

Egyébként az is gyakori érv, hogy sok országban a bevándorlás miatt magas a születésszám. A demográfus leszögezte: valóban van kimutatható hatás, de nem akkora mértékben, hogy magyarázatul szolgáljon például a francia–magyar különbségre. Ráadásul ha összehasonlítjuk Németországot és Franciaországot, láthatjuk, hogy az előbbinél alacsony, míg az utóbbinál magas a születésszám, pedig mindkét ország évtizedek óta „bevándorlóország”.

– Az adatok pedig azt mutatják, hogy a bevándorlók gyermekvállalása legalább a második generációnál (ha 15 éves koruk előtt érkeztek az országba, akkor már az elsőnél) adaptálódik a fogadó országok termékenységéhez. Ez nemcsak a normák átvétele miatt van, hanem azért is, mert ugyanazokkal a nehézségekkel szembesülnek a gyermekvállalás terén, mint az úgymond őshonos lakosság – mondta a demográfus.

A gyermekvállalás kérdését is feszegette tavaly megjelent könyvében öt magyar szociológus (Dávid Beáta, Barna Ildikó, Bóna Veronika, Hegedűs Réka és Izsák Éva). A rendszerváltás családtörténetei című, Losonczi Ágnes tanulmányára épülő kötetben a családtervezés bonyolultságát állították középpontba a jelenséget egy biztonság-bizonytalanság többdimenziós térben helyezve el (a könyvről itt írtunk bővebben).

Dávid Beáta, a kutatás vezetője, az MTA TK tudományos tanácsadója és a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet igazgatója lapunknak elmondta: a „gyermekvállalási magatartás” jelentősen átalakult Magyarországon a rendszerváltás óta. Ebben fontos szerepet játszik, hogy egyre kevesebb a szülőképes nő, ráadásul legalább öt-hat évvel kitolódott az első gyermekvállalás ideje. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy a nők egyre hosszabb ideig tanulnak, és sok családban elvárás, hogy valaki minél több diplomát szerezzen, majd karriert építsen. „Vagyis a szülők ilyenkor – akaratlanul is – kitolják a gyermekvállalási időszakot” – emelte ki. Emellett átalakult a társadalmi norma, ami ugyancsak a karrier elsődlegességét erősíti. Tehát sok minden megváltozott, de a biológia – vagyis az, hogy egy nő meddig szülhet – nem.

A szociológus szerint az Európában tapasztalható eltérésekben fontos szerepe van a kiszámíthatóságnak, a gyermektámogatási rendszernek. Nyugat-Európában például sokkal elterjedtebb a négy- vagy hatórás munkaidő, ami elősegíti a gyermekvállalás és a karrier együttes jelenlétét. Kitért arra is: Magyarországon gyakori, hogy valaki gyermekvállalást tervez, de végül nem valósítja meg az elhatározását. „Egyébként nemcsak a családalapítás esetében, hanem más területeken is tetten érhető egyfajta inkonzisztens gondolkodásmód, vagyis nagyon eltér, hogy mit szeretnénk, és végül mi az, amit megvalósítunk” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mire számíthatunk a közeljövőben, Dávid Beáta azt mondta, egyáltalán nem optimista. „Annak, hogy harminc év alatt ide jutottunk, erős a társadalmi háttere. Ezt nem könnyű egyik percről a másikra visszafordítani” – emelte ki. Ráadásul nincsenek univerzális megoldások, hiszen minden társadalmi csoportnak másfajta igényei vannak: míg egy felsőfokú végzettségű nőnek a karrier lehet fontos, másoknak a gyermekvállalással összefüggésben kieső megélhetés okozhat bizonytalanságot. A szükséges intézkedések rendkívül összetettek, finomhangolást igényelnek, és sok idő, mire a folyamatok összeállnak – mondta a szociológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.