„Szóval nézzük itt egymást mi, idősek, és itt élünk teljesen elfelejtve”

Csillagtelepen évtizedek óta nincs fejlődés a lakók szerint. Németh Szilárd most 1,7 milliárdos „ajándékot” küld nekik.

Koncz Tamás
2017. 11. 13. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hideg szél csap arcon, amikor Csillagtelep központjában leszállok a 36-os buszról, szürke beton és szürke ég, ameddig a szem ellát. A Vénusz utca kopott négyemeletesei között alig van mozgás, de a Csillag büfé kirakata mögött moccanó árnyak, a zöldséges nyíló-csukódó ajtaja jelzi, hogy az élet azért nem állt meg. Mintha egy western díszletfőutcáján járnék pár perccel a pisztolypárbaj előtt.

Itt, Csillagtelepen készül most nagyszabású szociális rehabilitációra a csepeli önkormányzat. Hogy mit kellene fejleszteni, az eseményről szóló rövidke meghívóból nem derül ki – a járókelők szerint nagyjából mindent fel kellene újítani a városrészben. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó lakók a piszokra, az egyirányúsított utcákra panaszkodnak, a rosszul szigetelt, beázó panellakásokat emlegetik. Többször merül fel a „betelepített” cigányok ügye is: ötből négy megszólaló szerint a tíz éve Ferencvárosból áthozott családokkal csak a baj van, sok a balhé, a betörés a Merkúr és a Rakéta utca környékén, amit szintén a romák számlájára írnak.

A helyiek jellemzően nem vállalják a nevüket – sőt sokan azt sem, hogy a telepen laknak, még akkor sem, ha beszélgetésünk után rutinosan fordulnak be a postára.

Egy boltosnő azért kér névtelenséget, mert fél, hogy elveszik tőle az üzlethelyiséget; „ott fent dönthetnek így is”. Anna a közbiztonság miatt aggódik, mint mondja, este nyolc után az utcára sem szívesen megy ki, annyi az iszákos, gyanús alak odakint.

A művelődési ház előtt megszólított Ibolya már bőbeszédűbb, és összefoglalja, mi a probléma a Csillagteleppel – tulajdonképpen maga a kilátástalanság. „Több mint ötven éve lakom itt, és semmilyen fejlődés nem történt azóta, inkább romlottak a dolgok. Nincs szórakozási lehetőség, bezártak a régi kávézók, éttermek, az egyetlen cukrászdában nem lehet leülni – meséli az idős asszony. – Még a könyvtárat szeretjük, de folyton attól félünk, hogy azt is bezárják az alacsony látogatottság miatt.”

Szóval nézzük itt egymást mi, idősek, és itt élünk teljesen elfelejtve. Na, persze négyévente mindent megígér a politika.

Hogy ez mennyire így működik, azt Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is bizonyítja, aki aztán a művelődési házban a csepeli polgármester társaságában jelenti be: a kerület 1,7 milliárd forintot nyert egy uniós pályázaton, a forrást pedig a „leromlott településrészeken élő, alacsony státusú lakosság” támogatására, jelen esetben a csillagtelepiekre fordítják.

Hogy a támogatás túlnyomó része egy uniós alapból – a Fidesz szerint Magyarországot támadó, álnok Brüsszeltől – érkezik, egy szóval nem hangzik el a sajtótájékoztatón. Borbély Lénárd polgármester inkább a kormánynak és Némethnek köszön meg minden támogatást, azt is, hogy a képviselő lobbizott a kerület mellett – mintha normális lenne, hogy a kormánypárt alelnöke befolyásolhatja egy uniós pályázat eredményét. Borbély emlékeztet: amióta a csepeli és a fővárosi vezetés is fideszes, „tökéletes az együttműködés”, Csepel sorra nyeri a bölcsődefejlesztésre, kerékpárút-építésre igényelt pályázatokat.

A sajtótájékoztatón ezután központi szerepet kap a betelepített családok témája: Borbély Lénárd szerint

Csillagtelepet szó szerint tönkretették, amikor a ferencvárosi rehabilitáció során 2008-ban 37 családot költöztettek át lakásvásárlás útján – „azóta pedig generációváltás is történhetett”.

Németh Szilárd mindezt az előző szocialista városvezetésnek rója fel. Ha kimegyünk a közérthez a kocsma mellé, láthatjuk az elődök mulasztásának következményeit – mondja a csepeli politikus, aki azért hozzáteszi: sajnálja is a beszuszakolt családokat, ismer például olyan 28 fős famíliát, amely dolgos, taníttatja a gyerekeket, de 52 négyzetméteren kell együtt éljen, ami egyszerűen kilátástalan.

Hogy a lármás, népes családok kapcsán végig a cigányokról van szó, azt nem nehéz kitalálni. Németh egy megjegyzéssel egyértelművé is teszi, kik a problémás lakók. Mint mondja, a telepi cigány óvoda, a Majd Megnövök óvónői példaértékű munkát végeznek –

az intézmény környékén nincs dorbézolás, kosz, rendre, fegyelemre nevelik a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket is.

A most megítélt 1,7 milliárdból jut a problémás családok felzárkóztatására, amit Németh Szilárd szoft rehabilitációnak nevez, de 11 társasházat, a művelődési ház épületét és parkrészét is felújítják az összegből. Csillagtelep emellett térfigyelő rendszert kap, hogy így szorítsák vissza a tömbházak árnyékában sarjadó bűnözést – hogy pontosan mikor, az egyelőre nem tisztázott, úgy tudjuk, hogy még nem dolgozták ki a felzárkóztató program részleteit.

Az eredmények bejelentése és a korábbi szocialista városvezetés pocskondiázása után a csepeli önkormányzat váratlanul rövidre zárja a sajtótájékoztatót. Kérdezni nem lehet, és hiába loholok a kifelé igyekvő Németh Szilárd után, a Fidesz alelnöke lapunknak nem akar nyilatkozni. „Két kérdést tennék fel. – Nem lehet, megyek a parlamentbe. – Akkor elkísérném az autóig – Nem tud elkísérni” – vág szavamba Németh, igaz, a polgármesternek azért sikerül az újságírók számára lehetetlen küldetés.

Így csak annyi derül ki, hogy a Fidesz alelnöke egy furgonba ugrik be, úgy tűnik, azzal jár az Országházba is.

Suhan a fehér furgon szürke betonon, és hordozza azt a felső akaratot, amelytől egy egész kerület boldogulása, jó vagy rossz sorsa függ – várhatóan még hosszú éveken keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.