Az ÁSZ szerint nem bizonyította a Jobbik, hogy nem kapott tiltott támogatást

A számvevőszék szerint a párt nem tudta cáfolni a megállapításokat.

MN
2017. 12. 23. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik a nyilvánossá tett észrevételében semmilyen értékelhető bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást, dokumentumokkal továbbra sem tudja cáfolni az Állami Számvevőszék bizonyítékokon alapuló, megalapozott megállapításait – írta szombati közleményében a szervezet.

„Az ÁSZ ezúton is felhívja a párt figyelmét, hogy az észrevételezés időszakában – december 6–21. között – lett volna lehetőség bármilyen, a gazdálkodását érintő dokumentum átadására, ám ezt a párt ebben az időszakban sem tette meg. Az ÁSZ emlékeztet továbbá, hogy a Jobbik ellenőrzésének program szerinti lefolytatását kizárólag a párt közreműködési kötelezettségének elmulasztása akadályozta meg” – fogalmazott a számvevőszék.

Az állami szerv felidézte: 2017. október 3-án közölték, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-16-os év, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges, törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének. Az ÁSZ-ellenőrzés akadályozása miatt a szervezet az ügyészséghez fordult, amely megalapozottnak találta a jelzését, és elrendelte, majd később 2018. március 6-ig meg is hosszabbította a nyomozást az ügyben. A számvevőszék hangsúlyozza, hogy az adatszolgáltatásra törvényben meghatározott határidő letelte után fordult az ügyészséghez.

Kiemelték, hogy október 3-án, majd október 9-én a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, valamint gazdasági igazgatója – értesülve az Állami Számvevőszék ügyészségi jelzéséről – a törvények megkerülésével utólag próbáltak iratokat átadni az ÁSZ-nak, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében a szervezet nem vehetett át, ugyanis ekkora már lejárt a törvényben meghatározott adatszolgáltatási határidő. Az ÁSZ korábban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy hatósági jelzést kapott a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt –, és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználja, fűzték hozzá. 

Az ÁSZ december 6-án elküldte a Jobbik részére a jelentéstervezetet, és közölte, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 660 000 forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, ami a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ a hatósági jelzés során a birtokába került dokumentumokat értékelve, a vonatkozó törvényi előírások alapján állapította meg a tiltott támogatás tényét és mértékét.

A Jobbik viszont a számvevőszéktől várja el, hogy megállapításait támassza alá bizonyítékokkal.

Mint megírtuk, a párt huszonöt oldalon összegezte, miért tartja az – egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett – Állami Számvevőszék összesen több mint 660 000 000 forintos büntetését előrevetítő jelentéstervezetét jogsértőnek és szakmaiatlannak. A Jobbik frakcióvezetője, Volner János és gazdasági igazgatója, Schön Péter személyesen vitte az ÁSZ-hoz a dokumentumot, majd nyilvánosságra is hozták. Az állami intézmény legtöbb megállapítását valótlannak tartják, így azokat, amelyek szerint nem volt együttműködő a Jobbik, továbbá azokat, amelyek a felelőtlen gazdálkodásról szólnak.

A kifogások jelentős része szerint nem tudni, milyen módon kalkulálta ki az ÁSZ azt a 331 000 000 forintot, amennyivel szerintük olcsóbban béreltek plakátokat év elején a – lapunkat is magában foglaló médiaportfólió tulajdonosához – Simicska Lajoshoz köthető cégektől. (Ezenfelül ugyanekkora összeget levonnának majd a pártnak járó állami támogatásból.) Az ÁSZ semmiféle számítást nem közölt az összegre vonatkozóan, és semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá álláspontját.

A Jobbik egyébként a saját gazdálkodására vonatkozó papírok mellett beadta azokat a dokumentumokat is, amelyek a sajtóban már megjelentek a Fidesz 2010-es kampányáról. Volner János szerint ugyanis azokban jóval alacsonyabb összegek szerepelnek, mint amennyiért a Jobbik bérelte a plakátokat, az ÁSZ mégis rendben találta őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.