Hős utca: az kaphat cserelakást, akinek nincs tartozása

A helyi aktivisták szerint az áttelepítésekkel csak újabb szegregátumokat hoznak létre.

Lőrincz Tamás
2017. 12. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amelyet a kabinet a Hős utcai gettó felszámolására ítélt meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármester. Ennek megfelelően egyelőre nem tudni, pontosan hogyan rendezik majd a Hős utca 15. A és B épületekben élő több száz lakó helyzetét, de az szinte biztos, hogy a két leromlott állagú házat kiürítik és elbontják.

Lapunk többször is foglalkozott a területen uralkodó harmadik világbeli állapotokkal, a két épületben elburjánzott bűnözéssel, drogproblémákkal, valamint a helyiek teljes kitaszítottságával. A két házban súlyos probléma a több mint kétszázmillió forintnyi közösköltség- és közüzemi tartozás is.

Kovács Róbert elmondta, hogy az épületben található mintegy háromszáz lakásnak már csak a fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került a rendszerváltás utáni privatizáció során. Az elmúlt években azonban az önkormányzat már készült az épületek szanálására, ezért a kerület tulajdonában lévő lakásokat folyamatosan kiürítették. Ennek következtében mára csak húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek, az ő elhelyezésükről kötelező gondoskodnia az önkormányzatnak – fejtette ki a polgármester. Azt is megjegyezte, hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A magánkézben lévő százötven lakás kapcsán Kovács Róbert azt mondta, hogy a tulajdonosokkal egyenként ülnek majd le tárgyalni, és mindenki egyedi ajánlatot kap előzetes értékbecslés után, valamint attól függően, hogy mekkora tartozás kapcsolódik a lakáshoz. Kovács Róbert szerint a tárgyalások gyorsasága határozza majd meg, hogy mikorra sikerül végleg rendezni a helyiek életét. – Ha együttműködnek a lakók, akkor mi azon leszünk, hogy minél előbb rendezzük a helyzetet, de ha bíróság elé kerül néhány ügy, akkor elhúzódhat a Hős utcai állapotok felszámolása – mondta a polgármester. Lapunk kérdésére azt sem zárta ki, hogy a kormánnyal olyan megállapodás születik majd, hogy a terület vagy egy része végül állami kézbe kerül. Erről azonban szerinte még korai lenne nyilatkozni, mint ahogyan arról is, hogy egy ilyen verzió megvalósulása esetén a szomszédos Terrorelhárítási Központhoz kerülne-e a telek. Kovács Róbert azokat a pletykákat sem kívánta kommentálni, miszerint a gettó rendezési terveiről személyesen Orbán Viktorral egyeztetett volna, mindössze annyit erősített meg, hogy a kormány segítségét kérte.

A lapunknak nyilatkozó ellenzéki képviselők, illetve helyi önkéntesek szerint hiába ad támogatást a kormány, a helyieknek nincs sok okuk az örömre. A tulajdonosok az eddigi gyakorlat szerint ugyanis rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak, márpedig ennyi pénzből nem lehet új lakást vásárolni – hívta fel rá a figyelmet Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke. Az önkormányzati lakosokkal kapcsolatban arra is rámutatott, hogy általában a Tárna vagy a Szállás utcába, illetve a Pongrác úti lakótelepen kapnak cserelakást. - Volt azonban olyan család is, amelyik a Bihari útra kapott címet, amely épületet hamarosan szintén lebontanák. Ezek a területek viszont – kivéve a Pongrác úti lakótelepet – ugyanúgy szegregáltak, mint a Hős utca, azaz nem történik más, mint eldugják a problémát egy kevésbé látható helyre. Különösen igaz ez a Tárna utcai lakásokra, ezek elszigeteltségét jól mutatja, hogy a Jászberényi úti gyárnegyed kellős közepén állnak, ahonnan húsz percre található a legközelebbi bolt – fogalmazott az elnök. Azt is megjegyezte, hogy azok, akiknek tartozásuk van, még ilyen ajánlatot sem kapnak, így ezek a családok várhatóan az utcára fognak kerülni.

Kovács Róbert a cserelakás-ajánlatokkal kapcsolatban elismerte, hogy a kerület lakásállományának egy része a Kontúr Egyesület elnöke által említett utcákban található, ám szerinte ezek még mindig jobb állapotban vannak, mint a Hős utcaiak, ráadásul gyakran felújításon is átestek már.

Tóth Balázs, a kerület LMP-s képviselője szerint az a legfontosabb, hogy az önkormányzati lakásban élőket megfelelő körülmények között helyezzék el, a tulajdonosok szemét pedig ne szúrják ki egy-kétmillió forinttal. Úgy vélte, a Hős utcához hasonló eseteket átfogó kormányzati bérlakás-koncepcióval lehetne megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.