Lázár: A kormány kiáll a Tusk-nyilatkozat mellett

Lázár szerint Brüsszelben végre elismerték, hogy rosszul kezelték eddig a bevándorlást.

Pintér Bence
2017. 12. 14. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor EU-csúcson vesz részt Brüsszelben, miközben Budapesten az Állami Számvevőszék által a Jobbikra mért brutális büntetés tartja izgalomban a közönséget. Lázár János és a Kovács Zoltán százhatodik alkalommal felelt az újságírók kérdéseire a kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitásként megerősítette: a visegrádi országok 36 millió euróval segíti Olaszországot, hogy még Líbiában feltartóztassák az irregulárisan érkező határátlépőket.

Lázár azután arról beszélt, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hamarosan elhangzó nyitóbeszédében arról fog beszélni a brüsszeli EU-csúcson, hogy a bevándorlási kvóta nem jó megoldás. A miniszter szerint ez azért fontos, mert az unió elismeri, hogy Európát megosztja a bevándorlás ügye, az eddig alkalmazott eszközök használhatatlanok voltak. Ezzel a kormány egyetért, és kiáll Tusk mellett, ehhez Lázár szerint nagy segítséget ad a kormány adatai szerint 2,3 millió kitöltött nemzeti konzultációs ív. A Miniszterelnökség vezetője hozzátette: szerinte olyan ultimátumot, mint amilyet Martin Schulz adott az utóbbi hetekben Magyarországnak, utoljára Adolf Hitlertől kaptunk.  

Lázár az Origo kérdésére elmondta: szerintük nagy csata lesz Brüsszelben, ez már abból is látszott, hogy Donald Tusk kiszivárgott beszédére rendkívül éles reakciók érkeztek. Az ATV kérdésére azt is kifejtette, hogy a 2,3 millió visszaküldött konzultációs ív a bevándorlásellenes magyar álláspontnak különös súlyt ad. A kormány azt szeretné elkerülni az EU-csúcson, hogy Magyarországra kényszerítsék a bevándorlást. A kancelláriaminiszter szerint a kvóta és az érkezők szétosztása egyfajta meghívás a bevándorlóknak. Hangsúlyozta, hogy szerintük a bevándorlást pártoló országok is európai álláspontot képviselnek, de nincs joguk, hogy álláspontjukat a közép-európai országokra is rákényszerítsék.

A másik, Magyarországot Brüsszelben érintő ügy Jeruzsálem helyzetére vonatkozik. Az EU-nak a kormány szerint nem feladata, hogy az USA Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntését elítélje. Lázár János kifejtette, hogy a kormány nem változtat álláspontján Jeruzsálemmel kapcsolatban, tehát nem költözik oda a magyar nagykövetség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról is, hogy a legutóbbi kormányülésen tárgyaltak a készülő országos területrendezési törvényről. Ez azt jelenti például, hogy a Balaton-part beépítését is szabályoznák, és a kemping kemping marad; illetve azt is jelenti, hogy a tervek szerint az országban a törvény elfogadása után nem lehet 65 méternél magasabb épületet építeni. Érdekes kérdés, hogy ez vonatkozik-e az új Mol-székház már tervezés alatt álló magasházára a Kopaszi-gátnál. A törvény elfogadása nyomán 2018. szeptember elsejétől digitális alaptérképet hoznak létre.

A Balatonnal kapcsolatban a Pannon Lapok tudósítójának kérdésére Lázár elmondta, hogy az új törvénytervezet azt akarja érvényre juttatni, hogy a Balaton mindenkié.

Támogatja a kormány kisebb naperőművek létesítését, és olyan ösztönző szabályrendszert vezet be, amellyel a földműveseket és a mezőgazdászokat célozza – jelentette be a miniszter. Azt szeretnék, ha a következő években több ezer ilyen kisebb naperőmű épülne, mert ezzel lehetne csökkenteni az ország energiafüggőséget. A tervezet szerint könnyebb lesz a földdel rendelkezőknek ilyen célra használni a birtokaikat, és kedvezményes hitellel is támogatnák az ügyet.

A kormány még csak kommentálni sem fogja az Állami Számvevőszék döntését, mivel ez nem a dolga. Lázár János szerint egyszerű rágalom, hogy az ÁSZ a kormány nyomására döntött volna a Jobbik megbüntetése mellett. Szerinte az legfeljebb vicc lehet, hogy a Fidesz tart a Jobbiktól, így szerinte ebből a szempontból is alaptalan, hogy a kormánypártok nyomást gyakoroltak volna az ÁSZ-ra. A politikus azt is elmondta, hogy szerinte az Állami Számvevőszék nem kíméli egyébként a Fideszt sem, elég csak a fideszes vezetésű városokról készült jelentést megnézni.

A miniszter az ATV kérdésére megjegyezte, hogy nem lájkolta volna Pócs János Facebook-posztját, amelyen egy megperzselt disznó látható „Ő volt a soros!!!” felirattal, mivel nem tartotta ízlésesnek a bejegyzést. Azt viszont furcsának tartja, hogy olyanok ítélik el a bejegyzést, akik gond nélkül összefognának a szerinte antiszemita Jobbikkal.

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar álláspontot a multinacionális cégek erőfölényével kapcsolatban – közölte Lázár János. Szerinte fényes magyar győzelem született az uniós pilot eljárásban. A brüsszeli döntés a napi fogyasztási cikkeket áruló, nettó 100 milliárd forint feletti árbevételt meghaladó vállalkozásokat érinti, esetükben automatikusan erőfölényről van szó. Jelezte azt is, hogy a szabályozást a Gazdasági Versenyhivatalnak kell alkalmaznia, a lépés segít védeni a fogyasztókat és a nemzeti érdekeket.

Az egészségügyi bérekkel kapcsolatban elmondta: óriási dolog, hogy az eddigi bérfejlesztés létrejöhetett, de a bérekkel persze senki sem elégedett. A miniszter szerint folyamatos emelésről állapodtak meg 2016-ban, ez pedig továbbra is folytatódni fog. Lázár János újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem szerepel a kormány terveiben az isztambuli egyezmény ratifikálása 2018 februárjáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.