Öt százalékra zsugorodik az internet áfája

Három éve még komoly adóterhet rótt volna a kormány a netezésre, 2018-ban viszont minimálisra vágja az áfát.

MN
2017. 12. 27. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól tovább, 18 százalékról 5 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája. A 13 százalékpontos csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi számításai alapján 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

Az internet áfája első lépésben az idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos egy korábbi konferencián kiemelte: a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak. Hangsúlyozta:

Magyarországon az áfacsökkentés és az alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 35 százalékkal csökken az internet-előfizetés ára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  már bejelentette, fokozott figyelemmel vizsgálja majd a csökkenő internetáfakulccsal kapcsolatos szabályok betartását is, mint minden, az előfizetők széles körét érintő, átfogó módosítást – írja az MTI.

A net áfájának újabb, januárra tervezett csökkentése illeszkedik a választási időszakban szokásos kedvezmények, jóléti intézkedések sorába – viszont 180 fokos fordulatot jelent a kormány három évvel ezelőtti netadós terveihez képest:

2014. október 21-én éppen Varga Mihály, az NGM tárcavezetője jelentette be, hogy minden megkezdett gigabyte-nyi elektronikus adatforgalom után 150 forintos adót vetne ki a felhasználókra 2015-től.

A bejelentést országos felháborodás fogadta, Gulyás Balázs aktivista, korábbi MSZP-s politikus pedig öt nappal később hatalmas tüntetést szervezett a netadó ellen: becslések szerint százezer, többségében fiatal tüntető demonstrált Budapest utcáin. Mobiljukkal világították be a sötét tereket, így üzentek a szerintük alapjogokat korlátozó kabinetnek – volt, aki úgy érezte, hogy 25 év elfojtott dühét robbantotta ki a netadó terve.

A tüntetők egy része aztán megrohamozta a Fidesz Lendvay utcai székházát is, őket rohamrendőrök szorították ki a pártközpont környékéről.

A kormányra hatott a dühödt és idővel nemzetközivé váló tiltakozás: 2014. október 31-én Orbán Viktor a Kossuth rádióban jelentette be, hogy az internetadó ebben a formában nem fenntartható, 2015-től pedig nemzeti konzultációt hirdettek a témában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.