Részletesen válaszolt a Jobbik az ÁSZ-nak

Harminc nap múlva derül ki, hogy az Állami Számvevőszék módosítja-e az ellenzéki párt büntetését.

Katona Mariann
2017. 12. 21. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen vitte be Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója az Állami Számvevőszékbe azt a dokumentumot, amelyben reagálnak a több mint 660 millió frontos bírságot előrevetítő jelentéstervezetre. Volner János elmondta, hogy összesen huszonöt oldalban szedték össze, hogy miért tartják az ÁSZ korábbi megállapításait jogszerűtlennek, szakmaiatlannak és minden valóságalapot nélkülözőnek.

A dokumentumok átvétele után Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy munkatársaik tüzetesen elemzik a Jobbik által átadott észrevételeket, és harminc napon belül meghozzák a végleges állásfoglalásukat az ügyben. Akkor fog kiderülni az is, hogy marad-e a 660 millió forintos bírság vagy esetleg módosul az összeg. A Jobbik egyébként a saját papírjai mellett leadta a Fidesz 2010-es kampányára vonatkozó, a sajtóban már megjelent szerződéseket is. Az ÁSZ illetékesének szavaiból az derült ki, hogy ezekkel a számvevőszék nem fog foglalkozni.

Később az ÁSZ közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom a mai napon határidőben benyújtotta észrevételeit. – Azok a pártok, amelyeknek az ÁSZ az elmúlt három napban kézbesítette a 2015-2016. évi gazdálkodásuk ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket a törvényi előírás szerint a kézhezvételtől számított tizenöt napon belül tehetnek észrevételt – hangsúlyozta a szervezet. Azt is hozzátették, hogy a számvevőszék minden esetben a pártok észrevételeinek értékelése, kezelése után véglegezi, és hozza nyilvánosságra a jelentéseit, az észrevételek átvételétől számított harminc napon belül. A figyelembe nem vett észrevételeket az ÁSZ köteles a jelentésében feltüntetni és megindokolni, hogy azokat miért nem fogadta el.

AZ ÁSZ felhívta a figyelmet, hogy ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat. – Az ÁSZ a pártok ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó jár el – közölte a szervezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.