Rogánék szerint a letelepedési kötvények ügye nem bevándorlási kérdés

Dömötör Csaba szerint befektetési ügy, és nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda hatáskörébe tartozik.

MN
2017. 12. 29. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miért nem kezdeményeztek nemzeti konzultációt 20 000 bevándorló letelepítéséről?” címmel nyújtott be írásbeli kérdést Kész Zoltán független képviselő Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez.

Kész Zoltán leszögezte, hogy a kormány semmilyen formában nem kérte ki a magyar emberek véleményét azzal kapcsolatban, szeretnének-e befogadni 20 ezer idegen állampolgárt. „Miért nem kérdezte meg a magyar embereket a kormány egy nemzeti konzultáció keretében, hogy elfogadják-e a Rogán-tervet?” – tette fel a kérdést.

Késznek Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Kiemelte, hogy a letelepedési kötvények kérdése nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda hatáskörébe tartozik. „A programról az Országgyűlés gazdasági bizottsága döntött; az ellenzéki képviselők akkor nem emeltek kifogást a kötvényprogram elindítása ellen” – jelentette ki.

Közölte, hogy a letelepedési kötvények ügye nem bevándorlási, hanem befektetési kérdés. Majd arról írt, hogy a program elindítására azért volt szükség, mert a baloldali kormányzás majdnem csődbe vitte az országot, és a magyar gazdaságot finanszírozni kellett. „Forrásbevonásra volt szükség, lehetőleg olyan módon, hogy az ne járjon együtt megszorításokkal (mint az IMF-hitelek esetében). Ebben a letelepedésikötvény-program fontos szerepet játszott. A program segítségével Magyarország kedvezőbb feltételekkel jutott forrásokhoz a szokásos devizakötvény-kibocsátásokhoz viszonyítva. Mivel a gazdaság azóta már stabilabb lábakon áll, ezért a kormány arról döntött, hogy ki lehet vezetni a letelepedésikötvény-programot” – fűzte hozzá.

Azt írta, a kötvények igénylői többszörös biztonsági szűrőn estek át, vizsgálta őket többek között a rendőrség, a TEK és a szakszolgálatok is, ráadásul itt nem állampolgárságról van szó, hanem olyan letelepedési engedélyről, amely bármikor visszavonható.

Kitért arra is, hogy Magyarországon bármely közéleti szereplő kezdeményezhet konzultációt bármely kérdésben. „Ami pedig a bevándorlás kérdését illeti, bevándorlókat egyedül a baloldal akar Magyarországra telepíteni. Ezért nem támogatták a kvótaellenes alkotmánymódosítást, ezért támogatták Brüsszelben a betelepítési kvótákat szorgalmazó állásfoglalásokat, és ezért tagadják következetesen az illegális bevándorlás rendkívül súlyos kockázatait” – írta Dömötör Csaba.

Mint megírtuk, 6585 bevándorlónak jegyeztek le állampapírt a közvetítő vállalkozások, a családegyesítéssel együtt 20 ezer bevándorló kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon. A Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárd forintos bevételre tehettek szert, miközben az állam és a magyar adófizetők 20 milliárd forintot vesztettek a programon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.