Személyes adataink bánhatják az online akciós vásárlást

Vonzó ajánlatokkal csábítanak hackerek: adatainkat szolgáltatjuk ki, ha óvatlanul engedünk az átverésnek.

Unyatyinszki György
2017. 12. 29. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A napokban édesanyám egy spórolós weboldalt mutatott, ahol arról írtak, hogy egy kínai webshopon találomra beírt kuponkódokkal 70 százalékos kedvezményt lehet kapni a termékekre. Ahogy az lenni szokott, a termékek ára egyébként az elvárható ötszöröse volt, de a gyanútlan vásárló nem ezt látja, hanem azt, hogy sikerül túljárni egy bolt eszén egy kuponnal.

Ezt a tipikus, úgynevezett beetetéses átverést Szirmay Kristóf adatvédelmi szakértő mesélte lapunknak, amikor az akciós vásárlások veszélyeiről kérdeztük. A karácsonyi, év végi, valamint év eleji akciókra építő online átverésekkel azonban nem csak a pénzt húzhatják ki a tárcánkból az erre szakosodott hackerek, ugyanis személyes adataink hasonló értékűek számukra, óvatlan kiadásuk a kezünkből nem kis kellemetlenséget jelenthet.

Ha csak a munkahelyeket vesszük alapul, Magyarországon a dolgozók 85 százaléka rákattint minden hivatkozásra vagy mellékletre, amit e-mailen kap – mondta Szirmay. Szerinte ennek fényében nem az a kérdés, hogy be fog-e jutni a hálózatra egy kártevő, hanem az, hogy mikor. A szakértő úgy véli, a felhasználók céges képzése és tájékoztatása rengeteget javíthat a biztonságon, de az „egyszerű” magánszemélyek többnyire magukra vannak utalva. Otthon nagyobb magabiztossággal használják az internetet az emberek, a felületes hozzáállást pedig erősíti a telepített vírusirtók okozta hamis biztonságérzet. Mivel a szűrőprogramok a vírusok tipikus viselkedésére utaló jeleket figyelik, az új megoldásokkal szemben védtelenek, emiatt is fontos a személyes odafigyelés: ne nyissuk meg az ismeretlen eredetű e-mail mellékletét – de ezek csak a legáltalánosabb biztonsági esetek.

Emlékezetes, a közelmúltban rengetegen dőltek be egy weboldalnak, amely a Wizz Air álcájába bújva kínált több ezer utazási kedvezményt. Akik bedőltek, egy rosszindulatú „vállalkozás” adatbázisának szolgáltatták ki magukat. Szerencsésebb esetben csak kéretlen reklámok özönének engedtek így utat – miután kiadták adataikat és e-mail-címüket –, rosszabb esetben a számítógépükre egy vírust is felengedtek. – Az emberek szeretik azt látni, amit akarnak, és mindezt szeretik elhinni is – jegyezte meg Szirmay Kristóf azzal kapcsolatban, hogy miért ilyen hatékonyak az egyes kamuoldalak. – Rendkívül gyakori, hogy egy felugró ablak az engedélyünket kéri a Facebookon lévő adatainkhoz való hozzáféréshez, a kattintással pedig máris bejárati ajtót nyitottunk ismeretleneknek – tette hozzá. Ezen a ponton már nagyon könnyű visszaélni az adatokkal, vagy akár a jelszót is ki lehet nyerni.

Az adatbázisok építése rosszindulatú célokra csak az egyik gond a szakember szerint, sok hacker nem is áll meg itt. Nem alaptalan attól tartani, hogy a számítógép webkamerájának ki- és bekapcsolásával figyelhetik meg a felhasználót, illetve sokszor naplózzák a leütött billentyűket a programok, ami alapján nemcsak jelszavakhoz, de akár a bankkártyás vásárlásaink nyomán a számlánkhoz is hozzáférhetnek.

Az online vásárlások népszerűsége jelentősen emelkedett, ugyanis felnőtt egy olyan generáció, amelyet már alig kell tanítgatni a használatra, de biztonsági szempontból bőven van kockázat. – A legalapvetőbb, hogy biztonságos, „https” kezdetű weboldalon keresztül intézzük a tranzakciókat, ugyanis e kód már bizonyos szintű védettséget jelent adatainknak – emlékeztetett a szakértő. A bankkártyaadatokat legjobban veszélyeztető megoldás a „spoofing”, amikor egy hacker pontosan olyan megjelenésű oldalt hoz létre, mint a felhasználók által ismert megbízható felületek. Az álcának bedőlő felhasználók önként adják meg kártyaadataikat, amelyeket pedig azonnal „gondjaikba vesznek” a hackerek programjai, és költekezésbe kezdenek.

– Az adataink ugyanakkor egy internetes feketepiacra, a „deepweb”, más néven „darkweb” felületére is kerülhetnek, ahol vagy adatbázisok részét képezve adják tovább, vagy ha az információk alapján vonzónak találnak minket – például egy multinacionális cég alkalmazottaiként hozzáférünk céges adatokhoz –, akkor külön-külön is értékesíthetik a rólunk gyűjtött információkat – derült ki a Szirmay Kristóf által elmondottakból.

A szakértő arra figyelmeztet, ha látványosan visszaesik a számítógépünk, okostelefonunk teljesítménye, arra is gyanakodhatunk, hogy a készüléket valaki bevonta egy óriáshálózatba. Ilyenkor összevonják a készülékek teljesítményét és saját célra dolgoztatják a gépeket, hogy azzal pénzt keressenek a hackerek. – A karácsony előtti héten kezdett terjedni egy androidos mobilos vírus, ez a telefonokat addig dolgoztatja, amíg a megterheléstől az akkumulátor feldagad, és tönkremegy a készülék – mondta a szakértő. – Egy fertőzött rendszerrel pedig bármit meg lehet tenni – folytatta.

Ha az ünnepek alatt valaki okostévét vagy más okos háztartási eszközt vásárolt, különösen érdemes figyelnie a böngészésre és kiegészítő programok letöltésére, ugyanis Szirmay Kristóf szerint megjelentek és egyre szaporodnak azok a zsarolóvírusok, amelyeket ezekre az eszközökre írtak. Az otthoni okoskészülékek biztonsági rendszere – mivel még újabb fejlesztések – igen sebezhető, ám a legnagyobb veszély nem az, hogy nem kapcsol be a tévé vagy a kenyérpirító, esetleg a hőség és a hideg között váltakozik a klíma hőmérséklete, amíg nem fizet „váltságdíjat” a felhasználó a hackernek, hanem az, hogy az otthoni hálózatra bejutva a laptoptól kezdve minden egyes csatlakoztatott eszközhöz könnyebben hozzáférhetnek a behatolók.

A szakértő hangsúlyozta: megfelelő szoftveres védelem hiányában csupán a felhasználók odafigyelése óvhat meg az adatlopásoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.