Újabb ellenzéki pártokat bírságolt meg az Állami Számvevőszék

Az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott büntetést, mert az irodabérleteiket tiltott támogatásnak minősítették.

MN
2017. 12. 20. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik után újabb négy párt, az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott büntetést az Állami Számvevőszéktől – írja a Mérce, amelynek értesülését az érintett pártok megerősítették. A 2015-ös és a 2016-os év gazdálkodását vizsgáló ÁSZ a pártok irodabérleteiben talált kivetnivalót, ezért 5 és 10 millió forint közötti összegre büntette őket.

A HírTV értesülése szerint az Együttet több mint 9 millió forintra büntethetik, így a jövő évi támogatás elvonásával összesen csaknem 20 millióval kevesebb pénzük lesz kampányolni. Az LMP-nél 8 milliós büntetés jöhet. Az Egyenesen című műsor úgy értesült, hogy ötödikként az MSZP is kapott büntetést, de ők még nem tudták átvenni a hivatalos értesítést.

A Párbeszéd irodájának bérlésével kapcsolatban például az ÁSZ arra jutott, hogy tiltott állami támogatást vesznek igénybe. Mivel az ingatlan egyharmadát a képviselőknek járó irodabérlet terhére bérli a Párbeszéd, hivatalosan az Országgyűlés Hivatala a bérlő. Ez már 2014-ben is így volt, az az évi jelentésben viszont nem találtak benne semmi kivetnivalót. 

A Párbeszédet az Együtt-tel és a Modern Magyarországgal közös, 2016-os plakátkampánya miatt is megbüntették, mivel a számvevőszék szerint piaci ár alatt bérelték a plakáthelyeket. Itt ugyanaz lehet a helyzet, mint a Jobbik esetében: a médiapiacon bevett gyakorlat, hogy az úgynevezett listaár és a valós ár közt lényeges különbség van, ezt a szokásos kedvezményt tekinti az ÁSZ gyakorlata tiltott támogatásnak.

Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke a Mércének azt mondta: önkényes az ÁSZ döntése, amelyet szerdán kaptak kézhez. Náluk is hasonló a helyzet: egy 2014 óta bérelt iroda, amit már ellenőrzött a számvevőszék, és részben az Országgyűlés Hivatala intézi a bérlést. Az ÁSZ döntését észrevételezni fogják, bár szerinte ez egyszerűbb lenne, ha bármilyen konkrétumot írtak volna, hogy milyen alapon szabták ki a büntetést.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója is hasonló problémákat említett: náluk az adott időszakban huszonöt vidéki és két központi irodát vizsgálhatott az Állami Számvevőszék, de a jelentéstervezet nem mondja meg még azt sem, melyik irodákat és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet. Sebián szerint azért is nevetséges a büntetés, mert az ÁSZ nem vette figyelembe, hogy 2014-óta bérlik a nagy részüket, van, amelyikben felújítást is végeztek, így növekedett a bérlés óta az ingatlan értéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.