Zárkózottan éltek a Dányon holtan talált nyugdíjasok

A rendőrség szerint a férj öngyilkos lett, de a feleségét megölték. A hírek szerint betegek voltak, de nem nélkülöztek.

Molnár Richárd
2017. 12. 21. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van az az időszak, amikor az öregemberek elgondolkodnak azon, hogy érdemes-e tovább élniük – közölte rezignált hangon, őszinte, mély szomorúsággal a háza ajtajában egy egyedül élő idős asszony a Pest megyei Dány községtől néhány kilométerre lévő Szentegyeden. A terület a faluhoz tartozik, és valójában egy nyaralóövezet, tele hétvégi házakkal, ezért itt csak nagyon kevesen, talán pár tucatnyian laknak életvitelszerűen. Közöttük sok a magányos vagy a társával lakó nyugdíjas. Utóbbiak közé tartozott az egykor rendőrként dolgozó H. István és felesége, akik a Bors hétfői híre szerint múlt csütörtökön kettős öngyilkosságot követhettek el. A pár mindkét tagjával fejlövés végzett, de a jelek arra utalnak, hogy a nagy fájdalmakkal küszködő, gyógyíthatatlan beteg asszony férje volt az, aki végzett a feleségével, majd önmagával. De ez csak feltételezés: a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megállapította ugyan, hogy a 66 éves H. István önkezével vetett véget életének, de a gyanú szerint a felesége halálát idegenkezűség okozhatta, így emberölés miatt folyik nyomozás.

Az idős pár jó állapotban lévő, inkább víkendháznak tűnő otthonához érkezve éppen két bűnügyi takarítóba botlottunk, akik az épületből hordták ki a véres holmit. Az ágy matracát, amelyen megtalálták a nő holttestét, a fotelt, amelyben a férfi teste volt, és a padló szőnyegeit. A takarítók elmondták, hogy egy ebédlőszerű szobában történt a tragikus eset, ahol az asztal és a székek mellett volt a nő ágya. A főnök egykedvűen beszélgetett velünk, elmondta, szerencsére ritkán hívják őket öngyilkossághoz vagy gyilkossági helyszínekhez. Azokat a munkákat nehéz feldolgozni. Talán a személyesség, a halottak intim szférájába való behatolás miatt. Az udvaron még ott voltak a pár imádott kutyájának játékai. A férfi állítólag telefonon hívott fel egy menhelyet a halála előtt, hogy másnap vigyék el a házból az ebet, de ne altassák el. Sőt, a férfi maga értesítette a mentőket, hogy a felesége meghalt. Vagyis a nő akkorra már lelőtte magát a pisztollyal, vagy a férje tette meg helyette. Bár a hírek szerint nélkülöztek, de a szomszédok azt állították, hogy mindkettőjüknek „jó nyugdíja” volt.

Akikkel találkoztunk, egyöntetűen állították, hogy a házaspár elzárkózva élt, rokonok sem látogatták őket, így családi viszonyaikról sem lehetett tudni. A legtöbbet a pár házától néhány méterre élő idős asszony tudott H. Istvánról és a feleségéről, mert néha a kerítésen keresztül váltott pár szót velük. Rokonokról ő sem tudott, arról viszont igen, hogy mindketten betegek voltak. Rebesgetik a férj depresszióját, és a nő gerincbetegségét, ami miatt egy műtét után morfiumtapaszokat kellett hordania a fájdalom enyhítésére. De többnyire ágyhoz volt kötve. A férje ápolta, hat évig bírta ezt az életet.

Szomszédja megérti H. István döntését. Azt is, ha ő segítette halálba feleségét. – Nyáron pezseg itt az élet, de télen túlságosan csendes. Kezdenek fiatal párok kiköltözni ide, mert gyönyörű a környék. Tiszta időben látszik a Mátra – mesélte az idős nő, de megjegyezte: egy magányos asszony egy nem messze lévő házban gyógyszerekkel végzett magával a közelmúltban. Talán neki is túl csendes volt az élet.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as, vagy 0680-820-111-es telefonszámot!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.