Lassan, de biztosan fogy a magyar, a kormány mégis örül

Tavaly 40 ezerrel lettünk kevesebben, csökkent a házasodók és a megszületett gyerekek száma is.

MN
2018. 02. 23. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány folyamatosan családpolitikája sikerét méltatja, úgy tűnik, a számok enyhén szólva sem őket igazolják. A Központi Statisztikai Hivatal demográfiai jelentése brutálisan rossz képet fest Magyarország népesedéséről – vagy éppen elnéptelenedéséről. Nyilván nem új jelenség ez, Magyarország demográfiája a rendszerváltás óta folyamatosan tragikus képet mutat, ám a Fidesz–KDNP kabinet egyik fő témája éppen a családpolitika lenne.

Tavaly Magyarország népességének természetes fogyása 40 100 fő volt, ami 6110-zel több az előző évinél. És ugyan ezt még lehetne részben a magyar társadalom hosszú évek óta tartó elöregedésének hatásaként magyarázni, valójában a családi otthonteremtési kedvezmény és más, nagy dérrel-durral beharangozott intézkedések ellenére a házasságkötések számának csökkenése 2,2 százalék volt. És ami még ennél is fontosabb: tavaly 91 600 gyermek született, ami 1463-mal kevesebb, mint 2016-ban.

Mindazonáltal a számok sem riasztják el a kormánypárti politikusokat attól, hogy hurráoptimista nyilatkozatokat tegyenek a gyermekvállalási kedvről. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára alig több mint egy hete beszélt arról, hogy a házasság reneszánszát éli (az adatokból nem így tűnik), december végén pedig Selmeczi Gabriella, az Országgyűlés népjóléti bizottságának fideszes elnöke is sikeresnek nevezte a magyar családpolitikát.

Novák Katalin ugyanakkor még az idézett pénteki, igencsak lehangoló adatok mellett is elismerően szólt az eddigi intézkedésekről. Az MTI-nek arról beszélt, hogy míg 2010 előtt folyamatosan csökkent a gyermekvállalási kedv, az elmúlt években emelkedésnek indult, a teljes termékenységi arányszám – ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban – a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent.

Ez a két adat egymással összevetve valóban kedvező színben tünteti fel a mostanit, másrészt Novák aligha véletlenül nem az előző évivel hasonlította össze a 2017-es számokat. 2011-ben Magyarország épphogy csak túl volt 8 évnyi szocialista vesszőfutáson, ráadásul még a gazdasági világválság is tombolt. Ilyen körülmények között nyilván kevésbé kockáztatnak az emberek családalapítást.

A pocsék demográfiai eredmények dacára a kormány a bevándorlásellenességét részben azzal is indokolja, hogy a migráció támogatása helyett inkább a magyar családok segítésével próbálja megoldani a népesedési gondokat. Kérdés, hogy kikkel, merthogy a népesség fenntartásához nagyjából 2,1-es reprodukciós rátára lenne szükség – egyszerűen fogalmazva, egy gyermekvállalási korban lévő nőre ennyi utódnak kellene jutnia. Hogy a kormány részéről az 1,5-ös adatot is méltatják, az a nyilvánvaló, ám rendkívül kicsi fejlődés ellenére sokat elmond a helyzetről.

A probléma gyakorlatilag egész Európában súlyos méreteket ölt. Legutóbb éppen Horvátország népesedésügyi államtitkára mondott le és rohant ki feldúltan saját sajtótájékoztatójáról, mondván, országa „haldoklik”. De Nyugat-Európa gyakorlatilag utolsó pozitív példája, Franciaország is hanyatlik ebből a szempontból, hiszen a korábbi „éltanuló” is elkezdett távolodni a 2,1-es mutatótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.