Olcsóbban kapta a lámpákat Tiborcz cége, mint a konkurencia

Ugyanazokat a lámpákat jóval olcsóbban kapta meg az Elios, mint amennyiért a konkurenciának ajánlották.

MN
2018. 02. 21. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részleteket közölt a magyarországi közvilágítási projekteket vizsgáló Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentéséből a 24.hu. A jászberényi projekt már akkor zajlott, amikor Tiborcz István, a miniszterelnök veje hivatalosan már eladta érdekeltségét az Elios Innovatív Zrt.-ben, ezért egy kicsit másként alakult a beruházás: vetélytársakat kapott a korábban mindig egyedül induló cég.

A jászberényi ügy azért is érdekes, mert ez az egyetlen dokumentált eset, hogy a Miniszterelnökség közbeszólt, és nem hagyta jóvá az eredetileg kifejezetten az Eliosnak kedvező közbeszerzési kiírást. A megváltoztatott kiírásnak köszönhetően összesen három ajánlat érkezett a korszerűsítésre, de a nyertes ilyen körülmények között is az Elios lett, mégpedig a legdrágább ajánlattal, hiszen a másik két ajánlattevőt különféle szabálytalanságokra hivatkozva kizárták.

Az OLAF-vizsgálók nehezen magyarázható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsram-Schrédertől, 238 millió forintért.

Vagyis a Tungsram-Schréder 90 millió forinttal drágábban szállította volna a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A SAG Hungária Kft. ezért a Tungsram-Schréder helyett a Tweet Eclatec lámpákat választotta, és végül 215,5 millió forintos ajánlatot tett az önkormányzatnak. A harmadik pályázó, a Hungaro Lux Light Kft. Prolan lámpákkal 249 millió forintért vállalta volna el a munkát. De nem ezek a cégek futottak be, hanem az Elios nyert a már említett Tungsram lámpákkal és a jóval drágább, 306 millió forintos vállalási árral. 

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) ki kell adnia azokat az összefoglaló jelentéseket, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007. január 1. és 2017. február 13. között küldött a kormánynak – döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék, írja az Index. A pert, amelyben még január 11-én született döntés, dr. Szakács László MSZP-s képviselő indította, miután a politikus közérdekű adatigénylésére az NGM nem volt hajlandó kiadni ezeket az anyagokat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.